Beş yıllık yalnızlığa son: Kuzey Kore kapılarını yeniden turistlere açıyor
Kuzey Kore Güney'i baş düşman ilan etmek için kolları sıvadı. Uzmanlar bu manevranın olası bir savaşta nükleer kullanımını meşru kılmak için atılan bir adım olduğunu söylüyor.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ikiye ayrılan Kore yarımadasında tansiyon hiçbir zaman düşmedi. Siyasi, ekonomik ve idari olarak tamamen farklı sistemlere sahip Kuzey ve Güney Kore’nin birleşmesi bir beklentisi olmasa da iki ülkenin 1950’li yıllardaki savaş atmosferine dönmesini kimse de istemiyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bile. Havai fişek atar gibi balistik füze fırlatan Kim “Savaş istemiyoruz ama kaçmaya da niyetimiz yok” diyor.
Bu sözleri en son Yüksek Halk Meclisi’nde konuşmada vurguladı. Konu kritik: Güney Kore’nin “bir numaralı düşman ilan edilmesi.”
Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre Kim Yüksek Halk Meclisinin (SPA) 10. oturumunda Güney Kore ile ilişkileri değerlendirdi.
Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un konuşmasında bir yasa değişikliğini gündeme getirdi. Bu yasa değişikliğinde Güney Kore’nin bir numaralı düşman ilan edilmesi öncelikli konulardan biri olarak yer aldı. 15 Haziran 2000 yılında iki Kore’nin de yakınlaşma politikası izlemeye başlaması hatta gelecekte barışçıl birleşme yolunda anlaşmaya varılmasının ardından bu söz ve taahhütler de rafa kalkıyor anlaşılan. Kim Güney Kore’nin Kuzey’de rejim değişikliğini teşvik ve empoze ettiğini öne sürüp Kore yarımadasını birleştirme taahhüdünü sona erdirecek anayasa değişikliği istiyor.
Güney Kore ile ABD’yi askeri tatbikat düzenleyerek ve stratejik varlıklar konuşlandırarak Kore Yarımadası’nı olası savaş bölgesine dönüştürmekle suçlayan Kim Güney Kore ile yeniden birleşme arayışına girmenin “imkansız” olduğunu vurguladı. Kim ayrıca anayasadaki “Kuzey’in yarısı, barışçıl yeniden birleşme ve büyük ulusal birlik” gibi ifadelerin çıkarılması gerektiğini belirterek Pyongyang’da bulunan ve iki ülkenin birleşmesini tasvir eden anıtın da yıkılmasını istedi.
Kuzey Kore’nin tek taraflı savaş başlatma gibi bir isteği olmadığını ancak savaştan kaçınmayacaklarını ifade eden Kim “Koreler arası ilişkilerin acı tarihinden çıkarılan nihai sonuç, ulusal restorasyon ve yeniden birleşme yolunda birlikte ilerleyemeyeceğimizdir” dedi.
The Guardian’da yer alan habere göre Kim’in konuşması yarımadada tansiyonun sık sık yükselmesine rağmen uzlaşma ve birleşmeyi nihai hedef olarak gören onlarca yıllık resmi politikadan sapmaya işaret ediyor. Bazı analistler Kuzey’in Güney’i en büyük düşmanı olarak sınıflandırarak gelecekte bir savaşta nükleer silah kullanımını meşrulaştırmaya çalışıyor olabileceğini düşünüyor.
Sınır ötesi ilişkilerde son dönemde yaşanan bozulma bazı Kore gözlemcileri arasında endişeye neden oldu. ABD merkezli 38 North projesinde geçen hafta yayınlanan bir raporda eski Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Robert Carlin ve nükleer bilimci Siegfried Hecker Kore yarımadasında durumun Kore savaşının az öncesinden, yani Haziran 1950’den bu yana “hiç olmadığı kadar tehlikeli” olduğunu kaydetti.
Uzmanlara göre Kuzey Kore lideri Kim 1950’de büyükbabası Kim Il-sung’un ilerlediği politikalara göz kırpıyor. Uzmanlar bunun kulağa “fazla dramatik” gelebileceğini söylese de “Kim Jong-un’un da savaşa girmek için stratejik bir karar verdiğine” inanıyor.
Kim’in tetiği ne zaman ve nasıl çekeceğini bilemediklerini ifade eden uzmanlar tehlikenin şimdiden Washington, Seul ve Tokyo’dan hissedildiğini ve artık rutin uyarılardan ibaret olmadığını da söylüyor.
Güney Kore’nin devlet haber ajansı Yonhap Kim Jong-un’un geçen yılın sonlarında Kuzey ve Güney Kore’yi “birbirine düşman iki devlet” olarak tanımladığını anımsattı. Güney Kore Başkanı Yoon Suk Yeol, Kim’in Güney Kore’ye karşı bir provokasyon gerçekleştirmesi durumunda Pyongyang’a çok kez sert bir karşılık verileceğini söyledi.
“Kuzey Kore halkı bizimle aynıdır; özgürlükten, insan haklarından ve refahtan yararlanma konusunda bizimle aynı haklara sahiptir” diyen Yoon, Kim’in Güney’i “düşman” olarak tanımlamasının, rejimin “ulus ve tarih karşıtı” davranışlarının doğası gereği olduğunu söyledi.
Kuzey Kore’nin devlet haber ajansı KCNA, Kuzey Kore’nin Yüksek Halk Meclisinin Güney Kore ile ilişkileri yönetmekle görevli kilit devlet kurumları Barışçıl Birleşmesi Komitesi, Ulusal Ekonomik İşbirliği Bürosu ve Uluslararası Turizm İdaresini lağvettiğini açıklamıştı.