‘Avrupa Süper Ligi’ ihtimali futbolu böldü

Avrupa Adalet Divanı UEFA ve FIFA'nın Avrupa Süper Ligi kurma girişiminde bulunan kulüpleri engellemesinin rekabet yasasına aykırı olduğu kararını verdi.

Spor 21 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Avrupa Süper Ligi'nin önü açıldı.

Avrupa Süper Ligi girişimi 19 Nisan 2021 tarihinde futbol dünyasına bomba gibi düştü. İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri bir araya gelerek kapalı lig uygulamasına geçileceğini duyurdular. İlk formatta söz konusu 12 takıma ek 3 takım daha kalıcı olmak kaydıyla 20 takımlı lig düzenlenecek ve kalan 5 takım yıldan yıla yerel liglerindeki başarılarına göre Süper Lig’de yer alabileceklerdi.

Başta FIFA ve UEFA tarafından çeşitli yaptırımlarla caydırılan kulüplerden dokuzu taraftar gruplarının da verdiği reaksiyonla organizasyondan çekildi. Real Madrid, Barcelona ve Juventus Süper Lig projesinin arkasında durma kararı aldı. UEFA ve FIFA bu üç kulüp için uluslararası turnuvalardan uzaklaştırma, oyuncularının uluslararası maçlara çıkamaması gibi cezalarla karşılaşabilecekleri uyarısı yaptı.

Avrupa Adalet Divanı ise UEFA ve FIFA’nın 2021’de Avrupa Süper Ligi’nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine hükmetti. Avrupa Kulüpler Birliği söz konusu kararın Avrupa Süper Lig’in önünü açtığına dair gelen yorumlara “Bu karar hiçbir şekilde herhangi bir Avrupa Süper Ligi projesini desteklememekte ya da onaylamamaktadır” açıklamasıyla yanıt verdi. 

Galatasaray’ın UEFA Avrupa Ligi kazanma ihtimalini açıkladılarGalatasaray’ın UEFA Avrupa Ligi kazanma ihtimalini açıkladılar

UEFA bu kararın ardından “Avrupa Adalet Divanı’nın bu kararı Avrupa Süper Ligi’nin onaylanması anlamına gelmemektedir. Aslında UEFA’nın ön yetkilendirme çerçevesinde önceden var olan ve zaten kabul edilmiş teknik bir eksiğin altını çizmektedir. UEFA, yeni kurallarının sağlamlığından ve özellikle de ilgili tüm Avrupa yasa ve yönetmeliklerine uygun olduğundan emindir. Taraftarların ve tüm paydaşların vazgeçilmez model olarak ilan ettikleri dayanışmaya dayalı Avrupa futbol piramidinin, Avrupa yasaları ve ulusal yasalar tarafından gelen tehdite karşı kendisini koruyacağına inanıyoruz” açıklaması yaptı. UEFA Başkanı Alexander Ceferin ise “Avrupa Süper Ligi’ni durdurmaya çalışmayacağız, ne istiyorlarsa yapabilirler. Umarım muhteşem turnuvalarını en kısa süre içinde başlatırlar. Ne yaptıklarını umarım biliyorlardır ama bundan pek de emin değilim” dedi. 

FIFA’dan da “FIFA, daha fazla yorum yapmadan önce UEFA, diğer konfederasyonlar ve üye birliklerle koordinasyon halinde kararı analiz edecektir. Tüzüğü doğrultusunda FIFA, sportif liyakatin temelini oluşturduğu piramit yapısı ile rekabetçi denge ve mali dayanışma ilkeleri de dahil olmak üzere sporun kendine özgü doğasına sıkı sıkıya inanmaktadır. Futbol, uzun ve başarılı geçmişini yukarıda belirtilen ilkelere borçludur ve FIFA, konfederasyonlar ve üye federasyonlar gelecekte de dünya çapındaki tüm futbolseverlerin menfaatleri doğrultusunda bu ilkeleri desteklemeye devam edecektir” açıklaması geldi.

