Merkez Bankası hesaplamış: Asgari ücret zammı enflasyonu ne kadar artıracak?

Merkez Bankası temmuzda asgari ücrete yapılan ara zammın enflasyona etkisini hesapladı. Bankanın temmuzdaki formülü aynen uygulandığında yüzde 49'luk son artışın yıllık enflasyona etkisi yüzde 3.92 ile yüzde 5.88 arasında olacak.

Ekonomi 29 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
2024 yılında geçerli olacak asgari ücret (soldan sağa) TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, Bakan Işıkhan ve TİSK Başkanı Akkol'un önceki gün yaptığı basın toplantısıyla açıklanmıştı.

Asgari ücret tespit maratonu sırasında en çok tartışılan konulardan biri de asgari ücret zammının enflasyona etkisi oldu. Merkez Bankası 2024 yılı için yüzde 36 enflasyon öngörüyor. Asgari ücrete yapılan zammın enflasyonu ne kadar etkileyeceği, Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini üzerindeki etkisi merak ediliyor.

haberturk.com’dan Ahmet Kıvanç’ın haberine göre Merkez Bankası temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 34 oranındaki ara zammın yıllık enflasyona etkisini hesapladı. Üçüncü Enflasyon Raporu’nda yer alan araştırmaya göre asgari ücretteki yüzde 1’lik artışın işlenmemiş gıda ve alkol-tütün dışı tüketici fiyat endeksine (TÜFE) etkisi ilk çeyrekte 0.06 – 0.08 puan, bir yıllık dönemde ise 0.08 – 0.12 puan arasında oluyor.

Yeni asgari ücret, yüzde 49 zamla 17 bin 2 lira olduYeni asgari ücret, yüzde 49 zamla 17 bin 2 lira oldu

Rapordaki araştırmaya göre temmuz ayındaki yüzde 34 oranındaki asgari ücret artışının yıllık tüketici enflasyonuna olası etkisi 2.7 – 4.1 puan arasında hesaplandı.  Merkez Bankası’nın formülünden hareketle hesaplama yapıldığında yüzde 49’luk son asgari ücret zammının ilk çeyrekte enflasyona etkisi yüzde 2.94 –3.92 arasında olacak. Asgari ücret zammının yıllık enflasyona etkisi ise yüzde 3.92 ile yüzde 5.88 arasında olacak.

Asgari ücret anlamlı etkiye sahip

Raporda mal ve hizmet alt grupları bazında ise özellikle işlenmiş gıda ve seçilmiş kalemler fiyatları üzerinde asgari ücretin anlamlı bir etkiye sahip olduğu kaydedildi.

Firmaların ücret artışlarını fiyatlara yansıtabilme imkânının talep ve rekabet koşullarına, sektöre, piyasa yapısına veya firmalara özgü durumlara bağlı olarak farklılaşabildiği vurgulandı. Enflasyon Raporu’nda asgari ücret artışının tüketici enflasyonuna etkisinin etki aralığının üst bandına, yani yüzde 4.1’e yakın seviyede gerçekleşeceği görünümün esas alındığı kaydedildi.

Bu asgari ücret yılın ikinci yarısına yetmezBu asgari ücret yılın ikinci yarısına yetmez

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.