Galata’da kuşlarla yarış: Tarihi restorasyon göçe yetişmeli!

Galata Kulesi'nin külahında geçen ay başlayan restorasyon çalışmalarının hızını belirleyecek şey: Göçmen kuşlar. Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmaları kuşlar dönmeden tamamlamayı hedefliyor.

Kültür Sanat 21 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

2013 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Galata Kulesi restorasyonda. 63 metre yüksekliğindeki kulenin külahında geçen aydan bu yana restorasyon devam ediyor. 1348’den beri ayakta olan tarihi yapıda devam eden restorasyonun göçmen kuşlar İstanbul’a dönmeden tamamlanması hedefleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen restorasyon için kulenin hem içine hem de dışında iskele kuruldu. Çalışmalara rağmen kule turistlere açık ve Müze Kart ile ziyaret mümkün.

Galata Kulesi’nde 120 tonluk vinçler çalışıyor

Galata Kulesi Müzesi Müdürü Murat Bozcu restorasyon süreci hakkında bilgi verdi. Bozcu “Bu kurşunlar izabe işlemi için Galata Kulesi’nden nakledildi. Yani eritilip tekrar kurşun levhalar haline getirilerek yine aynı kulenin külahında kullanılacaklar. Kurşunların söküm işlemi tamamlandıktan sonra çalışmanın önemli bir aşaması olan bakır alem söküldü. Bunda da 120 tonluk çok büyük vinçlerle profesyonel iple erişim uzmanları çalışmaya destek verdi” dedi.

Galata Kulesi, yedi asırdır İstanbul’un simgelerinden biri.

Sökülen alemin özel bir laboratuvara nakledildiğini aktaran müze müdürü Murat Bozcu şöyle devam etti: “Bakırdan yapılmış alemin altın varak işçiliğiyle dış yüzeyindeki altın kaplamalar yenilenecek. Kurşunlar izabeden gelip yerine takıldıktan sonra, son olarak alem Galata Kulesi’nde tepe noktaya takılarak külah etrafındaki çalışmalar tamamlanmış olacak. Bu genel olarak kulenin dış cephesiyle ilgili bir restorasyon çalışması. Dış cephede de taş, tuğla, derz adı verilen geleneksel harç dokusu var. Bunlarla ilgili şu ana kadar gerekli tespit çalışmaları yapıldı. Külahtaki çalışmalar tamamlanıp sekizinci kat ziyarete açıldıktan sonra en kısa zamanda bunun da tamamlanması hedefleniyor.

‘Burada doğal yaşam söz konusu’

Galata Kulesi’ndeki restorasyonun ikinci aşamasına dair de bilgi paylaşan Murat Bozcu “İkinci aşamada da dış cephede, duvar yüzeyinde bozulan, düşme riski olan, kötü durumdaki unsurların restorasyon ve konservasyon ilkelerine uygun şekilde onarımı yapılacak. Bütün restorasyon çalışmasının göçmen kuşların İstanbul’a dönme tarihi olan nisan sonu öncesinde tamamlanması planlandı” dedi.

Galata Kulesi depreme karşı da güçlendiriliyor.

Murat Bozcu, periyodik olarak Galata Kulesi gibi tarihi eserlerin restore ve konserve edilmesi gerektiğine işaret ederek “Burada doğal yaşam söz konusu. Bu anlamda hassasiyet gösterilmesi bakımından restorasyon çalışması için zor bir mevsim olan kış ayında çalışmak tercih edildi. Dış cephenin tamamına iskele kurulsa bu çalışma daha rahat yapılabilirdi ama doğal hayatla ilgili olumsuzluk olmaması, göçmen kuşlar, bina cephesinde konaklayan canlılarla ilgili olumsuzluk olmaması için çalışma büyük platformlu vinçlerle yapılacak. Normal ziyaretçi akışı bakımından da turizm sezonu öncesinde çalışmalar tamamlanacak” diye konuştu.

Tarihi kulenin olası İstanbul depremine karşı dayanıklılığı konusunda tüm analiz çalışmalarının en iyi şartlarla yapıldığına dikkati çeken müze müdürü Murat Bozcu şu bilgileri verdi: “Bu yapılan analizlerin, testlerin ön verileri de yavaş yavaş ulaşmaya başladı. Galata Kulesi’nde 1960’lı yıllarda betonarme bir güçlendirme yapıldı. Gelen ön veriler betonarme güçlendirmenin gayet iyi durumda olduğunu gösteriyor. Bu gayet sevindirici bir haber. Buna ek bir önlem olarak, en etkin malzeme ve tekniklerle güçlendirmeye takviye yapılacak. Böylece depreme karşı kulede gerekli sağlamlaştırma da olacaktır” dedi.

Galata Kulesi Müzesi ziyarete açık

Kulenin turistik potansiyeline de değinen Murat Bozcu sözlerine şöyle devam etti: “Galata Kulesi ziyaretçilerimiz açısından son derece popüler bir yapı. Bulunduğu konum çok faal. İstiklal Caddesi’ne de çok yakın. Dolayısıyla çok yoğun bir ilgi görüyor. Geçen yaz sezonunda çok yüksek günlük ziyaretçi rakamlarına ulaştık. Şu anda sekizinci katın kapalı olması, etrafta restorasyonla ilgili şantiye bulunması, kış şartlarında soğuk havalar günlük ziyaretçi sayısını çok düşürüyor. Ama buna rağmen son bir ayda günlük yaklaşık 1800 kişi kuleyi ziyaret etti.”

 

Haydarpaşa Garı restorasyonunda sona doğruHaydarpaşa Garı restorasyonunda sona doğru

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.