Savaş Ukrayna’da Noel’in tarihini de değiştirdi

Ukrayna'da her yıl 7 Ocak'ta kutlanan Ortodoks Noel'i bu yıl ilk kez 25 Aralık'ta kutlandı, ülkedeki kiliselerde ayinler yapıldı.

Dünya 26 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve önünde dalgalanan Ukrayna bayrağı. / Fotoğraf: Volodimir Zelenski (X)

Ukrayna’daki savaş birçok şeyi değiştirdiği gibi Noel’in tarihinde de değişikliğe gidilmesine neden oldu. Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin “Rus mirası” çıkışının ardından, Temmuz ayında imzaladığı karar gereği şimdiye kadar 7 Ocak’ta kutlanan Noel ülkede ilk kez 25 Aralık’ta kutlandı.

Pazar akşamı yayınladığı Noel mesajında Zelenski tüm Ukraynalıların artık bir arada olduğunu söyledi ve ekledi: “Hepimiz Noel’i birlikte kutluyoruz. Aynı tarihte, büyük bir aile olarak, tek bir ulus olarak, birleşik bir ülke olarak. Ve bugün ortak duamız her zamankinden daha güçlü olacak ve iki hafta sonra değil bugün yankılanacak. (Dualar) Avrupa ve dünya ile birlikte yankılanacak.”

Zelenski manastır önünde konuştu: ‘Karanlık eninde sonunda kaybedecek’

Kiev Peçersk Manastırı’nın önünde konuşan Zelenski paylaştığı videolu mesajında şöyle dedi:

“Noel’den önceki geceler yılın en uzun geceleridir. Ancak gün çoktan uzamaya ve ışık hakim olmaya başladı. Işık güçleniyor, karanlık gün be gün ve adım adım geri çekiliyor. Karanlık eninde sonunda kaybedecektir. Kötülük yenilecek. Bugün ortak hedefimiz, ortak dileğimiz, duamız budur. Özgürlüğümüz için, zaferimiz için, Ukrayna’mız için! İsa doğdu! Onu yücelt!”

Başkent Kiev’deki kiliselerde düzenlenen Noel ayinleri de ulusal televizyon kanallarında canlı yayınlandı. Pazar günü ülke genelinde insanlar dua etti ve mum yaktı. Savaştan çok az zarar gören batıdaki Lviv kentinde de geleneksel kıyafetler giyen çocuklar ilahiler söyledi ve sokaklarda bayram alaylarına katıldı.

Yeni kurulan, ilk ayinini 2019’da gerçekleştiren ve bağımsız bir kilise olan Ukrayna Ortodoks Kilisesi de (OCU) Noel tarihini 25 Aralık olarak değiştirmişti. Moskova’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları desteklemesi üzerine Rus Ortodoks kilisesinden resmen ayrılan kilise 5 Ocak 2019’da Fener Rum Patriği Bartholemeos tarafından imzalanan “tomos” kararnamesi ile bağımsızlığını kazanmıştı.

Son yıllarda pek çok kişi OCU’ya katılmış olsa da milyonlarca kişi hâlâ tarihi olarak Rusya’ya bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ni (UOC) takip ediyor ve bu nedenle Noel’i 7 Ocak’ta kutlamaya devam edecekler. UOC 2022 yılında patlak veren savaş nedeniyle Moskova’dan ayrıldığını söylese de pek çok kişi buna şüpheyle yaklaşıyor.

Gregoryen takvimine göre Protestanlar ve Katolikler Noel’i 25 Aralık’ta, Jülyen takvimini esas alan Ortodokslar ise 7 Ocak’ta kutluyor.

Ukrayna, siyaset ve ordu krizinin gölgesinde seferberliğe hazırlanıyorUkrayna, siyaset ve ordu krizinin gölgesinde seferberliğe hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.