Ortalık felaket tellalı sahte meteoroloji uzmanından geçilmiyor

Sosyal medyada meteorolojik değerlendirmeler yapan Kerem Ökten'le ilgili İTÜ Meteoroloji Mühendisliği harekete geçti. Bölüm başkanı Kerem Ökten adında bir mezunları olmadığını ve suç duyurusu yapacaklarını açıkladı.

Çevre 8 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Hava durumuyla ilgili tahmin yapmak, sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde zor bir iş. Hele uzun dönemli nokta atış tahmini yapmak ise imkansız. Bunun sebebi, meteorolojik sistemlerin çok sayıda önceden kestirilemez değişkene göre hareket etmesi.

Ama yine de insanlar uzun dönemli tahminler yapmaktan, ‘Bir hafta sonra felaket kar geliyor’ veya ’10 gün sonra güneş açıyor’ gibi şeyler söylemekten de, bu söylenenleri okumaktan da kendilerini alamıyorlar.

Hava durumu ile ilgili özellikle korkutucu, felaket çağırıcı haberlerin daha fazla ilgi gördüğünü düşünen medya organları ise, bu haberleri daha da abartarak vermeyi, zaman zaman da ‘uzman’ kılığında insanları yayına çıkartıp korku dozunu arttırmayı nedense çok seviyor.

Hani İstanbul’a kar yağacaktı?

Örneğin, bundan 10 gün kadar önce, bazılarının isimlerinin önünde ‘profesör’ sıfatı da olan bazı ‘meteoroloji uzmanları’na kalsa, İstanbul’da dün, yani pazar gününden itibaren havaların 7-8 derece soğuması, bugün akşam saatlerinden itibaren ise kar yağışının başlaması gerekiyordu. Bu tahminlere güvenen AKOM bile günler öncesinden bugün için uyarılar yayınlamıştı.

Oysa bu kadar uzun  dönemli nokta atışı tahmin imkansız. İstanbul’da dün de Güneyli rüzgarların, yani lodosun etkisi sürdü, yağış ve fırtına vardı ama hava soğumadı. Hatta bugün de lodos devam ediyor. Bir ihtimal bu akşamdan itibaren rüzgar poyraza dönecek, yani kuzeyden esecek ve hava soğuyacak. Kar yağma ihtimali ise giderek uzaklaşıyor.

Fırtına yurdu vurdu: Ağaçlar söküldü, çatılar uçtu, deniz taştıFırtına yurdu vurdu: Ağaçlar söküldü, çatılar uçtu, deniz taştı

Fakat medya tamamen başka bir havada. Dün, sosyal medyada kendini ‘meteoroloji uzmanı’ diye takdim eden çok takipçili bir hesabı olan, zaman zaman çeşitli TV kanallarında da yayına çıkıp felaket tellallığı yapan isimlerden biri olan Kerem Ökten’le ilgili çarpıcı bir tartışma yaşandı.

Meteorolojiden 17 il için uyarı: Kar İstanbul'dan uzaklaşıyorMeteorolojiden 17 il için uyarı: Kar İstanbul’dan uzaklaşıyor

10 gün sonraya tahmin: Türkiye’nin başı dertte

Sosyal medyada meteorolojik değerlendirmeler paylaşan Kerem Ökten 17 Ocak’a ilişkin hava tahmini yapıp “Türkiye’nin başı dertte” diyordu. Oysa bundan 10 gün sonrasına böyle nokta atışlı tahmin yapmak, meteoroloji biliminin doğası gereği imkansız.

Peki bu tahminini neye dayandırıyordu? Bunu kimse bilmiyor. Onun bu felaket tahminlerine İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Mikdat Kadıoğlu çok sert yanıtlar verdi. Kadıoğlu, epeydir tek başına bu sosyal medya meteorologlarıyla mücadele halinde zaten.

Mikdat Kadıoğlu yaptığı açıklamada İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na da etiketleyerek “İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak böyle bir mezunumuz olmadığını kamuoyuna saygı ile duyururum. Bu sahte diploma olayı için suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de sosyal medyada meteoroloji tahmini paylaşılmasına karşı çıkan bir açıklama yayınladı. Açıklamada zaman zaman sosyal medya üzerinden yetkisiz kişilerden ya da kaynağı belli olmayan hesaplardan kısa ve uzun vadeli hava tahminleri ile ilgili çeşitli açıklamalar yayınlandığı belirtilerek bu açıklamalarla ilgili İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Birimi ve Kurumu tarafından açıklamalar yapıldığı vurgulandı.

