Blinken rota değiştirdi, Türkiye’ye geliyor

İsrail ziyaretini ileri tarihe erteleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken cumartesi günü Türkiye'de olacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan haberi "Blinken cumartesi misafirim olacak" diye verdi.

Dünya 3 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken.

İsrail’in Beyrut’taki Hamas ofisini vurarak örgütün iki numaralı ismi Salih El Aruri’yi öldürmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail ziyaretini gelecek pazartesiye erteledi. Bu ziyaretin perşembe günü gerçekleşmesi gerekiyordu. Görüşmede hem Hamas’tan sonra Gazze’de nasıl bir yönetim şekli benimseneceği, hem de yoğun bombardıman altındaki bölgede daha Hamas odaklı saldırılar düzenlenmesi için baskı yapacağı düşünülüyordu.

Kaynaklar ziyaretin ertelenmesinin “yalnızca teknik sebeplerden” kaynaklandığını ve Aruri’nin saldırısıyla alakası olmadığını belirtmişti. ABD basınında çıkan haberlerde Blinken’ın ziyaret turuna Türkiye ve Yunanistan’ı da eklemeyi planladığı için İsrail ziyaretinin ertelendiği belirtilmişti.

Blinken’ın İsrail ziyareti ileri tarihe ertelendi, ama rotasında başka bir ülke var: Türkiye. NTV Ankara Temsilcisi Ahmet Ergen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın gündeme dair değerlendirmelerini aktarırken Fidan’ın Blinken’ı hafta sonu Türkiye’ye beklediğini yazdı. Blinken’ın cumartesi günü Türkiye’ye geleceğini belirtirken “Benim misafirim olarak Türkiye gelecek. Şu anda planlanan o, yani bir değişiklik olmazsa misafirimiz olarak geliyor” dedi. Fidan Erdoğan’ın beklenen bir yurt dışı seyahati olmayacağını söyledi.

Yarın normal şartlarda İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de Türkiye’ye gelmesi bekleniyordu. Ama Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin mezarının yakınında gerçekleşen saldırı nedeniyle ziyaret ertelendi. Saldırıda 100’den fazla kişi ölürken 170’ten fazla kişi yaralanmıştı. Detaylı haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

‘Lübnan kendini zor tutuyor’

Fidan Beyrut’taki saldırıyla ilgili olarak “Ben İsraillilerin Lübnan’la savaşa girmemek için kendilerini zor tuttuğunu düşünüyorum. Ama hep söylüyorum. Bu yol çıkmaz sokak. Öyle bir şey olursa bu savaş tabii ki bitmez. Tam tersine meselenin çözülmesi isteniyorsa barış ve iki devletli çözüme odaklanmak lazım. Tehditleri zor kullanarak çözeceğim dediğiniz zaman, burada belli şeylerin olacağını öngörmek zor değil açıkçası. İsrail’in de Lübnan’daki operasyonunda şöyle bir şey görüyoruz. Bir Hizbullah hedefi, Hizbullah yöneticisi vurmuyor ama Lübnan’a ‘Ben senin üstünde uçuyorum, takip ediyorum’ mesajı veriyor” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bir hafta önce “İsrail’in kuzey sınırındaki durumun değişmesi şart. Diplomatik çözüm için zaman tükeniyor, eğer dünya ve Lübnan hükümeti, İsrail’in kuzey sakinlerine ateş açılmasının önüne geçmek ve Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırmak için harekete geçmezse bunu İsrail ordusu bizzat yapacak” diyerek Hizbullah’a gözdağı vermişti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi Türkiye ziyaretini ertelediİran Cumhurbaşkanı Reisi Türkiye ziyaretini erteledi

Bakan Fidan Washington'da konuştu: Sorun artık İsraillileri ve Filistinlileri aşıyorBakan Fidan Washington’da konuştu: Sorun artık İsraillileri ve Filistinlileri aşıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.