Yargıda bu kez FETÖ krizi: 450 hakim-savcı göreve iade edilmiş, HSK itiraz ediyor, Danıştay oralı değil
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya emniyet içinde aktif görevli 445 polisin FETÖ bağlantısı nedeniyle açığa alındığını duyurdu. TEM ve Koruma Daire Başkanlığı gibi kritik konumlara kadar uzanan soruşturmanın detaylarına 10Haber ulaştı.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişimin ardından başlatılan operasyonlarda gözaltına alınan ‘Garson’ kod adlı gizli tanık “FETÖ’nün emniyet personelini isim isim listelediğini” söylemişti. Garson’dan ele geçirilen SD kartta binlerce polis memurunun adı olduğu belirtilmişti.
Bu ‘fişleme’ listesine göre emniyet personelinin “FETÖ’yle bağlantılı ya da değil” diye kodlandığı iddia edilmişti. Eylül ayında Sabah’ta çıkan haberde KOM Başkanlığı’na teslim edilen verilerde yapılan çalışmalarda bugüne kadar “FETÖ ile ilişkilendirilmemiş” 3 bin civarında kripto emniyet mensubunun deşifre edildiği söylenmişti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medyadan yaptığı açıklamada “445 polisin FETÖ’yle iltisaklı olduğu gerekçesiyle açığa alındığını” ve idari soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığımızın dijital materyaller üzerinde yaptığı geriye dönük çalışmalar kapsamında; FETÖ ile irtibat ve iltisaklı olduğu tespit edilen 4⃣4⃣5⃣ aktif emniyet mensubu açığa alındı.
Bu şahıslar hakkında idari soruşturma açıldı.
Terör örgütleri ve iş… pic.twitter.com/y1iqZex3t7
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) December 28, 2023
10Haber 445 emniyet mensubunun açığa alınmasının detaylarına ulaştı. ‘Garson’un SD kartının şifresinin çözülmesinin ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya emniyet müdürleriyle iki ayrı toplantı yaptı. İkinci toplantının ardından FETÖ’yle ilişkisi tespit edilen emniyet personelinin görevli olduğu birimlere açığa alındıklarına dair yazılar gönderildi. 27 Aralık’ta gönderilen yazılarda görevden alma gerekçesi yazmadı.
10Haber’in emniyet kaynaklarından edindiği bilgiye göre başta Ankara, İstanbul, İzmir ve Şanlıurfa olmak üzere birçok ilde polis memurları açığa alındı. Açığa alınanlar arasında Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ve Koruma Daire Başkanlığı gibi kritik yerlerde görev yapan komiserler de bulunuyor. Emniyet kaynaklarına göre listede TEM Daire Başkanlığı’ndan en az 37 polis memuru var.
İlişkisi tespit edilip açığa alınan polisler arasında bazı illerde trafik ve çevik kuvvet gibi birimlerde görevli polisler de bulunuyor.
Sabah gazetesi Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın (MİT) ‘Garson’ kod adlı gizli tanıktan 2017’de ele geçirilen AES 256 bit ile şifrelenmiş hard disk içinde bulunan FETÖ’nün 16 yıllık emniyet mahrem yapılanması bilgilerini süper hızlı işlemcilere sahip bilgisayarlarla altı yılda kırmayı başardığını belirtmişti. Emniyet kaynaklarına göre işlemin bu kadar uzun sürmesinin bir diğer nedeni de SD kartın iki ayrı şifrelemeye sahip olması. Kaynaklara göre SD karttaki ilk bölümde polis okulunda bulunan kişilerin bilgileri yer alırken ikinci şifreli bölümde aktif görevde olan emniyet personelinin bilgileri bulunuyordu.
Emniyet Sendikası Genel Başkanı Faruk Sezer FETÖ’yle ilişkisi olduğu tespit edilen 445 kişinin görevden alınmasına dair 10Haber’e yaptığı açıklamada ““Bir kurumun içinde bu kadar yüksek sayıda açığa alma yapılıyor ise müdür ve bakanın detaylı açıklama yapması gerekiyor. Gerçek ortadaysa net şekilde söylemeleri, soruşturmaların aşamalarını anlatmaları lazım. FETÖ’yle selamlaşması bile olan biri varsa devlet organlarında bir dakika durmaması gerektiğine inanıyoruz” dedi.