Ajandanıza not alın: 27. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yok yok!
2008’den bu yana İstanbul Bienali Direktörü olan Bige Örer, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ndaki görevine veda ediyor. İKSV'nin 'Bienalde yönetim değişikliği' başlığıyla yaptığı duyuruya göre Örer, 15 Ocak'ta tüm görevlerinden ayrılacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda (İKSV) 2008’den bu yana İstanbul Bienali Direktörü olan ve 2018’de İKSV Güncel Sanat Projeleri’nin direktörlüğünü de üstlenen Bige Örer görevine veda ediyor. İKSV’nin ‘Bienalde yönetim değişikliği’ başlığıyla yaptığı duyuruya göre Örer çalışmalarına farklı projelerde devam etmek üzere İKSV’deki görevlerinden 15 Ocak 2024 itibariyle ayrılacak. Örer İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ndaki çalışma hayatı boyunca İstanbul Bienali’nin on bir edisyonunda görev aldı.
“Bienale ve İKSV’ye bugüne kadarki katkıları için Bige Örer’e sonsuz teşekkür eder ve bundan sonrası için kendisine başarılar dileriz” diyerek Örer ile yollarını ayırdıklarını duyuran İKSV 18. İstanbul Bienali için hazırlıkların bienal ekibinin koordinasyonunda planlandığı şekilde devam ettiğini açıkladı. Örer’in yerine gelecek yeni direktörün kim olacağı ve nasıl belirleneceğine ilişkin duyuru önümüzdeki günlerde yapılacak.
Örer’in direktörlüğünü üstendiği yıllar içerisinde bienal, sergilenen eser hacmi, yeni mekân keşifleri ve 500 bini aşan izleyici sayıları açısından gelişim gösterdi. Örer bienalin çocuklar ve gençler başta olmak üzere daha geniş kitlelere erişmesi için programlara önayak oldu. ‘Zaman Makinesi ile Renkli Bir Gezinti: Çocuklar İçin İstanbul Bienalleri’ başlıklı çocuk kitabını Süreyyya Evren’le birlikte hazırladı, İstanbul Bienali’nin çocuk kitapları serisini destekledi. Türkiye’nin farklı illerinde ve yurtdışında işbirlikleri geliştirerek bienalin farklı programlarının İstanbul dışında da birçok kişi ve kurumla buluşmasına katkı sağladı.
Örer İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı ile SaDe Sanatçı Destek Fonu’nun kuruluşunda, Cité des Arts Türkiye Atölyesi Misafir Sanatçı Programı’nın, Venedik Sanat ve Mimarlık Bienallerinde Türkiye Pavyonu’nun koordinasyonunda görev aldı. 2022’de Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu’nda Füsun Onur’un ‘Evvel zaman içinde…’ sergisinin küratörlüğünü üstlendi. Diğer küratoryal projeleri arasında ‘Aylaklar’ (Institut français Istanbul, 2017), ‘Çizgisel Aşkınlık’ (Cansu Çakar, Darat al Funun, 2016) ve ‘Agorafobi’ (13. İstanbul Bienali ve TANAS, Berlin, 2013) yer alıyor. Örer ayrıca Be Mobile-CreateTogether!, CultureCIVIC gibi çok sayıda uluslararası kurumun ortaklığına dayanan projelerde rol aldı.
Birçok sivil toplum örgütü, akademisyen ve farklı disiplinlerden uzmanla birlikte çalışmalar yürüten Örer Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tasarım Yüksek Lisans Programı ile İstanbul Bienali’nin ortak projesi olan Küratoryal Çalışmalar Seminerleri’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Bienaller hakkında çeşitli yayınlarda yazıları yayımlandı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde dersler verdi. Örer uluslararası pek çok sanat kurumunda danışman ve jüri üyesi olarak görev yaptı. Uluslararası Bienaller Birliği’nin 2013’ün mart ayındaki kuruluşundan bu yana başkan yardımcılığını üstleniyor. Birliğin ‘PASS’ adlı dergisinin editoryal ve programlama kurulunun da üyesi.