Scorsese Hz. İsa filmiyle dinle ilgili olumsuzlukları yok etmek istiyor

Usta yönetmen Martin Scorsese Hz. İsa hakkındaki filminin senaryosunu tamamladığını açıkladı. 80 dakikalık yapım Oscarlı yönetmenin en kısa filmi olacak. Scorsese filmi dinle ilişkili olumsuzları ortadan kaldırmak için tasarladığını da söyledi.

Kültür Sanat 11 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: GQ/ Bruce Gilden

Usta yönetmen Martin Scorsese “dine ilişkin olumsuzları ortadan kaldırmak” için tasarladığı Hz. İsa ile ilgili filminin senaryosunu tamamladı. Yönetmen her ne kadar uzun filmleriyle bilinse de 80 dakikalık bu yapım kariyerinin en kısa filmi olacak.

Los Angeles Times ile yaptığı bir röportajda Scorsese yazar Shūsaku Endō’nun ‘A Life of Jesus/ İsa’nın Hayatı’ kitabından uyarladığı projeyi yapma amacını açıkladı. Kent Jones ile birlikte kaleme aldıkları senaryoda İsa’nın temel öğretilerini din propagandası yapmayacak şekilde vurguladıklarını söyledi: “Hikâyeyi daha erişilebilir kılmak ve örgütlü dinle ilişkilendirilen olumsuz yükü ortadan kaldırmak için yeni bir yol bulmaya çalışıyorum.”

 

Öte yandan Scorsese’nin dinle ilgili olduğu da bilinen bir gerçek. New York’ta bir İtalyan Amerikan mahallesinde büyümüş olan Scorsese gençliğinde Katolik lisesine gitmiş, rahip olmaya çalışmıştı. Kariyerini bu yönde şekillendirmedi, ancak yaptığı filmlerde dini ögeleri ve Katolik ögeleri göstermekten çekinmedi. 1988 yılında Nikos Kazancakis’in tartışmalı romanı ‘Günaha Son Çağrı’dan uyarlanan filmiyle şimşekleri üzerine çeken Scorsese romanın yazarı Kazancakis gibi tepkilerin odağında yer almıştı. Başrollerinde Willem Dafoe, Harvey Keitel, David Bowie, Barbara Hershey gibi isimlerin yer aldığı filmle Scorsese En İyi Yönetmen dalında Oscar’a da aday olmuştu. 2016 yapımı ‘Silence’de de aynı temalar görülüyordu.

Martin Scorsese – Papa Francis buluşması

Martin Scorsese bu film için Papa ile de görüştü. Yönetmen ‘Dolunay Katilleri’ filminin prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde sonra Papa Francis ile görüşmüş ve İsa hakkında bir film yapacağını açıklamıştı.

‘Katolik Hayal Gücünün Küresel Estetiği’ başlıklı konferansa katılmadan önce Scorsese ve eşi Helen Morris Vatikan’da kısa bir özel için Papa Francis ile bir araya gelmişti. Sinemasal referanslarla ilgili olarak Scorsese sohbet sırasında Pier Paolo Pasolini’nin 1964 yapımı ‘Aziz Matyas’a Göre İncil’ filmine duyduğu hayranlığı dile getirmişti. Scorsese ayrıca 1988 yılında çektiği tartışmalı epik filmi ‘Günaha Son Çağrı’nın anlamından bahsetti. 17. yüzyıl Japonya’sında Cizvit tarikatına mensup Hristiyanlara yapılan zulmü konu alan 2016 yapımı ‘Silence’ın Hz İsa  üzerine yaptığı araştırmanın bir sonraki adımı olduğunu da söyledi. Scorsese ve Papa Francis’in görüşmesinden sonra Vatikan tarafından sosyal medyadan fotoğraflar paylaşılmıştı.

Senaryosu tamamlanan filmin çekimlerinin bu yıl içinde başlaması planlanıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.