Fenerbahçe'den derbiye özel tarifeFenerbahçe’den derbiye özel tarife

Futbola EuroLeague formatı

Portekiz kaynaklı Sport’un haberine göreyse yeni Süper Lig 2025 tarihinde başlayacak. Sport’ta yer alan Avrupa Süper Ligi projesinin başından bu yana projeden ayrılmayan Real Madrid ve Barcelona bir milyar euro sadakat bonusu alacak. Yeni Avrupa Süper Ligi’nin nasıl görüneceğiyle alakalıysa Sky Sport’tan detaylı bir dosya geldi.

Buna göre turnuvanın yeni tipinde 64 takım üç lige ayrılacak. Yıldız Lig, Altın Lig ve Mavi Lig olarak üçe ayrılacak liglerin Yıldız ve Altın versiyonunda 16’şar takım yer alacak. Mavi Lig’de ise 32 takım olacak. Kalıcı üye olmayan kulüpler arasında katılım sportif başarıya göre belirlenecek.

FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda yeni format: Yaz ayları dolu dolu olacakFIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda yeni format: Yaz ayları dolu dolu olacak

Her sene ligler arasında düşme ve çıkma yaşanacak. Mavi Lig’e yükselme koşulu yerel ligdeki başarının oranı olacak. Yeni sistemde 8’li gruplara ayrılan takımlar grup aşamasında içeride ve dışarıda birer maç olmak üzere 14 maç oynayacaklar. Sezon sonunda şampiyonlar ve bir üst lige çıkan takımlar eleme usulü sistemle belirlenecekler.

Yeni Süper Lig formatında bugünkü futbol düzenindeki takvim anlayışı sürdürülecek. Buna göre Süper Lig organizasyonu dahilindeki maçlar hafta içi oynanacak, hafta sonları yerel lig fikstürü devam edecek. Organizasyonun ilk yılında katılımcı kulüpler performans bazlı kriterlere göre şeffaf indeksle belirlenecekler.

Katılımcı kulüpler arasında eşit bir oyun alanı sağlamak için güçlü Finansal Sürdürülebilirlik kuralları ve şeffaf uygulama süreçleri uygulamaya konulacak.

Bütün maçlar bedava

Avrupa Süper Ligi CEO’su Bernd Reichart ise zafer kazandığı edasıyla yaptığı açıklamada “Yarışma hakkını kazandık. UEFA’nın futboldaki tekeli bitti. Futbol artık özgür. Kulüpler artık yaptırımlardan korkmuyor ve geleceklerini belirleyebilecekler. Taraftarlar için Süper Lig maçlarını ücretsiz olarak yayınlamayı planlıyoruz. Kulüplere gelirleri garanti edilecek” dedi.

Avrupa Süper Ligi kurucularından ve hala organizasyonun arkasında olan ekiplerden Barcelona “Kulübümüz Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı karardan dolayı memnuniyetini ifade ediyor. Süper Lig projesini yürüten kulüplerden biri olarak Barcelona bu kararın futbol dünyasındaki tekele karşı çıkarak Avrupa’da elit düzeyde yeni bir futbol rekabetinin önünü açtığını düşünüyor ve izlenecek yol konusunda yeni tartışma başlatmaya hazır” açıklaması yaptı. Katalan kulübün başkanı Joan Laporta “Şu an kulüplerin büyük çoğunluğunun gelecekteki yaşayabilirliğini tehlikeye atan ciddi sorunları göstermek için tarihi fırsat var” dedi. Barcelona Kulübü kararın ardından sosyal medya hesabında bir video yayınladı. 

Real Madrid Kulübü Başkanı ve Süper Lig’in de ilk kurulduğu anda başkanı olduğu açıklanan Florentino Perez “Futbol bir daha asla tekel olmayacak. Avrupa Süper Ligi, sportif liyakat esas alınarak herkese açık olacak. Ekonomik olarak sürdürülebilir ve tüm ulusal organizasyonlarla uyumlu olacak” dedi. Real Madrid de tıpkı Barcelona gibi sosyal medya hesabından video yayınladı.

Avrupa Süper Lig’in kurucu kulüplerinden Juventus’un hisse senedi fiyatı Avrupa Süper Lig nedeniyle borsada yüzde 15 oranında arttı. Agnelli ailesi, Nisan 2021 döneminde Barcelona ve Real Madrid’le işbirliği yürütmüş ve dağılmanın ardından iki İspanyol devinin yanında 3. kulüp olarak kalmıştı.

