İstanbul Film Festival’nde yarışma heyecanı başlıyor

43. İstanbul Film Festivali'nde bugün yarışma heyecanı başlıyor. Ulusal Yarışma'da 'Son Hasat' gösterilecek. Uluslararası Yarışma'daysa 'Cu Li Asla Ağlamaz' ve 'Embriyo Larva Kelebek' var. Belgesel Yarışması'ndaysa iki film seyirciyle buluşacak.

İstanbul Film Festivali’nin iki hafta olduğu zamanlarda ilk hafta genelde keşifle geçerdi. Keşiflerin en güzel yanı o yılın retrospektifi yapılan yönetmenin dünyasına dahil olmakla ilgiliydi. Bir büyük yönetmenin filmografisinin nadine parçaları arasında dolaşır dururdunuz. Filmleri arka arkaya izleyince yönetmen nasıl bir dünya kuruyor, hangi meseleleri işliyor, bu meselelere bakışı nedir anlardınız. Hani İstanbul Film Festivali için okul denir ya, işte okulun en güzel derslerinden biriydi bu retrospektif gösterimler. Böylece ilk hafta bir yönetmeni keşfetmiş olurdunuz. İkinci keşif ise o yıl başka festivallerde öne çıkan filmleri ve o filmleri çeken yönetmenleri keşfetmekle ilgiliydi.

Lakin ikinci hafta olduğunda festivalde yarışma heyecanı başlardı. Çünkü ulusal ve uluslararası yarışma filmleri ikinci haftanın pazartesi günü gösterilmeye başlanırdı. Festivalin süresi kısaldığından beri bu gelenek değişmedi. İkinci haftanın pazartesi yine yarışma heyecanı başlar. Öyle ya da böyle ulusal yarışma öne çıkar.

Bugün de pazartesi ve festivalde yarışma heyecanı başladı. Önce yarışmalardan bahsedelim. Dört yarışma var festivalde

Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması. (Bu yarışmalarda hangi filmler yer alıyor. Ayrıntılar için bölümlerin üzerine tıklarsanız görebilirsiniz.)

Ya jüriler onları da verelim:

🔴 Uluslararası Yarışma: Festivalin Uluslararası Yarışma jürisinin başkanlığını Yeni Zelandalı oyuncu Kerry Fox üstleniyor. Uluslararası Yarışma jürisinde yönetmen Maryna Er Gorbach, kurgucu Gladys Joujou, Selanik Uluslararası Film Festivali ve Selanik Belgesel Festivali’nin artistik direktörü Orestis Andreadakis, film eleştirmeni Guy Lodge yer alıyor.

🔴 Ulusal Yarışma: Festivalin Ulusal Yarışma jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Aslı Özge üstleniyor. Ulusal Yarışma jürisinde oyuncu Merve Dizdar, görüntü yönetmeni Barış Aygen, sanatçı Halil Altındere ve müzisyen Ekin Fil yer alıyor.

🔴 Ulusal Kısa Film Yarışması: Jüri yönetmen Kasım Ördek, yönetmen ve görsel sanatçı Zeynep Demirhan, oyuncu, yazar ve yönetmen Barış Gönenen’den oluşuyor.

🔴 Ulusal Belgesel Yarışma: Yönetmen Berna Gençalp, yönetmen Orhan Eskiköy ve sinema yazarı Evrim Kaya bu jürinin üyeleri.

🔴 Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü: Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca ilk filmlerin aday olduğu Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde yönetmen Orçun Köksal, yapımcı İpek Erden, yönetmen Nesimi Yetik yer alıyor.

🔴 FIPRESCI – Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği Ödülü: Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını Paola Casella’nın yapacağı jüride Géza Csákvári, Sezen Sayınalp, Nino Kovacic, Valentina Giraldo Sánchez ve Selin Gürel yer alacak.

Son Hasat

Ulusal Yarışma’da ilk gösterim ‘Son Hasat’

Bugün Ulusal Yarışma heyecanı Cemil Ağacıkoğlu’nun ‘Son Hasat‘ıyla başlıyor. Ali küçük bir Anadolu kasabasında yaşayan ve geçimini kamış hasadıyla sağlayan sıradan bir köylüdür. Lakin yerel çeteler başına musalatta olur. O da bu  çetelere karşı sıkı bir mücadeleye girişir.

Ağacıkoğlu’nun ‘Son Hasat’ının konusu böyle. Yapımcılığını Sezgi Üstün San ile Özlem Özçelik’in üstlendiği film,  48. Toronto Film Festivali’nin  Centrepiece bölümünde dünya prömiyerini yaptı. Filmde Hilmi Ahıska, Sevgi Temel, Gökhan Yıkılkan, Erdem Şenocak, Elif Arman ve Ercan Kesal oynuyor. Fotoğrafçı kökenli olan Cemil Ağacıklıoğlu, sinemaya kısa filmlerle adım attı. İlk uzun metrajlı filmi ‘Eylül’den sonra ‘Özür Dilerim’, ‘Tarla’ ve ‘Kafes filmlerini çekti.

Ege Güneşi

Yarışma programında iki belgesel

Ulusal Belgesel Yarışması’ndaysa iki filmin gösterimi var. ‘Ege Güneşi’ ve ‘Domates Biber Depresyon’ . Ömer Gümüşer’in yönettiği ‘Ege Güneşi’ pandemi sırasında yaşanan belirsizlik ortamında bir lunapark çalışanlarının hikayesini anlatıyor. Aybüke Avcı ise ‘Domates Biber Depresyon’ belgeselinde Adana’nın Çetirevli köyündeki ilaçlarla üretilen domates ve biberlerle ilaçlar ayakta durabilen köylüler arasında bir ilişki kurarak ilaçlı insan-toprak ilişkisine bakıyor.

Cu Li Asla Ağlamaz

Uluslararası Yarışma’da iki film var

Uluslararası Yarışma’da ise ‘Cu Li Asla Ağlamaz’ ve ‘Embriyo Larva ve Kelebek’ gösterilecek. Kyros Papavassiliou’nun senaryosunu yazıp yönettiği ‘Embriyo, Larva, Kelebek’, dünya prömiyerini Karlovy Vary Film Festivali’nde yaptı. Pham Ngoc Lân’ın yönettiği ‘Cu Li Ağlamaz’, prömiyerini Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünde yaptı. Bir zamanlar Doğu Almanya’da çalışmış, Hanoi’de yaşayan işçi emeklisi Lady M’nin geçmiş günleriyle hesaplaşmasını anlatıyor.