Savaş yayılıyor: İsrail Beyrut’u vurdu, Hamas yöneticisi öldürüldü

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta "Hizbullah'ın kalesi" olarak bilinen Dahiye'ye hava saldırısı düzenledi. Saldırıda Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri dahil yedi örgüt üyesi yaşamını yitirdi.

Dünya 2 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri dahil 6 kişi hayatını kaybetti. / Fotoğraf: AA

Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın aktardığına göre Dahiye’nin Maşrafiye bölgesinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada bir aracın ateş aldı, çevrede büyük hasar oluştu, çok sayıda kişinin yaralandı. Çok geçmeden olayın İsrail saldırısı olduğu anlaşıldı. Saldırının düzenlendiği binadan alev ve dumanlar yükseldi.

Saldırıda Hamas ofisi ile bina önünde bulunan park halindeki araçların 2 füzeyle hedef alındığı aktarıldı. Saldırı sonucu Aruri dahil 7 kişinin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığı bildirildi.

AFP’ye konuşan güvenlik kaynakları saldırıda Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri’nin de öldürüldüğünü açıkladı. Hamas’a bağlı El Aksa radyosu ve Hizbullah’a yakın Mayadin televizyonu Aruri’nin ölümünü doğruladı. Hamas kaynaklarına göre öldürülen diğer 6 kişi de örgüt üyesi.

Hamas: Korkakça suikastlar direnişimizi engelleyemeyecek

Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada “Siyonist işgalcilerin Filistin içinde ve dışında liderlerimize ve sembol isimlere yönelik gerçekleştirdiği korkakça suikastlar halkımızın iradesini ve kararlılığını kırmayı başaramayacak, cesur direnişimizi engelleyemeyecek” dendi.

Katar’ın başkenti Doha’da bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye de suikastın ardından kamera karşısına geçip basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Aruri’nin öldürülmesi bir terör eylemidir. Bu alçakça bir suikast, vahşi bir saldırganlık ve işgal güçlerinin (İsrail) halkımıza karşı yürüttüğü vahşeti bir kez daha ortaya koyan apaçık bir suçtur” dedi.

İsrail suikastında yedi Hamas üyesinin öldürüldüğünü söyleyen Haniyye, hayatını kaybeden diğer üyelerin Kassam Tugayları komutanları Samir Findi ve Azzam El Akra ile Hamas üyeleri Mahmud Zeki Şahin, Muhammed Başaşa, Muhammed El Rayes ve Muhammed Hamud olduğunu açıkladı.

Haniyye ayrıca “Bu aynı zamanda Lübnan’ın egemenliğinin de ihlalidir ve İsrail’in halkımıza ve ulusumuza yönelik saldırganlığının kapsamının genişletildiği anlamına gelmektedir. (Lübnan’a) her türlü yansımadan İsrail sorumludur” diye ekledi.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Aruri’nin öldürülmesinin ardından bölgedeki tüm taraflara azami itidal ve gerginliği azaltma çağrısı yaptı.

Lübnan Başbakanı’ndan çağrı

Lübnan Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Başbakan Necib Mikati, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib ile İsrail’in Hamas’ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri’ye yönelik suikast saldırısını görüştü.

Mikati, Buhabib’e Beyrut’a saldırı düzenleyen İsrail’i Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet etme talimatı verdi. Başbakan Mikati, Beyrut saldırısının yanı sıra İsrail’in son dönemlerdeki Lübnan’a yönelik tüm ihlallerinin de dosyaya dahil etmesini istedi.

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Mikati “Bu saldırı, ülkenin güneyinde her gün çok sayıda kişinin şehit olmasına ve yaralanmasına sebep olan saldırılarının ardından İsrail’in Lübnan’ı yeni bir çatışmaya sokmayı amaçladığı bir suçtur” dedi.

Mikati, ilgili ülkelere saldırılarını durdurması için İsrail’e baskı yapmaya çağrıda bulunarak “İsrail yönetimini, yeni bir statüko ve angajman kuralı dayatmak üzere Gazze’deki başarısızlıklarını Lübnan’ın güney sınırına ihraç etme yoluna gitmesine karşı uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Lübnan’ın 1701 sayılı karar olmak üzere her daim ilgili uluslararası sözleşmelere bağlı olduğuna dikkati çeken Mikati, ancak İsrail’in bu kararları ihlal eden asıl taraf olduğunu vurguladı.

Hizbullah’tan Nasrallah’ın yarınki konuşmasının iptal edildiği haberlerine yalanlama

İsrail Türkiye’den sınır dışı edilmesini istemişti

Aruri örgüt liderliğinin Suriye’deki iç savaş nedeniyle Şam’ı terk etmesi sonrasında Türkiye’de yaşamıştı. Aruri İsrail’in Ankara ile ilişkilerin normalleşmesi için sınır dışı edilmesini istediği isimdi.

İsrail merkezli Yedioth Ahronot gazetesi Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme görüşmelerinin bir parçası olarak Aruri’nin Aralık 2015’te İstanbul’dan Beyrut’a taşındığını yazmıştı. Gazete konunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Hamas lideri Halid Meşal arasında bir toplantıda ele alındığını öne sürmüştü.

Salih El Aruri kimdir?

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri, 19 Ağustos 1966’da Ramallah’ta doğdu. İzzeddin El Kassam Tugayları’nın kurulmasına katkıda bulunan Aruri, 15 yıl İsrail hapishanelerinde kaldıktan sonra sınır dışı edildi ve Lübnan’da yaşamaya başladı.

Aruri, Hamas’ın İsrail ile 11 Ekim 2011’de yaptığı, bir İsrail askeri karşılığında 1027 Filistinli esirin serbest bırakılması anlaşmasının müzakerecileri arasında yer alıyordu.

Aruri Hamas’a 1987 yılında katılmış ve örgütün Batı Şeria yapılanmasının kuruluşunda önemli rol oynamıştı. Aruri 2 defa İsrail tarafından tutuklandı ve 15 yılı aşkın bir süre İsrail hapishanelerinde yattı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.