Sınır kapısından giren TIR’da kaçak uçak ele geçirildi
Son günlerde uçaklarındaki arızalarla gündemden düşmeyen Boeing'in son kurbanı az kalsın ABD Dışişleri Bakanı Blinken oluyordu. Durum uçak kalkışa geçmeden önceki son kontrolde fark edildi.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) nedeniyle İsviçre’nin Davos kasabasında bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken temaslarının ardından helikopterle geldiği Zürih’te, uçağında meydana kritik arıza nedeniyle Washington’a uçamadı.
Yetkililer Blinken’ın uçağındaki sorunu daha sonra oksijen sızıntısı olarak açıklarken olası bir facianın eşiğinden dönülmüş oldu. Yardımcıları ticari bir uçakla Washington’a dönerken Blinken’ı almak üzere özel jet gönderildi.
Blinken grounded in Davos as plane has ‘critical failure’ https://t.co/oCwa3ygbJo
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 17, 2024
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller gazetecilere rötarın Blinken’ın seyahatinin sonunda meydana geldiğini ve denizaşırı seyahat programını aksatmadığını söyledi. Miller “Bakanımızın uçağında mekanik bir sorun vardı. Hava Kuvvetleri’nin yedek uçağı geldi. Bu gece geri dönmeyi bekliyoruz ama başlangıçta planlanandan birkaç saat sonra” dedi.
ABD Hava Kuvvetleri’ne ait yolcu uçaklarında yaşanan mekanik sorunlar Dışişleri Bakanlığı’nın daha önceki seyahatlerinde de endişe kaynağı olmuştu. Blinken’ın geçen yaz Çin’e yaptığı seyahatte de yardımcıları uçağın bakım sorunu yaşaması ihtimaline karşı uçaktaki gazetecilere Azerbaycan’da yakıt ikmali için vize vermişti.
Geçen eylül ayında Kanada Başbakanı Justin Trudeau Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Zirvesi’nin ardından uçağındaki mekanik bir arıza nedeniyle Hindistan’da mahsur kalmıştı.
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel de 2018’de Arjantin’de düzenlenen G20 Zirvesi’nin açılış törenini bindiği hükümet uçağının acil iniş yapmasına neden olan “ciddi bir arıza” nedeniyle kaçırmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da geçen ağustos ayında uçağındaki teknik arıza nedeniyle Okyanusya turu sırasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’ye acil iniş yapmış, geçen mayıs ayında ise seyahat ettiği uçağın lastiklerindeki sorun nedeniyle Katar’ın başkenti Doha’da bir süre beklemişti.
Yolcularla havada seyir halindeyken acil çıkış kapısının olduğu bölüm kopan ve gövdesinde dev bir delik açılan Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max 9 uçağına ilişkin tartışma sürüyor. ABD üzerinde uçarken acil çıkış kapısı kopan uçak modeline sahip tüm firmalar filolarındaki uçakları incelemeye almıştı. United Airlines ekipleri inceleme sırasında en az beş uçağın cıvatalarının gevşek olduğunu tespit etmişti.
ABD Federal Havacılık Dairesi de (FAA) olayla ilgili Boeing hakkında bir soruşturma yürüttüğünü açıkladı. FAA’dan yapılan açıklamada olayın asla gerçekleşmemesi gerektiği ve bir kez daha yaşanamayacağı vurgulanmıştı. Boeing’in ürünlerini FAA düzenlemelerine uygun olarak güvenli bir şekilde çalıştırabilecek durumda olup olmadığının belirlenmesi için soruşturma yürütüldüğü kaydedilen açıklamada soruşturmanın resmi olarak şirkete bildirildiği aktarılmıştı.
Açıklamada soruşturmanın Boeing 737 MAX 9 uçağının gövdesinden uçuş sırasında bir parçanın kopması ve sonrasındaki ek uyuşmazlıkların bir sonucu olduğu ifade edilmişti. Firmanın üretim uygulamalarının yüksek güvenlik standartlarına uygun olması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şirkete gönderilen mektup da paylaşılmıştı.
Bu olayın ardından Boeing bir de Japonya’da panik yaratmış, All Nippon Havayolları’na (ANA) ait Boeing 737-800 uçağı, havada kokpit camında çatlak keşfedilmesinin ardından kalkış havalimanına geri dönmüştü. Havayolu şirketinin sözcüsü, 1182 sefer sayılı uçağın Toyama havaalanına doğru yola çıktığını, çevreleyen dört pencere katmanının en dış kısmında çatlak olduğu fark edilmesinin ardından uçağın Sapporo-New Chitose havaalanına geri döndüğünü söylemişti. Açıklamada 6 mürettabat ve 59 yolcunun durumlarının iyi olduğu belirtilmişti.