Suudi Arabistan’daki Atatürk skandalının sebebi 4 milyon dolar paraymış

Yorumcu Rıdvan Dilmen, Suudi Arabistan'da yaşanan skandalın arka planını anlattı. Kulüpler 1,6 milyon doları peşin almış bile, maçı kazanan 800 bin dolar daha alacakmış. Sözleşmede pankartlar ve Atatürk tişörtleri yer almıyormuş.

Spor 31 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Rıdvan Dilmen, Süper Kupa ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Yorumcu Rıdvan Dilmen, Suudi Arabistan’da oynanması planlanan ancak iptal olan Galatasaray -Fenerbahçe Süper Kupa finali ile ilgili son derece önemli açıklamalar yaptı. Habertürk’te yayınlanan Geçiş Oyunu programına katılan Dilmen, maçın Suudi Arabistan’da oynanmaması gerektiğini belirterek “Tatsız, zaten bu maçın orada oynanması. 99. yılda orada oynarsın eyvallah, 101. yılda oynarsın ona da eyvallah. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi maalesef eline koca bir taş aldı ve cama bir taş attı. İki kulübümüze ‘Siz de atın’ dedi. İkisi de attı. Sonra geri döndüler” dedi.

‘Süreci buraya Galatasaray ve Fenerbahçe getirdi’

Dilmen konuşmasına şöyle devam etti: “Ben sadece bilgilerimi söylemek isterim. Önce sondan başlamak istiyorum. Kulüplerimizin geri dönmesi ülkemizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ne kadar sahiplenildiğini gösteren bir davranıştır. Ama süreci buraya götüren de maalesef kulüplerimiz oldu.”

Ortak açıklama nasıl yazıldı? Başkanlar arasında ne yaşandı?Ortak açıklama nasıl yazıldı? Başkanlar arasında ne yaşandı?

Galatasaray ve Fenerbahçe parayı geçen ay almış

Cumhuriyet’in 100. yılında bu maçın Türkiye’de yapılması gerektiğinin altını çizen yorumcu, Suudi Arabistan ile yapılan anlaşmayı da açıkladı. Dilmen şunları söyledi: “Ben sözleşme ile duyduklarımı size ileteyim. Toplamda tutar, kazanan takıma 2 milyon 400 bin dolar verilecekti, kaybeden takıma da 1.6 milyon dolar verilecekti. Yani toplam 4 milyon dolar. Eğer 4.5 ise 500’ünü federasyon alacaktı. Ama kulüplerin alacağı buydu. Bir ay önce her iki kulübümüz de mağlubiyet parası alıp kazanan 800 bin dolar daha alacaktı. Yani kulüplerimiz 1 milyon 600 bin dolar’ı bir ay önce aldılar, bu önemli bence.”

‘Şehitlerin anmasına tamam dediler’

Rıdvan Dilmen, Suudi Arabistan yetkilileriyle yapılan pazarlıklar hakkında da bilgi verdi. Yorumcu, “İlk anlaşma şöyle: Türk Bayrağı diyorlar tamam, imza atılıyor. İstiklal Marşı diyorlar, tabii ki imza atılıyor ama Suudiler diyor bizim marşımız bir 30 saniye verelim burada olduğu için. Bizim kulüplerimiz burada itiraz ediyor ancak burada amaç maçı oynatmamak üzere değil. Son geçen hafta maalesef şehitlerimiz olunca federasyon yetkilileri diyor ki, ‘Anma yapacağız’. Tamam diyorlar onu da ekliyorlar sözleşmeye.”

Mehmet Büyükekşi'yi Arabistan yakacakMehmet Büyükekşi’yi Arabistan yakacak

Takımlar maça 100. yıl formalarıyla çıkacaktı’

Hem Galatasaray’ın hem Fenerbahçe’nin Cumhuriyet’in 100. yılı için hazırladıkları forma ile Süper kupa maçına çıkacağını belirten Dilmen, “Galatasaray’ın formasında Atatürk’ün imzası var, Fenerbahçe’nin de formasında göğsünde Atatürk var. Buna okey deyip imza atıyorlar ekim ayında. Bu formayla oynamada problem yok. Sonra 26’sında salı günü Fenerbahçe müracaat ediyor. Diyor ki; ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ pankartıyla sahaya çıkmak istiyoruz. İki; ısınmada ‘Atatürk tişörtü giyeceğiz ve arkasında da Yurtta sulh cihanda sulh’ olacak diyor. Galatasaray da hemen ‘Ne mutlu Türküm diyene’ pankartı bastırıyor. Bu kriz maçtan üç gün önce başlıyor. Bu kadar şeyi kabul etmiş Suudilerin bunu kabul etmemesi bana ilginç geldi. Zaten etmek de zorundasınız. Atatürk’ün pazarlığı olmaz orada. Bu formalarla oynanacaktı maç. İki formada da Atatürk var” diye konuştu.

‘Keşke kulüplerimiz bu maddeleri daha önce sözleşmeye koysalardı’

Dilmen konuşmasına şöyle devam etti: “Sorun nerede? Şehitleri andık, Bayrağımız tamam, Suudilerin 30 saniyelik şeyi de tamam. Gelelim 26’sından sonraki gelişmelere. Ben de olsam ve sizler de olsanız zaten dönersiniz. Kimse de oynamasını beklemiyor. Keşke kulüplerimiz bu maddeleri daha önce sözleşmeye koysalardı. 26’sından sonra Suudiler olmaz diyor. Kulüplerimiz ve federasyon haksız bir süre geçirdiler açıkçası. Dolayısıyla maç oynanmadan dönüldü.”

Futbol bozdu bozdu bozdu, önünü alamadıkFutbol bozdu bozdu bozdu, önünü alamadık

‘Suudi Arabistan fikri Büyükekşi’den çıktı’

Rıdvan Dilmen, Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan’da yapılmasına nasıl karar verildiğini de anlattı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile konuştuğunu belirten yorumcu şunları söyledi: “Ben Mehmet Büyükekşi’yi birkaç ay önce aradım. ‘Nereden çıktı bu Suudi Arabistan’da maç oynamak? Burada oynamak varken, kaldı ki çok tartışılıyorsunuz. Taraftar grupları ve bütün medya burada oynanmasını istiyor. Sayın Cumhurbaşkanı ile böyle bir konuyu konuştunuz mu?’ dedim. Büyükekşi, ‘Ben kulüplere sordum. 4 milyon dolar para var, kazanan şu kadar alacak, kaybeden bu kadar alacak’ dedi. Teklifi TFF Başkanı Ali Bey ve Dursun Bey’e iletiyor. Onlar da kabul ediyorlar.”

Dilmen, Erdoğan ile yaptığı konuşmayı açıkladı

Dilmen, konu hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirterek “Bana ‘Ben de Büyükekşi’ye niye orada oynayacaklarını sordum’ dedi. Büyükekşi ‘İki kulübe para kazandıracağız’ diyor. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı ‘Peki kulüpler ne dedi?’ diye soruyor. ‘Kulüpler de kabul etti’ denilince ‘O zaman tamam’ diyor” diye konuştu.

TSYD: Satır satır o anlaşmayı açıklayınTSYD: Satır satır o anlaşmayı açıklayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.