Ekonomi yönetimine Gaye Erkan bombası düştü

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'ın ailesinin banka içinde etkin olduğu bir çalışanın işten çıkarılmasıyla ortaya çıktı. Kulislere Gaye Erkan ve ailesi dedikoduları yağmur gibi yağdı. Gaye Erkan yazılanları yalanlamadı, 'Dava açacağım' dedi.

Ekonomi 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası Başkanı Erkan, Fas'ta düzenlenecek Dünya Bankası-IMF toplantılarında yatırımcılarla bir araya gelecek.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın babasının Merkez Bankası ofislerinde odasının olduğunun, herhangi bir yetkisi yokken banka içinde yönetici gibi davrandığının, hatta bir çalışanın işine son verilmesinde rolünün olduğunun ortaya çıkması, aylardır Merkez Bankası ve finans çevrelerinde alçak sesle konuşulan pek çok dedikodunun yüksek sesle dile getirilmeye başlamasına neden oldu.

Bu dedikodularla ilgili başlama vuruşunu dün Sözcü gazetesinde yayınlanan bir haber yaptı. Habere göre, Merkez Bankası (MB) çalışanı Büşra Bozkurt, Başkan Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e şikayette bulundu. Büşra Bozkurt, Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan’a bankada oda, koruma ve makam aracı tahsis edildiğini söyledi. Erol Erkan’ın bankada gayri resmi yönetici konumuna getirildiğini, personelin işe alınması, çıkarılması, tayin gibi konularda yetkilendirildiğini iddia etti.

Merkez Bankası’ndaki protokol görevlisi işinden Erol Erkan tarafından çıkarıldığını söyleyen Büşra Bozkurt, dilekçede Erol Erkan’ın kendisine ‘Biz sizin için Amerikalardan kalkıp geldik. Tüm düzenimiz bozuldu. Seni çalıştığın yerde oturtturmayacağım’ diye tehdit ettiğini yazdı.

Merkez Bankası’nda başkanlık katında 2020 yılının Ocak ayından beri protokol görevlisi olarak çalıştığını belirten Bozkurt, CİMER’e verdiği dilekçede “Sayın başkanımız Hafize Gaye Erkan Hanım’ın babası Erol Erkan Bey ve annesi Gamze Hanım Aralık 2023’te protokole giriş yaparken Erol Bey yanımdan geçerken ‘Bana bir uğrayabilir misin?’ dedi. Uğradım, ‘Başkanın odasına güvenilir ve sabit insanların giriş çıkış yapmasını istiyorum. Siz de güvendiğimiz bir çalışansınız’ dedi. Sonra insan kaynaklarını arayarak benim artık kendilerine hizmet vereceğimi söyledi” dedi.

Büşra Bozkurt’un dilekçesine göre ona tam ne iş yapacağı söylenmemişti ama doğrudan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’la çalışacağını anlamıştı. Gaye Erkan’ın çalışma saatleri düzensiz ve çok uzundu. Oysa Büşra Bozkurt geç saatlere kadar çalışamazdı.

Bomba kulis: Gaye Erkan 18 gündür ABD’de; Merkez Bankası'ndan ayrılması istenebilirBomba kulis: Gaye Erkan 18 gündür ABD’de; Merkez Bankası’ndan ayrılması istenebilir

Bozkurt devamını dilekçesinde şöyle anlatıyor:

“(Erol Bey’e) ‘Benim okula giden 7 yaşında bir çocuğum var. Onu her gün okuldan almak zorundayım. Evli bir kadınım bu saatlere kadar çalışmak bana zor gelebilir. Bu konuyu bir daha değerlendirebilir misiniz’ dedim.”

