Türkiye’nin ana ihracat pazarları ‘tünelin ucundaki ışığa’ ulaşamadı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi aralıkta 49,7 ile 50 olan eşik değerin az altında kaldı. Üst üste beşinci ay 'iyileşme eşiği'nin altında kalan endeks ana ihracat pazarlarındaki zorlukların azalmadığını gösteriyor.

Ekonomi 9 Ocak 2024
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Türkiye'nin ana ihracat pazarlarından ABD'de üretim 11 aydan beri artıyor.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksinin Aralık 2023 dönemi sonuçları ihracatçının işinin kolay olmadığını gösteriyor.
Kasımda 49,5 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi aralıkta 49,7’ye yükseldi. Endeks üst üste beşinci ay 50’den düşük olmasına rağmen eşik değerin çok hafif altında kaldı ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarının hemen hemen değişmediğine işaret etti. Ancak aralıkta kasım ayına göre artan endeks, ihracat talep koşullarındaki bozulmanın hafiflediğini ve daralmada mevcut trendin en ılımlı seviyesine ulaşıldığını gösteriyor. Nitekim 2022’ye göre yalnızca yüzde 0.6 artan 2023 yılı ihracatı endeksi doğruluyor. Buna göre, endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. 2023 Şubat- Temmuz döneminde eşik değerin üzerinde olan endeks ağustosta başlattığı inişinde hız kesmesine rağmen yönünü bir türlü yukarıya doğru çeviremedi.

Euro bölgesi olumsuz etkiledi

Euro Bölgesi’nde devam eden ekonomik zayıflık genel anlamda ihracat iklimini olumsuz etkiledi. Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Avusturya’da ekonomik aktivite daralırken büyüme bölgesinde yer alan ülkeler İspanya, İrlanda ve Yunanistan oldu. Diğer Avrupa ülkelerine bakıldığında Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde imalat sanayi üretiminin azaldığı görüldü. Anket kapsamında takip edilen ülkeler içinde en belirgin daralma Çekya’da gerçekleşti.

Erdoğan'dan dış ticaret açıklaması: İhracatta rekor kırdık, dış açık 106 milyar dolara gerilediErdoğan’dan dış ticaret açıklaması: İhracatta rekor kırdık, dış açık 106 milyar dolara geriledi

Aralık ayında en hızlı büyüyen ekonomi ise Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Türk imalat sektöründe ihracat artışının ana kaynaklardan biri olmaya devam eden bu ülkede büyüme güçlü seyrini sürdürerek kasımdaki 5 aylık zirve seviyesinde gerçekleşti. Orta Doğu’nun diğer bölgeleri incelendiğinde üretimin Suudi Arabistan’da keskin bir şekilde artmasına karşılık Katar, Mısır ve Lübnan’da düştüğü gözlendi.

ABD’de üretim artışı neredeyse bir yıldır devam ediyor

Aralık ayında ABD’nin üretim artışı eğilimi 11. aya ulaştı. Kasım ayında yeniden büyüme bölgesine geçen Birleşik Krallık da yılı genişlemeyle kapatmayı başardı. Aralıkta üretim artışı son 6 ayın en yüksek hızında kaydedildi.

Geçen ay Orta Doğu dışında en güçlü büyüme Hindistan’da görüldü. Bu ülkenin yanı sıra Rusya ve Çin’de de ekonomik aktivitedeki artış kasıma göre hızlandı. BRIC ülkeleri içerisinde büyüme sağlayamayan tek ülke ekonomik aktivitenin yatay seyrettiği Brezilya oldu.

Boykot derken... İsrail'e ihracat azaldı ama üç ayda bir milyar doları aştıBoykot derken… İsrail’e ihracat azaldı ama üç ayda bir milyar doları aştı

‘İhracat ikliminde bozulma durma noktasına geldi’

İSO’nun açıklamasında görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker Birleşik Krallık, ABD ve Orta Doğu gibi önemli ihracat pazarlarındaki büyümenin aralık ayında Euro Bölgesi’ndeki zayıflığın etkilerini azalttığını bildirdi.

Harker “Böylece Türk imalatçılarının ihracat iklimindeki bozulma durma noktasına yaklaştı. Öte yandan, Avro Bölgesi’nin Türkiye’nin ihracatı içerisindeki payı göz önüne alındığında, anlamlı ihracat fırsatlarının ortaya çıkması için bu bölgedeki ekonomik koşullarda da iyileşme olması gerekecektir” dedi.

Sanayiciler dertlerini raporladı: Şimşek'e kredi ziyaretiSanayiciler dertlerini raporladı: Şimşek’e kredi ziyareti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.