Sabiha Gökçen’e Türk ortak geliyor, işin başına da pazarlığı yapan atandı

IC Holding İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın işletmecisi şirkete ortak olmak için hisselerin sahibi Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ile Momerandum of Understanding imzaladı. Hisselerin yüzde 50'sinin el değiştireceği öne sürülüyor.

Ekonomi 27 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın yeni CEO'su görüşmeleri IC Holding adına yürüten Serhat Soğukpınar oldu.

Türkiye’nin ikinci en yoğun havalimanı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na Türk ortak geliyor. Edinilen bilgiye göre Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) hisselerinin yüzde 100’üne sahip olduğu işletmeci şirket İSG’nin hisselerinin bir kısmının inşaat, enerji üretimi ve dağıtımı, turizm, sanayi ve altyapı sektörlerinde faaliyet gösteren IC Holding’in şirketlerinden ICA Yatırım ve İşletme A.Ş.’ye satışı için Momerandum of Understanding (Mutabakat Zaptı) imzaladı. Satış bedeli ve ortaklık oranları konusunda ilgi edinilemezken dün kamuoyuna yapılan bir açıklamayla Sabiha Gökçen Havalimanı’nın (İSG) CEO’luk görevine IC Holding’in önemli isimlerinden Serhat Soğukpınar’ın getirildiği duyuruldu. Ancak havacılık çevrelerinde hisselerin  yüzde 50-50 paylaşılacağı ve yönetimin IC Holding’te  olacağı  konuşuluyor.Yeni pist nihayet açıldı: Sabiha Gökçen’de kapasite iki katına çıkıyorYeni pist nihayet açıldı: Sabiha Gökçen’de kapasite iki katına çıkıyor

Görüşmeleri yürüten isim CEO oldu

Kaynaklar Soğukpınar’ın uzun süredir Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hisselerinin ICA Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından satın alınması için görüşmeler yürüten ekipte yer aldığını söyledi.

Bu arada Bloomberg haber ajansı da dün IC Holding’in Malaysia Airports Holding Bhd (MAHB) ile İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havalimanı için “işbirliği anlaşması” yapmak üzere görüşmelere başladığını bildirdi.

Bloomberg yayın kuruluşunun müzakerelerin gizliliği nedeniyle adlarının açıklanmasını istemeyen kaynaklara dayandırdığı habere göre görüşmeler ilk aşamada. Bloomberg sürecin IC Holding’in hisse satın almasıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağının belli olmadığını yazdı. Ancak mesleki yaşamının önemli bölümünü IC Holding ve bağlı şirketlerde geçiren bir ismin CEO’luk görevine getirilmesini havacılık çevreleri işin bittiği şeklinde yorumluyor.

Bloomberg’ün haberinde IC Holding’in yorum yapmayı reddettiği bilgisi de yer aldı. Malaysia Airports Holding’den yapılan açıklamada ise “MAHB ile IC Holding stratejik işbirliğine giriyor” bilgisi paylaşılırken işbirliğinin kapsamı konusunda daha fazla ayrıntı verilmedi.

Nihayet! Sabiha Gökçen'in ikinci pisti 7.5 yıl sonra bittiNihayet! Sabiha Gökçen’in ikinci pisti 7.5 yıl sonra bitti

‘Stratejik işbirliğinin başlangıcı’

Malaysia Airports Holdings Berhad Grubu’nun CEO Vekili Mohamed Rastam Shahrom, atamaya ilişkin “Soğukpınar’a aramıza hoş geldin diyoruz. Kendisinin ataması Malezya Havalimanları ve IC Holding arasındaki stratejik işbirliğinin başlangıcı niteliğinde. IC Holding’in havalimanı işletmeciliği konusundaki engin tecrübesi ile hizmette mükemmellik ve sürdürülebilir başarıyı elde etme hedeflerimiz doğrultusunda çalışacağız. Bu iş birlikteliğinin ileriye dönük her iki taraf için de değer yaratmasını ve bizleri ortak hedeflerimize daha da yakınlaştırmasını umuyoruz” dedi.