Süper Lig fikrine karşı çıkan kulüpler de yok değil. Konuyla alakalı olarak LaLiga ekibi Valencia “Sahada Kazan” etiketiyle bir gönderi yayınladı. Bir diğer LaLiga devi Atletico Madrid de “Avrupa futbolunun büyük ailesini ve yerel ligleri korumaktan yanayız Avrupa futbol ailesi ”Süper Lig’i” istemiyor! Almanya, Fransa, İngiltere, Italya ve İspanya (Real Madrid ve Barcelona hariç) Süper Lig’i istemiyor!” açıklaması yaptı. Atletico ve Valencia’nın ardından bir başka İspanyol devi, 7 kez UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Sevilla da Süper Lig projesine karşı olduğunu duyurdu. Villarreal, Real Sociedad gibi takımlar da daha sonra bu takımlarla aynı şekilde görüş belirtti.

LaLiga yönetiminden yapılan açıklamada ise “Sahada Kazan” dendi. Bu paylaşımı ve açıklamayı LaLiga ekiplerinden Valencia da Süper Lig fikrine karşı olduğunu belirtmek için kullanmıştı.

Premier Lig projeye karşı

Gelen haberlere göre Florentino Perez Premier Lig takımlarını ikna etmeye çalışıyor. Ancak İngiliz Hükümeti “Kulüplerin gelecekte benzer müsabakalara katılmasını engelleyecek mevzuatı yakında çıkaracağız” açıklaması yaptı.

İngiliz kulüpleri arasında ilk açıklama Manchester United’dan geldi. United pozisyonlarının değişmediğini belirterek “UEFA müsabakalarına katılmaya ve Avrupa futbolunun sürekli gelişimi konusunda UEFA, Premier Lig ve ECA (Avrupa Kulüpler Birliği) aracılığıyla diğer kulüplerle olumlu işbirliğine tam olarak bağlıyız” dedi. Premier Lig yönetimi de Süper Lig’e karşı olduğunu açıkladı. Bu açıklamaların üstüne Manchester City, Tottenham ve Chelsea de projeye karşı açıklama yayınladı.

Premier Lig'de Tom Lockyer şokuPremier Lig’de Tom Lockyer şoku

Avrupa devlerinden ret

Süper Lig’in ilk kuruluşunda da içinde bulunmayan Alman kulüplerinin en önde geleni Bayern Münih açıklama yayınladı. Bayern de pozisyonunu değiştirmediğini belirterek “Çok açık: FC Bayern’de Süper Lig kapısı hala kapalı” dedi. Kulüp CEO’su Dreesen “Böyle bir yarışma yerel liglerin önemine ve Avrupa futbolunun statüsüne saldırı anlamına gelir”  dedi. Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen gibi kulüpler de Bayern’le aynı safta yer aldılar.

Avrupa’nın beş büyük liginden biri olarak gösterilen Fransa Ligue 1 yönetimi de Süper Lig yapılanmasına karşı olduğunu açıklayan bir başka kurum oldu. PSG ve Avrupa Kulüpler Birliği Başkanı Nasser Al-Khelaifi “Onlar, bunu bir zafer olarak görüyor ama ben kesinlikle öyle düşünmüyorum. Bugün açıklanan kararın, Avrupa Süper Ligi ile hiçbir ilgisi yok” dedi. PSG dışında Monaco da oluşuma karşı çıktı.

İtalyan devlerinden Roma da “Kulüp, ulusal liglerin önemine ve Avrupa futbolunun temellerine yönelik kabul edilemez bir saldırı teşkil edecek olan sözde Süper Lig projesini hiçbir şekilde desteklememektedir” açıklaması yaptı. Roma’yla beraber Inter ve Atalanta da projenin karşısında yer aldı. Bu kulüpler dışında Feyenoord, Porto, Braga, Celtic, Zalgiris, Sparta Prag, Kopenhag gibi Avrupa futbolunun önde gelen kulüpleri projeye karşı çıktılar.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.