Büşra Bozkurt, bu talebinden sonra yaşananları şöyle anlatıyor:

“Erol Bey sinirlendi ve yüksek sesle ‘Bunu söyleyen elemana çalışmıyor gözüyle bakarım. Biz sizin için Amerikalardan kalkıp geldik. Tüm düzenimiz bozuldu. Seni çalıştığın yerde oturtmayacağım’ diye tehdit etti. Olayın ardından çıkışımın talimatı verildi. Destek hizmetleri müdürümüzle konuştuğumda ‘Talimat babadan geldi. Yapabileceğimiz bir şey yok maalesef’ diye yanıt aldım. Göreve iademi saygılarımla arz ediyorum.”

Özel oda tahsis edildi

Hafize Gaye Erkan babası Erol Erkan ile birlikte.

Büşra Bozkurt dilekçesinde baba Erol Erkan için “Garip bulduğum şey kendisine bir oda ayrılması ve bize bu şekilde hükmedebiliyor olması. Genel müdürlere bile emir veriyor. ‘Bunların canını yakmazsak çalışan bulamayacağız’ diyebiliyor” dedi.

Erol Erkan’ın kendisine mobbing uyguladığını, bankanın her türlü imkanından faydalandığını iddia eden Bozkurt, Erol Erkan’ın Hafize Gaye Erkan ABD’deyken bile makam aracıyla bankaya gelip teftiş yaptığını yazdı.

Dilekçede Erol Erkan’ın başkan yardımcısı odasını kullandığı, odada özel bakıcıyla torununun bakımına yardımcı olduğu ancak talimatlarıyla çok sayıda personeli yerinden ve işinden ettiği de savunuldu.

 

Hafize Gaye Erkan olayı büyüyecekHafize Gaye Erkan olayı büyüyecek

Erkan detaya girmeden iddiaları yalanladı

Büşra Bozkurt’un CİMER’ye yaptığı bu şikayetle ilgili haberlerin dün yayılması üzerine Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Erkan, “Son günlerde şahsım ve ailemi hedef almak suretiyle, Bankamıza yönelik güven bozucu, kasıtlı ve gerçeklerle bağdaşmayan haberler dolaşıma sokulmuştur” diyerek iddiaları yalanladı.

Erkan Amerika Birleşik Devletleri’nde ekonomi ve iş dünyasının önemli isimleriyle görüşmeler gerçekleştirdiği sırada haberleri öğrendiğini belirtti, “Bu asılsız iddialar karşısında şaşkınlığımı ve üzüntümü kamuoyu ile özellikle paylaşmak isterim. Şahsımı ve Bankamızı itham eden asılsız haberler asla kabul edilemez niteliktedir. Sorumlular hakkında gerekli yasal haklarımı kullanacağım” ifadelerini kullandı.

Erkan’ın dilekçedeki iddialardan ve iddiaların sahibi Merkez Bankası çalışanından bahsetmeden dilekçe ile ilgili yapılan haberleri yalanlaması dikkat çekti.

 

ABD’de kendine yeni iş kuruyordu

Gaye Erkan, 2023 Haziran ayının başlarında Amerika’dan Türkiye’ye geldi ve Merkez Bankası Başkanlığına atandı. Erkan, Amerika’da First National Bank adlı yerel New York bankasının CEO’luğuna kadar yükselmiş, sık sık Amerikan televizyonlarında da gözüken bir isimdi.

Ancak ABD’de Hazine faizlerinin yükselmesi, yönettiği bankanın iflas etmesine ve el değiştirmesine neden olmuş, Hafize Gaye Erkan da bu iflastan bir süre önce bankadan ayrılıp finans alanında başka bir kariyere geçmeye karar vermişti.

Gaye Erkan’ın eşi, onun ta Boğaziçi Üniversitesi yıllarından beri beraber olduğu Batur Biçer de New York’ta Napier Park adlı bir yatırım şirketinde çalışıyor. Gaye Erkan ve Batur Biçer, 2022 sonbaharında ilk çocukları Aslan Selim’i kucaklarına aldılar.

