Farkında mısınız, çiftçi batıyor
Kıvanç-Beril Talu çiftinin 150 milyon liralık vurgun yaptığı ve bu yüzden Gürcistan'a kaçtığı iddia ediliyordu. Çift Türkiye'ye döndü ve tutuklandı, ilk ifadeleri ortaya çıktı. Alacaklıların kendilerini çocukları üstünden tehdit ettiğini anlattılar.
Sosyal medyada ‘Var Böyle Tipler’ hesabıyla tanınan Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu’nun reklam kampanyası yapacağız bahanesiyle yakın çevrelerini 150 milyon lira dolandırdıkları ortaya çıkmış, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı çift hakkında soruşturma başlatmıştı. Yurt dışına kaçtıkları iddia edilen Talu çifti 28 Aralık’ta Gürcistan’dan Sabiha Gökçen Havalimanı’na geldi. Çift hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri olduğu için sadece pasaportlarının alındığı söylenmişti. Beş Ocak’ta ise savcılık talimatıyla gözaltına alınan çift Anadolu Adliyesi’ndeki savcılık ifadelerinin ardından “nitelikli dolandırıcılık” suçundan tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik Talu çiftinin tutuklanmasına karar verdi.
Talu çiftinin dolandırıcılıkla suçlanmasına sebep olan sistem ise iddiaya göre şöyle işliyordu: Beril ve Kıvanç Talu çifti reklamcıydı ve sektörde uzun zamandır çalışıyorlardı. Sektörde tanınan simalardı ve bu nedenle güven de veriyorlardı. Çalıştıkları şirketlerden ayrılıp ‘Var böyle tipler’ organizasyon ve nakliye hizmetleri şirketi kuran çift bunun üzerinden reklam projeleri alıyordu. Beril Talu yakın çevresinden proje için para istiyor, proje tamamlandığında parayı daha yüksek kârla ödeyeceğini söylüyordu. Arkadaşları da yılların getirdiği güvenle parayı veriyordu ama paralarını geri alamaz olduklarında sistem sarpa sardı ve suçlamalar böyle başladı. Olayın nasıl patlak verdiği ve Talu çiftti hakkındaki iddiaların ayrıntılarını haberimizden okuyabilirsiniz.
“Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında, kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında dolandırıcılık” suçundan tutuklanan çiftin ifadeleri de ortaya çıktı. Kimlik tespiti sırasında aylık kazancının 60 bin lira olduğunu söyleyen Beril Talu şirketten ayrıldıktan sonra kendilerine ait ‘Var böyle tipler’ organizasyon ve nakliye hizmetleri limited şirketinde çalışmaya başladıklarını anlattı. Yaklaşık 60 proje aldıklarını belirten Beril Talu bunlardan yalnızca 5-6 tanesini hayata geçirdiklerini aktardı. 10-15’inin ise iptal olduğunu ya da ertelendiğini söyleyen Beril Talu “Biz faaliyetlerimize devam ederken istifaya zorlandığım şirkete dair alacaklılar ve projelerini yürüttüğüm kişiler tarafından ödeme yapmam istendi. Biz de bir kısmını kendime ait araç, babama ait bir araç ve tekne satmak suretiyle ödemeye çalıştık ancak faaliyetlerimiz aksadığı için çevremizden borç almak zorunda kaldık. Zamanla borç aldığımız kişiler bize tehditvari konuşmaya başladı. Kendilerini tahsilatçı olarak tanıtan kimi kişiler bizi çocuğumuz üzerinden tehdit etmeye başladı. Ben ve eşim bu kişilerle konuşmayı denedik ancak hayatımızla ve çocuğumuzla tehdit edildiğimiz için konuşmanın faydasının olmayacağını gördük” dedi.
Gürcistan’a 15 Ekim’de can güvenliği nedeniyle gittiklerini ileri süren Beril Talu sosyal medya ve bazı haber sitelerinde yurt dışına çıktıkları ikinci gün haberler görmeye başladıklarını söyledi. Haberi yapan muhabirlerden birinin eski arkadaşı olduğunu ve kendilerini zan altında bıraktığını savunan Beril Talu dolandırıcılık algısı yaratıldığını söyledi. Borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini ifade eden Beril Talu “Eşim Gürcistan’dayken dahi şirket faaliyetlerini sürdürmeye çalışmaktaydı ancak haberler çok farklı yönlere gidince bizden alacaklı olan herkes suç duyurularında bulunmaya ve asparagas tweetler atmaya başladı. Bunların artık sonu gelmiyordu. Eşimle birlikte hiçbir şekilde bu kişileri dolandırmak veya borçlarımızı ödememek gibi niyetimiz yoktu ancak borç aldığımız kişiler yüzde 100’ün üzerinde dahi faizler talep etmeye başladı. Dosyada bulunan suç duyurularından da bunu zaten görebilirsiniz. Borçlarımız tahmin edemeyeceğimiz şekilde çok büyüyünce ödeyemez duruma düştük” diye konuştu.
Kıvanç Talu ise aylık kazancının 40 bin lira olduğunu söyledi ve ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle bazı projelerin iptal olduğunu ifade etti. Kalan projeleri sürdürmek için sermayeye ihtiyaç duyduğunu aktaran Kıvanç Talu eşinin yakın çevresinden bu nedenle borç istediklerini ileri sürdü. “Aldığımız bu borçlarla hem önceki borçları hem de mevcut projelere dair nakit ihtiyacı karşıladık” diyen Kıvanç Talu bir süre sonra alacaklıların hem kendisini hem de eşini tehdit etmeye başladığını ileri sürdü. Borcu ödemek zorunda olduklarını, aynı piyasada çalıştıklarını söyleyen Kıvanç Talu “Ödemememiz halinde piyasada iş yapamaz duruma gelirdik. Bunun sebebi şirkete ait borçlardı. Son dönemlerde bir sarmala girmiştim. Öyle ki kullandığım ancak eşimin babası adına olan Porsche marka bir araç ve şirkete ait bir araç ve tekneyi satmak zorunda kaldım. Hatta pek çok kredi çektim; borcu borçla kapatmaktaydım. Bu zamana kadar bir mal varlığına sahip olmamamın sebebi kazanmış olduğum parayı düzgün şekilde değerlendiremediğim içindir” dedi.
Beril Talu’nun çevresinden sürekli borç istediği için alacaklıların yüksek oranda faiz istemeye başladığını anlatan Kıvanç Talu “Hatta anapara borcunu ödediğimiz ama faizi ödeyemediğimiz durumlar dahi oldu çünkü faizler çok yüksekti. Zaten hakkımda suç duyurusu yapan kişilerin dilekçelerinde bu husus açıktır. Yurtdışına çıkma iradem kesinlikle insanları dolandırma veya paralarını kaçırmak için değil eşim ve çocuğumun can güvenliğini sağlamak amacıylaydı. Zira eski bir muhabir balon haber yapmış, duyan tüm alacaklılar dolandırıldığını düşünmüş, bize karşı suç duyurusu ve tehditlerde bulunmuşlardır” diye konuştu.