Kızıldeniz’de gerilim tırmanıyor: Husiler İsrail’e saldırdı, ABD İHA ve füze düşürdü

Husiler Kızıldeniz’de bir ticari gemiyi roketlerle hedef aldıklarını, İsrail’e ait askeri noktalara da İHA saldırısı düzenlediklerini duyurdu. ABD de saldırılara karşılık vererek Husilerin İHA ve füzelerini düşürdüğünü bildirdi.

Dünya 27 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
ABD savaş gemisi Kızıldeniz'de. / Fotoğraf: AA

Yemen’deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı olduğu iddiasıyla bazı gemilere el koymasının ardından başlayan gerilim giderek tırmanıyor. Örgütün askeri sözcüsü Yahya Seri, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Kızıldeniz’de MSC UNITED isimli ticari gemiyi roketlerle hedef aldıklarını duyurdu.

Açıklamada geminin durumuna ilişkin bilgi verilmedi ancak mürettebatın Husiler tarafından açılan uyarı ateşini dikkate almaması üzerine hedef alındığı söylendi. Açıklamaya göre ayrıca, İsrail’in Kızıldeniz’in kuzeyindeki Akabe Körfezi kıyısında yer alan Eilat kenti ile işgal altındaki Filistin topraklarının diğer bölgelerindeki İsrail askeri mevkilerine insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendi.

ABD’den karşılık: İHA, balistik ve seyir füzesi düşürdü

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Kızıldeniz’de insansız hava aracı (İHA), balistik ve seyir füzesi düşürdüğünü bildirdi.

CENTCOM, konuya ilişkin X sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Paylaşıma göre, Kızıldeniz’in güneyinde Eisenhower uçak gemisi ile “USS Laboon” isimli savaş gemisinden kalkan uçaklar, Husiler tarafından atılan 12 tek yönlü İHA, 3 balistik füze ve iki seyir füzesini düşürdü.

Açıklamada şöyle dendi:

“Eisenhower Taşıyıcı Saldırı Grubu’ndan USS LABOON (DDG 58) ve F/A-18 Super Hornet’lerini de içeren ABD güçleri, on iki tek yönlü saldırı uçağını, üç gemisavar balistik füzesini ve iki kara saldırısı seyir füzesini düşürdü. Güney Kızıldeniz’e Husiler tarafından 26 Aralık günü saat 06.30’da (Sana saatiyle) yaklaşık 10 saatlik bir süre boyunca ateş açıldı. Bölgedeki gemilerde herhangi bir hasar veya yaralanma yaşanmadı.”

Yaklaşık 10 saatlik bir zaman diliminde gerçekleştirilen operasyonda, bölgedeki gemilere zarar verilmedi ve yaralı tespit edilmedi.

Kızıldeniz’deki saldırılar ve ABD’nin oluşturduğu koalisyon

Yemen’deki Husilerin lideri Abdülmelik El Husi, 14 Kasım’daki televizyon konuşmasında, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz’de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım’da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından Husiler, Babu’l Mendeb Boğazı’nda “Unity Explorer” ve “Number Nine” adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenlemişti. İsrailli denizcilik şirketi ZIM de 29 Kasım’da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz’deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek gemilerinin Mısır’daki Süveyş Kanalı’nı kullanmayacağını duyurmuştu.

Son dönemlerde Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık’ta Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası Deniz Görev Gücü kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık’ta Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu.

Buna karşılık olarak Yemen’deki Husilerin lideri Abdülmelik El Husi, “Amerika’nın gerilimi tırmandırmaya yönelik herhangi bir eğilimi veya Yemen’i hedef alması karşısında boş durmayacaklarını” açıklamış ve ABD’yi, İsrail gemilerini korumak amacıyla Kızıldeniz’i askerileştirmeye çalışmakla suçlamıştı.

Mısır'ın Kızıldeniz kıyısında dron alarmıMısır’ın Kızıldeniz kıyısında dron alarmı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.