İtalya Dışişleri Bakanı, göçü durdurmak için Erdoğan’ı işaret etti
İstanbul'daki Sabiha Gökçen Havaalanının yapımı yıllar süren ve yılan hikayesine dönen ikinci pisti nihayet dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Yeni pist, havaalanında sıkışan trafiği rahatlatacak, kapasite ikiye katlanacak.
Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pisti dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Bakan Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bugünden itibaren hava trafiği açısından en verimli kullanımın geliştirileceğini, maksimum kapasiteyi sağlayacağı için yeni pisti iniş, eski pisti ise kalkış amacıyla kullanacaklarını belirterek “Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı’mızın hava trafik kapasitesini en az iki katına çıkaracağız” dedi.
Sabiha Gökçen Havaalanı için ikinci pist yapımı uzun yıllardır devam ediyor. Pist inşaatı birkaç kez durdu, yıllar süren gecikmeler yaşandı. Bu gecikmeler üzerine, ‘İstanbul Havaalanına köstek olmamak için ikinci pist erteleniyor’ söylentileri çıktı. İstanbul’da özellikle Sabiha Gökçen Havaalanı’na giden yollarda aylardır ‘İkinci pist hayırlı olsun’ reklam panoları var ama pist bugünden itibaren hizmete giriyor. Bu sayede Sabiha Gökçen’de yaşanan sıkışıklık ve kalkışlar için yaşanan uzun bekleme sürelerinin hafiflemesi bekleniyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pistini hizmete alarak 2023’e veda etmenin haklı gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Bakan Uraloğlu “Sabiha Gökçen Havalimanı’mız her geçen gün artan yolcu sayısı ve vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine ciddi bir kapasite artışına ihtiyaç duymaktaydı. Bu nedenle Sabiha Gökçen Havalimanı’nı yenilikçi ve vizyoner bir bakış açısıyla geliştirecek çalışmaları başlattık” dedi.
Yeni piste ilişkin bilgi veren Uraloğlu şöyle devam etti: “3 bin 540 metre uzunluğundaki, en geniş gövdeli uçakların inebileceği ikinci pistin yanı sıra üç adet taksi yolu, 62 uçak kapasiteli orta apron ve 40 uçak kapasiteli kargo apronu ile hava trafik kontrol kulesi, teknik blok, itfaiye ve garaj binası gibi 19 bin metrekare kapalı alana sahip üstyapı tesislerini de çağın en son teknolojisiyle yeniledik. 91 metre yüksekliğinde Hava Trafik Kontrol Kulemiz 9 Ocak 2023 tarihinden itibaren tüm hava trafik sistemleriyle birlikte 7/24 hava trafik operasyonuna hizmet vermektedir.”
Uraloğlu bugünden itibaren de hava trafiği açısından en verimli kullanımın gerçekleşeceğini ve maksimum kapasite sağlanacağı için yeni pisti iniş, eski pisti ise kalkış amacıyla kullanacaklarını aktararak “Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı’mızın hava trafik kapasitesini en az iki katına çıkaracağız. İlerleyen zaman içinde 2,5 katına çıkarmış olacağız” dedi.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pistinin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Sabiha Gökçen Havalimanı 1987 yılında Turgut Özal’ın ortaya koyduğu vizyonla hayata geçirilmiştir. Projenin amacı başta savunma ve havacılık sanayi olmak üzere ileri teknoloji alanında güçlü altyapının oluşturulmasıydı. Sadece İstanbul’un değil tüm bölgenin adeta uçuş merkezi haline geldi. Çevre illere de hizmet veriyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, iş ve turizmdeki gelişim açısından kritik roller üstleniyor” dedi.
Havalimanının artan yolcu ve hava trafiğini karşılamakta zorlandığını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:
“2009 yılında yap işlet devret modeliyle yeni terminal binasını devreye aldık. Teknopark İstanbul bugün ülkemizin en önemli teknoloji merkezlerinden biri olarak faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor. Havalimanımız 2021 yılında iç ve dış hatlarda yaklaşık 181 bin uçuş trafiğiyle 25 milyon yolcuyu ağırladı. 2022 yılında bu sayı 31 milyon yolcuya ulaştı. 2023 yılının ilk 11 ayında 208 bin uçuşla yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 21’lik artışla 34 milyona yükseldi. Yolcu trafiğinin en çok olduğum 3. havalimanıdır. Yolcu sayısının 37 milyonu aşacağını tahmin ediyoruz. İhtiyaç duyulan ikinci pistin inşası için 2012 yılında karar aldık. Çalışmalara başlayarak toplam 970 milyon doları bulan yatırım tutarıyla ikinci pist ve işlerini tamamladık. Havalimanımızın trafik kapasitesini ikiye katlayacak pistin uzunluğu 3540 metredir. 3520 metre, 3000 metre ve 2400 metre uzunluğunda 3 adet paralel taksi yolu vardır. Toplam 62 uçak kapasiteli 650 bin metrekarelik orta apronu vardır.”
