LaLiga VAR kayıtlarını açıklayacak

İspanya Futbol Federasyonu ve LaLiga yeni yılda VAR kayıtlarının açıklanması konusunda anlaşmaya vardı.

Spor 20 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
LaLiga'dan VAR konusunda dev adım.

Dünya futbolunun en fazla tartıştığı konulardan biri VAR. Video yardımcı hakem uygulaması ilk olarak hayata geçtiği günden bu yana futbolun doğasına olan etkisi ve oyunu yavaşlatıp yavaşlatmadığıyla ilgili olarak tartışılıyordu. Son dönemlerde sahadaki hakemle, ekran başındaki hakemlerin iletişimi konusu da Türkiye’den İngiltere’ye oradan İspanya’ya kadar birçok ülkede tartışma konusu olmuştu.

İspanyol futbolu bu konuda radikal bir adım atma kararı aldı. İspanya Futbol Federasyonu ve LaLiga yönetimleri yaptıkları anlaşma sonucunda yeni yıldan itibaren VAR kayıtlarının izleyiciyle paylaşılacağını açıkladılar. LaLiga’da 20. hafta, LaLiga’da 2’de 22. haftadan itibaren uygulamaya geçecek.

Girona’nın zirveyi bırakmaya niyeti yokGirona’nın zirveyi bırakmaya niyeti yok

VAR kayıtlarının yayınlanması uygulaması ilk olarak 10-11 Ocak tarihlerinde yarı finalleri, 14 Ocak tarihinde final oynanacak Süper Kupa organizasyonunda denenecek. Bu durum İspanyol hakemliği için yeni bir senaryonun kapılarını açarken “RFEF ve CTA’nın profesyonel futbolda hakemlik ve müsabakaların kendisinde daha fazla şeffaflık sağlamak amacıyla LaLiga ile işbirliği ve ortak çalışmasının” altını çiziyor.

Buna göre maç haftaları sona erdikten sonra görüntü ve seslerin paylaşılmasıyla taraftarların da maç izleme deneyiminin iyileştirilmesi amaçlanıyor. İspanya Futbol Federasyonu Hakemler Teknik Komitesi Başkanı Luis Medina Cantalejo yeni uygulamayla alakalı “Fikir, ileriye doğru adımlar atmaya başlamaktı ve bunlardan biri de her maçta monitördeki inceleme anının kayıtlarını kamuoyuna açıklamak” dedi. Cantalejo sözlerine “kamuoyu ve tüm futbol dünyası saha hakemi ile VAR arasında nasıl bir konuşma olduğunu, hangi protokolün takip edildiğini ve nihai kararın saha hakemi tarafından nasıl verildiğini görebilecek. Bu adım bizim açımızdan tarihi” diye devam etti.

Real Madrid eksildikçe eksiliyorReal Madrid eksildikçe eksiliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.