Hamas üç esirin görüntülerini paylaşarak İsrail’i uyarmıştı: O esirlerden ikisi öldü

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken Hamas elindeki İsrailli esirlerden üçünün videosunu paylaştı. İsrail hükümetine "Size akıbetlerini bildireceğiz" mesajı gönderen örgüt o esirlerden ikisinin İsrail saldırılarında öldüğünü duyurdu.

Dünya 15 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında 100 gün geride kaldı. / Fotoğraf: AA

Gazze Şeridi’ndeki savaş giderek kızışırken ve esir takası için Katar’ın iki tarafla da diyaloğu devam ederken Hamas üç İsrailli rehinenin yer aldığı 37 saniyelik yeni bir video yayınladı. Videodaki rehineler 26 yaşındaki Noa Argamani, 53 yaşındaki Yossi Sharabi ve 38 yaşındaki Itai Svirsky kameraya isimlerini ve yaşlarını söyleyerek savaşın sona ermesini ve ailelerine geri dönmek istediklerini söylüyor. Esirlerin ifadelerinin ardından Arapça, İbranice ve İngilizce “Yarın size akıbetlerini bildireceğiz”  “Hükümetiniz Yalan Söylüyor” cümleleri görülüyor.

O üç esirden ikisinin İsrail saldırısında öldürüldüğü bildirildi. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Yossi Sharabi ile Itay Svirsky’nin İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava ve kara saldırılarında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hamas'ın açıklamasına göre İsrail saldırılarında ölen rehineler Yossi Sharabi and Itay Svirsky. / Fotoğraf: Sky News

Argamani kendisiyle Sharabi ve Svirsky’nin bulunduğu binanın İsrail’e ait F16 savaş uçağınca hedef alındığını ve enkaz altında kaldıklarını, Kassam Tugayları’nca enkaz altından kurtarıldıklarını, ancak yaralı çıkarılan Sharabi’nin kurtarılamadığını ifade etti.

İki gün sonra başka bir yere nakilleri sırasında ise İsrail güçlerinin ateş açtığı Svirsky’nin vurularak öldüğünü, kendisinin de başından yaralandığına dikkati çeken Argamani İsrail hükümetine savaşı durdurma ve kendilerinin kurtarılarak ailelerine kavuşturulması çağrısı yaptı.

Kassam Tugayları tarafından yayınlanan videoda Sharabi ve Svirsky’nin cansız bedenlerine ilişkin görüntülere de yer verildi.

Pazar günü erken saatlerde Hamas bazı rehinelerle irtibatı kaybettiğini açıklamış ve İsrail’in Gazze’deki askeri harekatı sırasında öldürülmüş olabilecekleri uyarısı yapmıştı. Örgüt daha önce de İsrail’in askeri saldırılarına misilleme olarak rehineleri infaz etme tehdidinde bulunmuştu.

İsrail’in verilerine göre 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlenen saldırıda yaklaşık 250 rehine Hamas tarafından ele geçirilmişti. Tahminlere göre halen en az 130 kişi Gazze’de esir tutuluyor.

Pazar günkü video İsrail’de 1200 kişinin ölümüne neden olan ve Gazze’deki savaşın başlangıcını belirleyen 7 Ekim saldırısından tam 100 gün sonra yayınlandı. O tarihten sonra başlayan savaşta en az 23 bin Filistinli öldürüldü.

Netanyahu: Tüm hedeflerimize ulaşana kadar savaşı sürdüreceğiz

Yaygın eleştirilere ve Güney Afrika’nın “soykırım eylemleri” nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) dava açmasına neden olan savaşın yüksek sivil can kaybı sayısına rağmen İsrail, Hamas yok edilene kadar savaşa devam etme sözü verdi.

Başbakan Binyamin Netanyahu savaşın 100. günü münasebetiyle İsraillilere hitaben yaptığı konuşmada “İşimiz bitene kadar, kesin bir zafer elde edene kadar, tüm hedeflerimize ulaşana kadar savaşı sürdüreceğiz. Hedeflerimiz Hamas’ın ortadan kaldırılması, tüm rehinelerimizin geri dönmesi ve Gazze’nin bir daha asla İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamaktır” dedi.

Ebu Ubeyde: Rehinelerin ölümünden İsrail sorumludur

Hamas Sözcüsü Ebu Ubeyde ise aynı gün televizyonda Gazze’de kalan rehinelerin akıbetinden İsrail hükümetini sorumlu tuttu ve birçoğunun İsrail’in bombardımanı sırasında öldürülmüş olabileceğini söyledi. Ubeyde “Büyük olasılıkla birçoğu yakın zamanda öldürüldü, geri kalanlar her saat büyük tehlike altında ve tüm sorumluluk düşman liderliği ve ordusuna ait” dedi.

İsrailli rehinelerin yakınları ise bu süreçte İsrail ordusunu eleştirmekten genellikle kaçındı ancak rehinelere insani yardım ya da tıbbi bakım sağlanmamasını eleştirdi. Rehine yakınlarından oluşan bir grup da geçen hafta Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasını protesto etmiş ve bazı yardım kamyonlarının Gazze’ye girişini engellemeye çalışmıştı.

İsrail ve Katar arasında rehinelere ilaç ulaştırılması konusunda uzlaşma sağlandığı bildirilmişti. Başbakanlık Ofisi’nden cumartesi günü yapılan açıklamaya göre Uluslararası Kızıl Haç Komitesi önümüzdeki birkaç gün içinde ilk kez temel ilaçların esirlere ulaştırılmasına yardımcı olacağını duyurdu.

