İlk kez bir kutup ayısı kuş gribinden öldü

2021'de yeniden atağa kalkan kuş gribi Alaska eyaletinde bir kutup ayısının ölümüne sebep oldu. Vaka bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Çevre 3 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Kutup ayısının enfekte olmuş kuşların leşleriyle beslendiği tahmin ediliyor. Fotoğraf: Shutterstock

H5N1 virüsü ya da halk arasında bilinen adıyla ‘kuş gribi’nin son iki yılda milyonlarca yabani kuşun ve binlerce memelinin ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor. Ancak ABD’nin Alaska eyaletinden gelen bir haber virüsün ne kadar inatçı ve yaygın olduğunu gösterdi.

Muhtemelen enfekte olmuş kuşları yedi

The Guardian’ın haberine göre Alaska Çevre Koruma Departmanı ilk kez bir kutup ayısının kuş gribinden öldüğünü doğruladı. Eyalet veterineri  Bob Gerlach ayının muhtemelen enfekte kuşların leşiyle beslediğini ve bunun kuş gribi kaynaklı kayıtlı ilk kutup ayısı ölümü olduğunu söyledi.

Gerlach fark edilmeyen başka ölüm vakaları da olabileceğini “Bu kayıtları tutmak için oradaki halka veya gözlem yapan yaban hayatı biyologlarına bağımlıyız” sözleriyle belirtti.

Kutup ayıları deniz buzullarının kaybı nedeniyle nesli tükenmekte olan türler arasında gösteriliyor.

Artık sadece kümes hayvanı hastalığı değil

Doğu Anglia Üniversitesi’nden biyoloji profesörü Diana Bell  Antarktika’dan sonra Kuzey Kutbu’ndaki memelilerde de görülen virüsle ilgili “dehşet verici” diyor: “Yine de şaşırmadım; son birkaç yılda ölen memelilerin listesi devasa boyutlara ulaştı. O kadar çok yırtıcı ve leşle beslenen memeli öldü ki kümes hayvanı hastalığı olmaktan çıktı.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.