Erdoğan “Kimi çevrelerin ısıtıp ısıtıp dağ olmayan yere tünel yaptılar diye yalan yanlış paylaşımlarda bulunduğu tünel TEM bağlantı tünelidir. Bu altyapıyla birlikte kule, teknik blok, gümrük, itfaiye, garaj binası gibi 19 bin metrekare kapalı alana sahip üst yapı tesislerini de en son teknolojiyle yeniledik. Hava trafiği açısından yeni pisti iniş, eski pisti kalkış amacıyla kullanacağız. Böylece havalimanımızın trafik kapasitesini iki katına çıkaracağız. Şu an bulunduğumuz bölgede havalimanı kurulması fikrine öncülük eden Turgut Özal’ı rahmetle yad ediyorum” dedi.
Erdoğan “Yapılan işe takoz koymak, milletin hayrına olan her projeye çamur atmak, CHP ve siyasi akrabalarının milli sporudur. Tarih bizi haklı onları ise haksız çıkarmıştır. Dile getirdikleri eleştirilen tamamen safsatadan ibaret olduğu zamanla anlaşılmıştır. Bunun en somut örneği de Sabiha Gökçen Havalimanı’dır. CHP’nin sabık genel başkanın uçak bile inmiyor dediği, Tuz Gölü’ne alabalık tesis etmeye benzettiği havalimanımız bu sene sonunda 37 milyon yolcu ağırlayacak. 2030 yılında ise bu rakam 63 milyona yaklaşacak. Engellemek için gezi olayları dahil sokak terörüne başvurdukları İstanbul Havalimanı Avrupa’nın en iyi havalimanları arasında gösteriliyor. Bu havalimanımız beş ödül birden aldı. Havacılık alanında büyük dönüşüm gerçekleştirdik. Aktif havalimanı sayımızı 26’dan 50’ye terminal kapasitemizi 55 milyondan 337 milyon 450 bin yolcuya çıkardık. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriyorken uçuş ağımıza 283 yeni nokta daha ekleyerek 130 ülkede 343 noktaya yükselttik. Göreve geldiğimizde 489 olan toplam hava aracı sayımızı yüzde 270 artışla bin 813’e ulaştırdık. Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak hedefiyle Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdük” diye konuştu.
Erdoğan “Hem Adanalı hem de Mersinli kardeşlerimizin hasretle beklediği Çukurova Havalimanı’nı önümüzdeki ay açmayı hedefliyoruz. Altyapı çalışmaları biten Yozgat ve Bayburt Havalimanı’nı 2025 yılı içinde açacağız. Trabzon yeni havalimanı proje çalışmaları devam ediyor. Esenboğa’ya devletin kasasından bir kuruş harcamadan 300 milyon euroluk yatırım yapıyoruz. Bunlar tamamlandığında kapasite yıllık 30 milyon yolcuya yükselecek ve havalimanımız üçüncü pistine kavuşacaktır. Hatay Havalimanı sahaları onarımı ve gelişimi işine ait ihaleyi de kısa süre önce gerçekleştirdik. Yapım çalışmalarına 21 Kasım günü itibarıyla başlandı. Zemin taşıma gücünün artırılmasını sağlayacak 14 kilometre uzunluğunda çevre güvenlik duvarıyla sel taşkınlarına karşı koruyacağız” dedi.
Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pistinin açılışından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Pegasus Havayolları’nın da bağlı olduğu Esas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı arasında dikkat çeken bir diyalog yaşandı. Erdoğan kurdele kesimi sırasında “Ali Bey nerede?” dedi. Bunun üzerine Ali Sabancı da Erdoğan’ın yanına geldi.
Erdoğan, Sabancı’ya “Ali Bey bak şimdi ikinci pist de devreye girdi. Bak şimdi Türk Hava Yolları 300 tane uçak alacak” dedi.
Ali Sabancı’nın Erdoğan’a yanıtı “Biz de 150 tane alacağız” oldu. Sabancı’nın cevabı sonrası Erdoğan da yurt içi uçuşlarını kastederek, “Onların ne kadarı bize?” diye sordu. Ali Sabancı’nın “Hepsi sizin” sözleri sonrası ise samimi anların ortaya çıktığı görüldü.