‘Esir takasında ilerleme kaydedildi’ iddiası

Guardian’da yer alan haberde “Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması için yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf hala birbirinden uzak” ifadeleri yer aldı. Haberde “Katar’ın arabuluculuğunda varılan anlaşma ilaç ve yardımların ulaştırılmasını içeriyor, ancak Hamas ve İsrail liderleri ileriye dönük yol konusunda derin görüş ayrılıkları yaşıyor” dendi.

İngiliz yayın kuruluşunun görüştüğü kaynaklar Hamas tarafından Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için yapılan yeni tur görüşmelerde aşamalı olarak ilerleme kaydedildiğini, bunun da aylardır süren çıkmazın sona erdiğine işaret ettiğini ve savaş 100. gününü geride bırakırken rehine yakınlarının umutlarını arttırdığını söyledi.

Son günlerde hayati öneme sahip ilaçların rehinelere ulaşmasını sağlayacak bir anlaşmanın yanı sıra Gazze’ye insani yardımın artırılmasına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Rehinelerin aileleri İsrail hükümetinin rehinelerin serbest bırakılması için çabasını arttırması için kampanya yürütüyor ve rehinelerin sağlık durumlarının kötü olduğunu, bazılarının karmaşık hastalıklara sahip olduğunu, bazılarının ise yaralı olduğunu söylüyor. Bazı aileler son günlerde Gazze sınırına yakın bir bölgede toplanarak hoparlörlerle sevdiklerine destek mesajları yayınladılar.

Katar’daki görüşmeler hakkında bilgi veren bir diplomat ise bu ayın başlarında rehinelerin aileleri tarafından Doha’ya yapılan ziyaretin esirlere hayati önem taşıyan malzemenin ulaştırılması konusundaki görüşmeleri “hızlandırdığını” ve bu ayın başlarında yeniden başlayan görüşmelerden sonra sınırlı da olsa ilk başarının sağlandığını söyledi.

Diplomat “(Hem Hamas hem de İsrail) ilaçların ulaştırılmasına izin verme konusunda istekli olduklarını gösterdiler” dedi. “İsrailli rehinelere ve Gazze’deki Filistinli sivillere mümkün olan en kısa sürede ilaçların ulaştırılması için her iki tarafla ve uluslararası STK’larla görüşmeler devam ediyor” diye ekledi.

Esir takası konusu İsrail Savaş Kabinesi’ni ikiye böldü 

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı habere göre 13 Ocak’ta yapılan Savaş Kabinesi toplantısında kabine üyeleri Benny Gantz ve Gadi Eisenkot Gazze’de tutulan İsrailli esirlerin serbest bırakılması için Hamas’la anlaşmaya varılmasını savunurken Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant yeni anlaşmayı yalnızca askeri baskının getireceğini dile getirerek itirazda bulundu.

Ulusal Birlik Partisi lideri ve Savaş Kabinesi üyesi Gantz ile partinin kabine üyesi Eisenkot, Hamas’la esirlerin geri getirilmesi için hemen anlaşmaya varılmasına yol açabilecek yeni fikirlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İsrail yönetiminin esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini savunan Gantz ve Eisenkot İsrailli esirlerin hayatlarının tehlikede olduğunu iddia etti.

Netanyahu ve Gallant ise Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki kontrolü sona ermeden saldırıların durdurulmasının İsrail’in güvenlik çıkarlarına zarar vereceğini söyleyerek Gantz ve Eisenkot’a karşı çıktı.

Ayrıca Haaretz’e konuşan ismi açıklanmayan bir hükümet yetkilisi de şu ana kadar Hamas ile yeni bir esir takası mutabakatına varılması için yürütülen müzakerelerde ilerleme kaydedilmediğini, Katar ve Mısır’ın önerilerinin İsrail’in şartlarını karşılamadığını aktardı. Haberde Hamas’ın olası bir esir takası mutabakatını Gazze’deki saldırıları sona erdirmek için kullanmak istediği, Tel Aviv yönetimini ise Gazze’ye saldırılarını devam ettirebilecek daha sınırlı mutabakat arayışı içinde olduğu belirtildi.

İsrailli muhalif lider: Netanyahu siyasi kariyeri için esirlerin hayatını tehlikeye atıyor

İsrail’deki İşçi Partisi lideri Merav Michaeli, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kendi siyasi kariyerini korumak için Gazze’deki İsrailli esirlerin hayatını tehlikeye attığını söyledi.

The Times of Israel gazetesinin haberine göre partisinin haftalık toplantısında konuşan Michaeli, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların başında Netanyahu’nun “amaçlarının Hamas hükümetini düşürmek ve rehineleri eve getirmek olduğu” şeklindeki sözlerini hatırlattı. Michaeli “101 gün geçti ve gerçeğin söylenmesi gerekiyor: Netanyahu başarısız oldu. Hedeflerin hiçbirine ulaşılamadı” ifadelerini kullandı.

Esirlerin geri getirilmesi için “çatışmaların sona ermesini de içeren bir anlaşmanın” gerekli olduğunu kaydeden Michaeli “Çatışmaların sona ermesi Netanyahu iktidarının devamını tehlikeye atıyor. Onun koalisyonu savaşa devam etmek istiyor ve onlar için rehinelerin geri getirilmesi daha az önemli” diye konuştu.

Michaeli “Netanyahu’nun kendisini ve hükümetini korumak için rehineleri tehlikeye attığını” ve “İsrail’in güvenliğinden vazgeçtiğini” söyledi.

İsrail bu kez gözünü Salahaddin Koridoru'na diktiİsrail bu kez gözünü Salahaddin Koridoru’na dikti

İsrail ile bu kez de futbolcu krizi: İktidar da muhalefet de köpürdüİsrail ile bu kez de futbolcu krizi: İktidar da muhalefet de köpürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.