Gaye Erkan doğum izninin ve lohusalık döneminin bitmesinin ardından kendine emlak finansmanı konusunda yeni bir iş kurmaya başladığı sırada Türkiye’den Merkez Bankası Başkanlığı teklifi geldi. O sırada çocuğu Aslan Selim henüz 9 aylıktı.

Babasının gurur kaynağı

Gaye Erkan, mühendis olan Erol Erkan ile haberlerde mesleği matematikçi olarak geçen Gamze Erkan’ın tek çocuğu. Aile orta üst sınıf bir aile. İstanbul’un Anadolu yakasında Erenköy yakınlarında apartmanları var. Ancak Türkiye şartlarında hali vakti yerinde sayılsa da bu aile için yurt dışında çocuk okutmak kolay bir şey değil.

Aile, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ailesiyle akraba. İddiaya göre Gaye Erkan’ın ilk adı olan Hafize de, Turgut Özal’ın annesinin adından, bir öğretmen olan Hafize Özal’dan geliyor.

Türkiye’de oldukça başarılı bir eğitim hayatı geçiren Gaye Erkan, daha liseden mezun olduğu dönemlerde medyaya konu olmuş bir isim. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra da onunla ilgili medyada söyleşiler yayınlanmış, hatta köşe yazıları çıkmış. Bütün bu haberlerde baba Erol Erkan’dan da söz ediliyor. Belli ki babası onunla gurur duyuyor ve başarılı olması için elinden geleni yapıyor.

Çocuğuna çok düşkün

Hafize Gaye Erkan’ın Türkiye’de Merkez Bankası Başkanı olması, onun hayatında önemli değişiklikler yapmasını gerektirdi. Eşi Batur Biçer, New York’ta rekabetin çok sert olduğu bir alan olan finansta çalışıyordu ve kendi kariyerinde ilerlemek istiyordu. Çiftin daha yeni çocukları olmuştu ve her küçük çocuk gibi anne-babasının yakın ilgisini gerektiriyordu.

Oysa Merkez Bankası Başkanlığı, hele Türkiye gibi ödemeler dengesi krizinin eşiğinde duran bir ülkede Merkez Bankası Başkanlığı ise mesaisi olmayan, çok zorlu bir görevdi. Gaye Erkan, zaten Merkez Bankacı değil finans mühendisiydi ve böyle bir göreve gelince hem özel hayatındaki zorlukları yenmesi hem de Merkez Bankacılığı öğrenmesi gerekiyordu.

Eşi Batur Biçer bir süre işinden izin aldı, Türkiye’ye geldi, ortak çocuklarının bakımında Gaye Erkan’a yardımcı olmaya başladı. Gaye Erkan, yeni bir anne olarak ilkgöz ağrısı çocuğu Aslan Selim’den uzak kalmak istemiyordu. Bu yüzden Merkez Bankası’nda gerek Ankara ve gerekse İstanbul ofisindeki başkanlık katında özel bir oda ayarlandı, Aslan Selim ve bakıcısı ile zaman zaman babası Batur Biçer, zaman zaman ise Gaye Erkan’ın anne ve babası bu odada çok zaman geçirmeye başladı.

Gaye Erkan’ın kendi küçük oğluna olan düşkünlüğü, neredeyse bütün ailesinin Merkez Bankası ofislerinde çok uzun zaman geçirmesine sebep oldu.

Dedikodular böyle başladı

Gaye Erkan’ın küçük çocuğuna bakmakta yardımcı olması için önce eşi Batur Biçer’in, daha sonra ise anne ve babasının Merkez Bankası Başkanlık katında kendilerine ayrılmış bir odaya sık sık gelip gitmeleri hemen dedikodulara neden oldu.

Batur Biçer, Amerika’da finans alanında çalışıyor ve Merkez Bankası Başkanlık katı her zaman Türk ekonomisiyle ilgili son derece hassas bilgilerin bulunduğu bir kat.

