Putin’in Belgorod intikamı: Ukrayna’ya füze yağıyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş yeni yılın ilk günlerinde atağa geçti. Rusya'nın Belgorod kentine yönelik Ukrayna saldırısının ardından Putin intikam sözü verdi ve Ukrayna güne patlama sesleriyle uyandı.

Dünya 2 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 24 Şubat’ta üçüncü yılına girecek. İsrail’in Gazze işgali nedeniyle uzun zaman gözlerden ırak kalan savaşta 2023’ün son günlerinde atağa geçildi. Ukrayna’nın 2023 yazında büyük beklenti yaratarak başladığı ancak büyük oranda hayal kırıklığı yaratan karşı atağı Rusya’nın sınır kenti Belgorod’a düzenlenen ve 24 kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından bumerang etkisi yaratacak gibi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Belgorod’a saldırıdan sonra “intikam” sözü verdi. Putin’in açıklamasının ardından Ukrayna salı gününe de patlama sesleriyle uyandı. Rusya Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ve diğer şehirlere füze yağdırdı; düşen roketler yüksek binalara isabet edip yangınlara yol açtı; enerji kesintisi yaşandı, bir kişi öldü ve onlarca insan yaralandı. AFP muhabiri Kiev’de onlarca patlama sesi duyduğunu söyledi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kiliçko Telegram hesabından “Kiev’de patlamalar var” diye yazdı ve Ukraynalıları güvende kalabilecekleri yerlere sığınma çağrısı yaptı. Kiliçko Rusya’nın saldırıları nedeniyle Peçerski rayonunda (ilçe) enerji hatlarının zarar gördüğünü, birçok yerde elektrik kesintisi yaşandığını söyledi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri de Rusya’nın gece yarısı Kiev ve diğer şehirlere  saldırısında kullanılan 35 dronun tümünün düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya’nın devam eden saldırılarının sonuçları henüz belirsiz. Saldırı, Rusya’nın Cuma günü Ukrayna’ya düzenlediği ve en az 39 kişinin ölümüne neden olan en büyük hava saldırısının ardından geldi. Belediye Başkanı Igor Terekov, Harkiv şehrinin de “büyük bir füze saldırısı” altında olduğunu açıkladı. Saldırılar Putin’in Pazartesi günü Ukrayna’nın Belgorod’a saldırılarının “cezasız kalmayacağını” söylemesiyle başladı. Rusya Putin’in bu açıklamalarının ardından Ukrayna’nın büyük bölümüne saatlerce hava saldırısı düzenledi.

Rusya haber ajansı RIA Novosti Belgorod’da bugün de sirenlerin çaldığını yazdı. Vali Viyaçeslav Gladkov halkı penceresiz, sağlam duvarlı odalara sığınmaları konusunda uyardı.

Putin ne demişti?

Rusya Devlet Başkanı Putin Pazartesi günü Rusya’nın Belgorod kentine cumartesi günü düzenlenen saldırılara misilleme olarak Ukrayna şehirlerini füzeyle vurma sözü verdi. Putin Ukrayna’daki savaş gazileriyle yaptığı ve televizyonda da yayınlanan toplantı sırasında “Bizi korkutmak, ülke içinde belirsizlik yaratmak istiyorlar. Saldırıları artıracağız” demişti. Putin saldırılara atıfla “Bunu yapmaya devam edeceğiz. Bugün de yapıyoruz, yarın da yapacağız” diye gözdağı vermişti.

Rusya’nın cumartesi günü Ukrayna’nın en az 24 kişinin ölümüne ve yaklaşık 110 kişinin de yaralanmasına yol açan Belgorod saldırısına karşılık verdiği aşikar, çünkü Kiev’in bu atağı, savaşın başlangıcından bu yana bir Rus şehrine yapılan en ölümcül saldırıydı.

Tabii bu bir çıkarım; çünkü Rusya’ya saldırılarında açıklama yapmayıp sessiz kalmayı tercih eden Ukrayna yönetimi bu sefer de aynısını yapıyor. Fakat sessiz kalmayan biri vardı. Ukrayna istihbarat servisinden isminin açıklanmaması koşuluyla uluslararası basına konuşan bir kaynak bu atağın Rusya’nın cumartesi günkü füze yağmuruna yanıt olduğunu söylemişti. Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna’nın Ukrayna sınırının yaklaşık 41 kilometre kuzeyinde bulunan 330 bin nüfuslu Belgorod’u iki füze ve birkaç roketle vurduğunu, saldırıda “sivil – asker ayrımı gözetilmediğini” açıkladı.

Gerilim düşmüyor

Hem Rusya hem de Ukrayna yılbaşı arifesinde tırmanan gerilimi sürdürüyor. Moskova Belgorod sınırının sadece yaklaşık 100 kilometre ötesindeki doğu Ukrayna kenti Harkiv’i füze ve insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Ukrayna da buna karşılık olarak Belgorod’u vurdu. İki ülkenin karşılıklı atakları devam ederken Ukrayna Hava Kuvvetleri Rusya’nın yeni yılın ilk saatlerinde Ukrayna’yı 90 kadar dronla hedef aldığını duyurdu. Ukrayna üçü hariç insansız hava araçlarının hepsini düşürdüğünü, ancak düşen enkazların sivil altyapıya zarar verdiğini, can kayıplarına neden olduğunu açıkladı. Yetkililer Rus güçlerinin sık sık hedefi olan güneydeki liman kenti Odesa’da enkazın bir konuta isabet etmesi sonucu 15 yaşında bir çocuğun öldüğünü ve yedi kişinin yaralandığını söyledi. Batıdaki Lviv kentinde ise düşen enkaz bir müzede yangın çıkardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Belgorod’daki saldırının ardından Cumartesi günü yaptığı gece konuşmasında “Odesa, Sumi bölgesi, Kiev ve diğer tüm şehir ve bölgelerimize tüm saldırılardan Rusya sorumlu olacaktır” dedi. Rus saldırılarına misilleme yapılacağı sözü verdi.

Zelenski 2024’ün ikinci gününde gerçekleşen saldırılara ilişkin de bir açıklama yaptı. X hesabı üzerinden yayınladığı video mesajda Zelenski “Rus vahşilerinin bir saldırısı daha. En az 70 füze düşürüldü. Bunların 60’a yakını Kiev bölgesini hedef aldı. Harkiv’e de şiddetli saldırılar yapıldı. Rusya kaybedilen her candan sorumlu tutulacak” dedi.

Dünya 2024'e havai fişeklerle, Ukrayna ordusu füzelerle girdiDünya 2024’e havai fişeklerle, Ukrayna ordusu füzelerle girdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.