Talihsiz aile: Önce balon balığı zehirlenmesi sonra trafik kazası

Hafta başında balon balığı yediği için zehirlenen yedi kişilik ailenin altısı taburcu oldu. Yoğun bakımdaki babayı ziyarete giden aile, trafik kazası geçirdi.

Gündem 6 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
BENEKLI TUR BALON BALIGI. FOTO:DHA-ARSIV)

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yedi kişilik bir aile balık yedi ve zehirlendi. Yedikleri zehirli balon balığıydı çünkü.

2 Ocak günü hastanelik olan aileden 58 yaşındaki Müfit Arslan entübe edildi. 52 yaşındaki Semire Arslan, 27 yaşındaki Yasenya Arslan, 22 yaşındaki Dilan Göktürk, bir yaşındaki Aren Arslan, iki yaşındaki Eva Göktürk hastanede tedavi altında, 38 yaşındaki damat Gökyüzü Göktürk ise taburcu edildi. Daha sonra tedavileri tamamlanan Semire Arslan, gelini Yasenya Arslan, kızı Dilan Göktürk, torunları Aren Arslan ve Eva Göktürk de taburcu edildi. Entübe edilen Müfit Arslan ise durumu iyiye gittiği için dahiliye servisinde yoğun bakıma alındı.

Arslan ailesi için talihsiz serüvenler dizisi devam ediyor

10Haber’e konuşan Müfit Arslan’ın kızı Dilan Göktürk, taburcu olduklarını, baba Müfit Arslan’ın ise hala yoğun bakımda olduğunu ancak durumunun iyiye gittiğini, bilincinin açıldığını ve konuşmaya başladığını söyledi.

Arslan ailesi, müjdeyi alır almaz Adana’daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde yatan Müfhit Arslan’ı ziyarete gidiyordu, ancak yolda trafik kazası geçirdi. Ailenin genel sağlık durumu iyi ancak kaza nedeniyle karakolluk olup ifade verdiler.

Arslan ailesinin damadı o akşam yemeğini anlattı

Balon balığının sofralarına nasıl geldiği merak konusuydu ve bunu taburcu olan Gökyüzü Göktürk anlatmıştı.

Göktürk’ün kayınpederi Müfit Arslan 6 Şubat depremlerinden sonra sık sık balığa çıkıyor, balık tuttuğunda torunlarını ve çocuklarını çağırıyor, akşam yemeğini beraber yiyorlardı.

Müfit Arslan daha önce de balığa çıkıyordu aslında ama depremden sonra bunu sıklaştırmıştı. Aile dört yıldır Müfit Arslan’ın tuttuğu balığı yiyip sorun yaşamadığı için 2 Ocak’ta da yine masanın etrafındaydılar. Üstelik Müfit Arslan bu kez daha heyecanlıydı; tuttuğu balık kocamandı çünkü. Gittiklerinde balık çoktan pişmiş, aile nasıl bir balık olduğunu görmemişti. Balığı yedikten yaklaşık yarım saat sonra Gökyüzü Göktürk ve eşinin dili uyuşmaya başladı. Sonra ailenin geri kalanında da aynı belirtiler baş gösterdi ve uyuşma vücutlarına da yayıldı.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde Müfit Arslan’ın tuttuğu ve zehirlenmelerine neden olan balon balığı.

Balık tazeydi, zehirlendiklerini düşünmeseler de belirtilerin ne anlama geldiğini internette araştırmaya başladılar.

İnternette karşılarına ilk çıkan zehirli balık türü balon balığı oldu. Müfit Arslan’a gösterdiklerinde o hemen doğruladı ve aile hastaneye gitmek için ayaklandı. Ama Müfit Arslan daha kapıdayken kusmaya başladı, boğazı şişti ve vücudunda his kaybı arttı. Önce İskenderun Devlet Hastanesi’ne buradan da ambulanslarla Adana’ya getirildiler. Müfit Arslan ise entübe edildi.

Neyse ki Gökyüzü Göktürk az yemişti balıktan, bu nedenle de hastaneden erken çıktı ve anlattıkları ilginç:

“Hayatımda böyle lezzetli balık yememiştim, ama zehirliymiş bilemedik. Hastaneye vaktinde yetişmişiz, yoksa çok daha kötü duruma düşebilirdik. Dünyadaki en zehirli balıkmış. Kimse bilmediği, gözüyle görmediği balığı yemesin. Kayınpederim de böyle bir şey yaşanmasını hiç istemezdi, umarım bir an önce sağlığına kavuşur.”

Balon balığının en zehirlisini yemişler

Arslan ailesinin tükettiği balon balığını yemeden önce çektiği fotoğrafları inceleyen Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Köşker, yenen balığının tüm dünyada sakınılan Akdeniz’in en zehirli ‘benekli’ balon balığı olduğunu belirtti.

Benekli balon balığı, en zehirli balon balığı türlerinden bir tanesi.

Daha önce de Türkiye’de yaşanan balon balığı zehirlenmesi vakaların çoğunun amatör balıkçıların olta ile yakaladığı balıkları tüketmesi sonucu gerçekleştiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Rıza Köşker, bu kez yaşanan olayın Türkiye kıyılarındaki en zehirli iki balon balığı türünden birisi olan ve tüm dünyada sakınılan ‘benekli’ balon balığı kaynaklı olduğunu anlattı. Köşker, yaptıkları araştırmalara göre benekli balon balığının etinde, derisinde, karaciğerinde, bağırsaklarında yüksek miktarda dünyada bilinen en güçlü deniz kaynaklı zehirlerden birisi olan tetrodotoksin barındırdığını bildirdi.

‘Balon balığının 1 miligram zehri bile 70 kiloluk birini öldürebilir’‘Balon balığının 1 miligram zehri bile 70 kiloluk birini öldürebilir’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.