Meteoroloji’nin açıklaması şöyle:

“Zaman zaman sosyal medya üzerinden yetkisiz kişilerden ya da kaynağı belli olmayan hesaplardan kısa ve uzun vadeli hava tahminleri ile ilgili çeşitli açıklamalar yayınlanmaktadır.

Bu açıklamalar ile ilgili olarak İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Birimi ve Kurumumuz tarafından kamuoyunu bilgilendirici ve bilinçlendirici açıklamalar yapılmaktadır.

Atmosferik hadiseler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz tarafından 7/24 takip edilmekte, meydana gelebilecek meteorolojik hadiselerle ilgili tüm tahmin ve uyarılar, kamuoyu ve yetkililerle anında paylaşılmaktadır.

Can ve mal kayıplarını önlemek ve dezenformasyona neden olmamak adına; kaynağı Meteoroloji Genel Müdürlüğü olan tüm basın ve yayın organları ile MGM mobil uygulaması, “mgm.gov.tr” internet sitesi, Meteorolojinin Sesi Radyosu ve MGM kurumsal sosyal medya hesaplarından en doğru ve güvenilir meteorolojik tahmin ile uyarılara ulaşabilirsiniz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

A Haber’e “uzman” diye çıkarılmıştı

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Mikdat Kadıoğlu meteoroloji uzmanı olduğu iddia edilen Kerem Ökten’le ilgili daha önce de uyarı yapmıştı.

Ökten’in iki ay önce sosyal medya hesabından “Yarın sabah ile öğlen arası ağaç devrilmelerine dikkat! Mümkünse dışarı çıkmayın. Arabalarınızı ağaç altında veya inşaat kenarında park etmeyin. Yağış da kuvvetli olacak. Sulu kar bekleniyor. Yükseklerde ince bir örtü oluşacak” paylaşımı yapmasına Miktad Kadıoğlu tepki göstermişti.

Kadıoğlu sosyal medya hesabından “İstanbul’un Avrupa yakası için bu günkü yağış büyük ölçüde bitti. Öleceğiz, Türkiye fırtınası, tayfun, kasırga vb uydurmalar ne kadar gerçekleşti? Bu felaket tellallarına daha ne kadar inanacaksınız? Daha doğrusu size kandırmalarında daha ne kadar müsaade edeceksiniz? Yetmedi mi?” mesajını paylaşmıştı.

Mikdat Kadıoğlu Kerem Ökten’in daha önce A Haber’e “Meteoroloji Uzmanı” diye çıkarıldığını belirtmişti.

Mikdat Kadıoğlu A Haber’de Kerem Ökten’in barajların doluluğuyla ilgili açıklamaları için şunları yazmıştı:

“A Haber sokakta bulduğu birini “Meteoroloji Uzmanı” diye TV’ye çıkartıp İstanbul’daki barajların durumunu soruyor. Tam bir akıl tutulması ya! Bu adam ne meteoroloji uzmanı ne de meteoroloji mühendisidir. Uyduruk, hastanın teki…”

Kerem Ökten’den yanıt

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Mikdat Kadıoğlu’nun paylaşımından sonra Kerem Ökten’den de açıklama geldi.

Twitter’dan isim vermeden paylaşım yapan Ökten “Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Bırakın sallasınlar. Bunlara inat meteoroloji’ye daha fazla mesai harcayacağım…” dedi.

Ökten bir sonraki mesajında da “Avukatlığımı yapmak isteyen takipçim varsa; lütfen özelden görüşelim. Bana edilen her hakaret için kazanılan tazminatın tamamını avukatıma vereceğim. İyi bir kazanç..” demişti.

Hava durumu tahmininde kıran kırana savaşHava durumu tahmininde kıran kırana savaş

Meteoroloji’den “sahte meteorolog” uyarısıMeteoroloji’den “sahte meteorolog” uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.