Aile Merkez Bankası imkanlarını keşfediyor

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan daha önce Hürriyet gazetesinde Ahmet Hakan’a verdiği bir mülakatta özellikle İstanbul’da ev kiralarının yüksekliğinden yakındı, uygun fiyatlı ev bulamadığı için anne babasının yanına taşındığını söyledi.

Ancak bu sözleri tam olarak gerçeği yansıtmıyordu. Birincisi, Merkez Bankası Başkanlarının lojman imkanı var. Ankara’da bankanın bu amaçla ünlü Pembe Köşk sitesinde sahibi olduğu  oldukça geniş apartman daireleri var. Bankanın merkezinin İstanbul’a taşınmasının ardından başkan ve yardımcıları için İstanbul’da da lojman satın alınmış veya kiralanmış olması son derece normal. Yani Gaye Erkan lojmana yerleşse zaten kira ödemeyecekti.

Erkan’ın anne babasının apartmanında yaşamaya başlaması onun çocuğuna bakmakla ilgili özel tercihi. Ama dün Gaye Erkan’la ilgili dedikoduların yağmur gibi yağmaya başlamasıyla birlikte DW Türkçe’nin yayınladığı bir haber epey ilgi çekiciydi. Çünkü bu habere göre bir Merkez Bankası yetkilisi, Ankara’daki TCMB Sosyal Tesisi’nin Hafize Gaye Erkan’ın talimatıyla tadilat yapılacağı bahanesi ile kapatıldığını, burada görev yapan aşçı ve garsonların tamamen Başkan ve ailesi emrine tahsis edildiğini iddia etmişti. Tesisin zaten pandemi döneminde kapsamlı bir tadilattan geçirilip yenilendiği ve banka çalışanları ile emeklilerine hizmet verdiğini anlatan yetkili, “Buranın kapatılmasının asıl sebebi burada görev yapan aşçı ve garsonların tamamen Başkan ve ailesi emrine tahsis edilmesidir” demişti.

Haber sadece Ankara’daki sosyal tesisten söz etmiyordu. DW’ye konuşan TCMB yetkilisinin iddiasına göre Başkan Erkan ve ailesi ayrıca 2023 yılında deprem nedeniyle personele kapatılmış olan İzmir Özdere’deki kampı da kendilerine özel olarak kullanıyor. Yetkili, burada görev yapan aşçı ve garsonlardan bazılarını da zorla İstanbul ve Ankara’da görevlendirdiklerini öne sürüyor.

TCMB yetkilisinin aktardığı iddialara göre Merkez Bankası Başkanı’nın sadece babası değil annesi Gamze Erkan da çocukla ilgilenme amacıyla genellikle bankada bulunuyor ve yetkisi olmadığı halde banka çalışanlarına talimat veriyordu.

Yetkili, Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan’a makam aracı ve makam odası tahsis edildiği bilgisinin de doğru olduğunu belirterek “Bankada hiçbir resmi görevi olmamasına rağmen Başkan Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan, Banka’nın Özel Kalem, Destek Hizmetleri ve İnsan Kaynakları başta olmak üzere birçok idari biriminin işlerine karışmakta, bu birimlerin başındaki kişilerden bilgi almakta ve bunlara doğrudan talimat vermektedir. Özellikle Başkanlık katında çalışan aşçı, garson ve temizlik görevlilerine ağır psikolojik şiddet ve mobbing uygulanmaktadır” diye konuşmuştu. (DW’nin haberinin tamamı burada, ancak habere ulaşmak için VPN kullanmanız gerekiyor, çünkü Türkiye’den erişim engeli var.)Bu da Gaye Erkan yaşam endeksi: Pahalılıktan ev tutmuyor, fiyatları 'Sadık abi'den takip ediyorBu da Gaye Erkan yaşam endeksi: Pahalılıktan ev tutmuyor, fiyatları ‘Sadık abi’den takip ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.