‘İki grup potansiyel işbirliğini geliştiriyor’

Malaysia Airports ile hayata geçirdikleri bu işbirliği anlaşmasının, Asya bölgesindeki yeni yatırımları açısından önemli fırsatlar sunduğuna ve IC Holding’in bu coğrafyadaki varlığını ve etkinliğini artırma potansiyeli taşıdığına işaret eden IC Holding CEO’su Murad Bayar konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“IC Holding, havalimanı işletmeciliği konusunda uzun yıllara dayanan tecrübesiyle, havalimanı inşaatı ve yönetiminde küresel çapta saygın bir şirket konumunda. IC Holding’in farklı şirketlerinde uzun yıllara dayanan yönetim deneyimiyle Serhat Soğukpınar’ın, yeni dönemde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yönetimine atanması da iki grup arasında bilgi birikim paylaşımı ve potansiyel işbirliği geliştirme konusunda stratejik bir adım özelliği taşıyor.”

İddia: Kalyon İnşaat, Sabiha Gökçen’in yarısını Malezyalılardan alıyorİddia: Kalyon İnşaat, Sabiha Gökçen’in yarısını Malezyalılardan alıyor

Serhat Soğukpınar kimdir?

Serhat Soğukpınar birçok havalimanı projesinde aktif rol oynadı. Ankara Esenboğa Havalimanı ve Antalya havalimanlarında 20 yılı aşkın süre farklı kademelerde görevler yaparak liderlik deneyimi kazanan Soğukpınar 2015’ten 2019 yılına kadar Antalya Havalimanı’nda CEO olarak görev yaptı. IC Holding’deki görevi süresince çok sayıda önemli projede yer alan Soğukpınar İzmir Adnan Menderes Havalimanı dış hatlar terminali, Antalya Havalimanı ikinci pist ve dış hatlar terminaliyle Ordu-Giresun Havalimanı inşaatlarına da katkıda bulundu. Soğukpınar halen aralarında Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmesi, Sakarya Karasu Limanı Yatırım ve İşletmesi, Kuzey Ege Otoyolu işletmesi, İstanbul Lojistik Park Yatırım ve İşletmesi gibi kritik altyapı şirketlerinin yönetimini yapan IC Holding Ulaştırma ve Altyapı Grup başkanlığını yapıyor.

Hedef dünya çapında genişlemek

Havalimanı inşaatı ve yönetimi konusunda küresel ölçekte deneyime sahip olan IC Holding inşaat alanında İzmir Adnan Menderes Havalimanı dış hatlar terminali, Antalya Havalimanı ikinci pist ve dış hatlar terminali, Ordu-Giresun Havalimanı gibi Türkiye’de önemli projelere imza attı. Bulgaristan’da Varna ve Burgaz, Rusya’da Pulkova ve Suudi Arabistan’da Riyad havalimanlarını inşa etmiş olan grup ayrıca, son olarak Vietnam’daki Long Thanh Havalimanı’nın yapımı ihalesini kazandı. Operasyon açısından da Antalya Uluslararası Havalimanı’nı yönetmiş olan IC Holding havalimanı işletmeciliği konumunu dünya çapında genişletmeyi hedefliyor.

Sabiha Gökçen’de yolcu patlamasıSabiha Gökçen’de yolcu patlaması

2014’te tüm hisselerin sahibi olmuştu

Satış öncesi tüm hisselerin sahibi olan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) 2008 yılında düzenlenen ihaleyle Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletim hakkını 1,9 milyar euro karşılığında 20 yıllığına  kazanan  konsorsiyumun üyesiydi. Şirket 2013 yılında Hintli ortağı GMR Infrastructure Ltd’nin yüzde 40 hissesini 225 milyon euro karşılığında satın alarak hisse oranını yüzde 60’a çıkarttı. Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) alan yüzde 40’lık hisseyi ise 2014 yılında 285 milyon euro karşılığında Limak Holding’den satın aldı. Ancak işler sonraki yıllarda pek de beklendiği gibi gitmedi. Malezyalı şirket Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ortaklık için TAV ile görüşmelere başladı. Ancak Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) yönetimi elinde tutma ısrarı nedeniyle anlaşmaya varılamadı. Daha sonra IC Holding ile başlayan görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.