Dizicinin Rehberi – Dilek Taşı: Yalan rüzgarı

‘Dilek Taşı’nın 17. bölümünde ana karakterimiz Figen bu kez biyolojik babasının Harun Rona olduğunu öğrenirken bizler de nihayet biyolojik annesi Fatma’yla tanıştık. Bölüm, Fatma tarafından vurulan Harun’un ölüp ölmediği sorusuyla bitti.

Kültür Sanat 4 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Geçen bölüm kabadayı Aziz’le birlikte para babalarını kızdıran Mustafa’yı (Salih Bademci) vurulmuş halde, Figen’i de (Hazal Subaşı) onu tekneyle kaçırırken bırakmıştık. Bölümü, çiftimizin bir balıkçı tarafından kurtarılması ve Mustafa’nın iyileşmesiyle açtık. Mustafa’yı bulan kişinin aynı zamanda eski bir doktor olması hakkında Aziz Ağa’nın da (Turgay Tanülkü) dediği gibi Allah’ın sevdiği kulu, senaristlerin de sevdiği ana karaktermişsin Mustafa. Aziz Ağa parmak basmasaydı hem bu tesadüfe hem “Kurşun beş santim daha kaysaymış” klişesine gözlerimizi devirecektik.

Beş oyunculu satranç

Dizinin sert adamları cephesinde işler mantığa oturacağına Ronaların aile sırlarından daha karmaşık hale geliyor. Devlet-adam Alparslan, zengin Harun Rona, zengin Dündar Bolatlı ve Janti Kemal dörtlüsünün birbiriyle derdi var. Mustafa ve Aziz Ağa’ysa hepsine karşı ayrı bir cephe oldu. ‘Felsefe Taşı’ndaki büyücü satrancı gibi hayati hamlelerin olduğu bir oyun olduğundan Mustafa, Figen’i korumak için onu terk etti.

Evcilik oyunu

Zengin ailemiz Ronalar ve Figen arasındaki kim kimin nesi oluyor konusu matruşkaya döndü. Figen’in biyolojik babasının Aras Rona (Teoman Kumbaracıbaşı), annesinin de Ronaların eski bir hizmetçisi olduğunu öğrenmiştik. Geçen bölümde Aras aslında Figen’in babası olmadığını, kendi babasının aynı zamanda Figen’in de babası olduğunu çözmüştü. Bu bölüm her şeyi herkese açıklayan Aras Rona, annesiyle babasının zamanında cinayet işlediğine dair de gönderme yaptı.

Bu cinayeti henüz öğrenemesek de başka bir kanlı olay yaşandı. Ronaların hasımlarından Dündar Bolatlı’nın (Fatih Al) nicedir aradığı Figen’in annesi Fatma (Feride Çetin), iki kilo elma var mı dercesine salona girerek Harun dedeyi vurdu. Baba bildiği Ömer’in ölmesi, biyolojik babası sandığı Aras’ın üvey abisi çıkması, şimdi de gerçekten biyolojik babası olan Harun’un vurulmasıyla Figen üçüncü kez mi babasız kalacak? Diğer soru, tam Rona Köşkü’nün karşısına çekişmeli esnaflar gibi ‘Öz Hakiki Baba’ adlı bir lokanta mı açsak?

Dizi yansıması

🎬 Dizileri ana karakterler arasındaki ilişki için izleyenler Figen ve Mustafa sahnelerine gittikçe az yer verilmesini her fırsatta eleştiriyordu. Yan karakterler Sevda ve Kenan’ın (Elif Doğan, Ozan Dolunay) ilişkisinin odağa alınmasından ve Sevda’ya bireysel olarak ayrılan sahne süresinin fazla olduğundan şikâyet ediliyordu. İzleyicinin istekleriyle mi ilgili yoksa geçen haftaki senarist değişikliğinden mi bilinmez ama önceki bölümlere kıyasla, özellikle Sevda’nın sahneleri kısalmış.

🎬 Son birkaç bölümdür yan karakterlerden Dündar Bolatlı (Fatih Al) ön plana çıkmaya başladı. Neredeyse dünür olacağı Ronaların gelini Rüçhan’la (Özge Özberk) geçmişten gelen platonik sevdalarını flörte döktüler ve dizide bir aşk kapısı daha açıldı. Başımıza bir iş gelmeyecekse; Rüçhan-Dündar flörtü esas çiftimizden daha çok ilgimizi çekiyor. Yaşlanıyor muyuz ne? Bu vesileyle de ekseriyetle genç âşıklara odaklanan dizi sektörümüzde Kıvılcım-Ömer, Rüçhan-Dündar gibi orta yaş temsiller artabilir.

🎬  Bölümün nostaljisi ve siyaseti bu kez 1980 sonrasından gelmedi. Kulübesinde Kıbrıs Harekatı’yla ilgili 1974’ten gazete kupürlerinin ve fonda çalan Mağusa Limanı’nın da gösterdiği gibi, Figen ve Mustafa’yı kurtaranın Kıbrıs gazisi olduğunu öğrendik; tabii ki detayda kaldı.

Gözden kaçmayan detaylar

🎬 Dizi, olayları sezonlarca sündürmemesiyle, gizemleri birkaç bölüm içinde ortaya çıkarmasıyla diğerlerinden olumlu anlamda ayrılıyor. Bunu başından beri söylüyoruz. Başından beri söylediğimiz bu kez olumsuz bir noktaya yeniden parmak basmak isteriz. Olayların açığa çıkması, düğümlerin çözülmesi veya karakterlerin bir sonraki adımları bazen oldubittiye getiriliyor.

İlk bölümlerde izleyici çözüme giden yolu  “Bir şekilde olmuştur” diye tamamlamak zorunda kalıyordu. Gitgide bu çözümlerle ilgili boşluk bırakmamaya çalışırlarken bu sefer de klişe tesadüfler yazılmaya başlandı. Benzer sorun intikamların alınışında da mevcut. Bu bölüm Aras Rona özelinde de gördüğümüz gibi karakterlerden büyük bir hamle geleceği yönünde beklenti oluşturuluyor ama bu hamle oldukça sıradan çıkınca yaratılan gerilim de boşa gidiyor. Şeytan ayrıntıda gizlidir; yapımların kalitesi de.

Künye
Kanal: Kanal D
Yapım:  Pastel Film
Yapımcı: Yaşar İrvül, Efe İrvül
Yönetmen: Osman Taşçı
Senaryo: Erkan Birgören, Can Sinan (hikâye), Gülseren Aydın (bölüm hikâyeleri)
Oyuncular: Salih Bademci, Hazal Subaşı, Ozan Dolunay, Perihan Savaş, Özge Özberk, Elif Doğan, Teoman Kumbaracıbaşı, Çiçek Dilligil, Ahmet Mark Somers, Fatih Al, Cemal Toktaş, Feride Çetin, Kürşat Demir, Afra Karagöz, Okan Selvi, Lena Naz Kalaycı, Ömer Toprak Yılmaz, Turgay Tanülkü.

Dizicinin Rehberi - Dilek Taşı: Sır küpü kırılıyorDizicinin Rehberi – Dilek Taşı: Sır küpü kırılıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.