Biz bu filmi görmüştük: Bu sefer de İstanbul Film Festivali hedefte

Yeni Şafak ve Melih Gökçek İstanbul Film Festivali'ni hedef gösterdi. Kültür Bakanlığı'nın desteğini çektiği iddia edildi. Ancak durum böyle değilmiş, 10Haber festivale sordu, tablo çok farklı çıktı.

Kültür Sanat 22 Nisan 2024

Yine bir kültür etkinliği, yine bir hedef gösterme. Bu sefer hedef gösterilen 43. İstanbul Film Festivali. Türkiye’nin uluslararası arenadaki en bilinir sanatsal etkinliklerinden İstanbul Film Festivali’nin hedef gösterilmesinin nedenlerinden biri LGBTİ+ filmleri göstermek.

Hedefe koyan ise Yeni Şafak gazetesinden Şefika Nur Çiftçi ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasında ismi pek çok yolsuzluk iddiasına karışan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından metal yorgunluğu gerekçesiyle istifa ettirilen Melih Gökçek.

Hedef göstermenin bir diğer nedeni de şu: 43. İstanbul Film Festivali’nin Nerdesin Aşkım bölümünde yer alan ‘Geçiş’, ‘…Kadın’, ‘Pet Shop Days’ ve ‘Carmen’le O Yaz’ filmlerinin gösterildiği bu festivale nasıl olur da Kültür ve Turizm Bakanlığı destek olur?

Ancak Kültür Bakanlığı yıllardır festivale zaten destek oluyor, festivalde de yıllardır bu bölüm yer alıyor.

Nehir Tuna’nın ilk uzun metrajlı filmi ‘Yurt’ uluslararası birçok festivalden ödül aldı.

Hedef alınan bir diğer film ise Türkiye prömiyerini festivalde yapacak Nehir Tuna imzalı ‘Yurt.’ Festivalin Ulusal Yarışma bölümünde gösterilecek film dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapmıştı. Filmde babasının zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen Ahmet’in hikayesi anlatılıyor.

Bu itham sonrasında bakanlığın festivalden desteğini çektiği haberleri yapıldı. İlk olarak UniKuir sitesinde 18 Nisan’da destekçiler arasında görünen Kültür ve Kültür Bakanlığı logosunun artık sitede yer almadığı yazıldı.

Ancak haberlerde İstanbul Film Festivali’nin açıklaması yoktu. 10Haber durumu festival yetkililerine sordu. İstanbul Film Festivali’nin konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği alan festivallerimizde logo görünürlüğünü desteğin kesinleşmesinin ardından sağlıyoruz. 43. İstanbul Film Festivali için destek başvurumuz değerlendirme aşamasındayken bazı mecralarda bakanlık logosuna yer verildi. Ancak mevzuat gereği logonun değerlendirme süreci devam ederken kullanılmaması gerektiği için daha sonra ilgili yerlerde güncellemeler yapıldı. Bakanlık desteğinin kesinleşmesinin ardından festival web sitesi, kataloğu ve diğer ilgili mecralarda logo görünürlüğü ayrıca sağlanacak.”

İstanbul Film Festival'nde yarışma heyecanı başlıyorİstanbul Film Festival’nde yarışma heyecanı başlıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.