Cezayirli Hasan Paşa’nın köşkünde, aslanının ipuçları aranıyor

Yanında taşıdığı aslanla bilinen Cezayirli Hasan Paşa'nın 1770 yılında yaptırdığı Çanakkale'deki köşkü, restore edilip turizme açılacak. Köşkün restorasyonu sırasında Paşa'nın aslanıyla olan ilişkisine dair de ipuçları bulunması umuluyor.

Kültür Sanat 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Cezayirli Hasan Paşa'nın bu köşkte aslanıyla birlikte yaşadığı düşünülüyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nda 18’inci yüzyılın ikinci yarısında kaptanıderyalık, sadrazamlık görevlerinde bulunan ve yanında gezdirdiği aslanıyla tanınan Cezayirli Hasan Paşa’nın Çanakkale’de yaptırdığı 253 yıllık köşkü restore edilecek.

Ezine ilçesinde bulunan, 1770 yılında inşa edilen köşk, Osmanlı ayanları ve eşrafının çiftlik ya da kır evlerinin tipik özelliklerini yansıtmasıyla biliniyor. Köşkten günümüze yapının dış duvarları ve gözetleme kuleleri kaldı. Troya Müzesi Müdürlüğü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) işbirliğinde arkeolojik kazı yapılarak köşkün turizme kazandırılması planlanıyor.

Çanakkale’deki Cezayirli Hasan Paşa Köşkü’nün bugünkü hali.

Bölgedeki ön önemli yapılardan

Çalışmanın bilimsel danışmanlığını yürüten ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Uysal, köşkün bölgedeki en önemli tarihi yapılardan biri olduğunu anlatıyor: “Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca burası tescillenmişti. Daha sonra da arkeolojik sit ilanı edilmiş bir alan. Restorasyon projesi de kuruldan geçti. Bu yıl içinde çalışmaya başlamayı planlıyoruz.”

Uysal, köşkün restorasyonu kadar çevresinde yapılacak arkeolojik kazının da önemli olduğunu vurguluyor. Bakanlığa bu konuda da başvuru yaptıklarını söyleyen Uysal, “Olumlu gelişmeler var. Hayırlısıyla restorasyon öncesi kazı faaliyetleri yapabileceğiz. Bunu yapabilirsek Hasan Paşa Köşkü’nü daha iyi anlayabileceğiz” diyor.

Hasan Paşa ve aslanının heykeli Çanakkale’de yer alıyor.

Hasan Paşa aslanı nerede tutuyordu?

Uysal, Paşa’nın yanında gezdirdiği aslanın nasıl kendisine alıştırdığının bilinmediğine, kazıda buna ilişkin ipuçlarına rastlamayı umduklarını söyledi: “Hasan Paşa’nın aslanının herhalde bir kafesi falan olmalı diye tahmin ediyoruz. Belki burada kazı yaptığımızda çiftliğin içinde böyle özel bir birim bulacağız. Mesela yan cephede girişinin arkasında küçük bir alan var. Kagir tonozlu bir kalıntı var. Eski fotoğrafta gözüküyor. Orası bir mahzen mi, bekçi kulübesi mi, nöbetçi odası mı yoksa böyle bir hayvanı falan korumak, kapatmak için kullanılan barınak mı bilmiyoruz ama bir şekilde Hasan Paşa’nın yanında bir aslanın bulunduğunu biliyoruz.”

Kibyra anıtsal çeşmesi 1300 yıl sonra ayağa kaldırıldıKibyra anıtsal çeşmesi 1300 yıl sonra ayağa kaldırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.