Marmara’da lodos fırtınası bitiyor, soğuk hava geliyor

İstanbul başta gelmek üzere Marmara bölgesinde sıcaklıkların düşmesi bekleniyor. AKOM ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü Lodos fırtınası uyarısında bulundu, sıcaklıkların 8-10 derece düşeceğini söyledi.

Çevre 19 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Lodos, özellikle Marmara bölgesinin bir dargın bir barışık yaşadığı Güneyli rüzgarın adı. Genellikle beraberinde sıcak veya ılıman havayı getiren bu rüzgar ve beraberindeki hava sistemi yağmura da neden oluyor.

İstanbul, Bursa gibi şehirler son birkaç gündür lodosun etkisinde. Denizde lodos fırtınası var. Hava ılıman ama yağışlı. Lodosta başına ağrı girenler çaresiz bu hava sisteminin sona ermesini bekliyor.

Ama meteorolojiye göre lodos bugün gün boyunca da etkisini sürdürecek, ancak akşam saatlerinde yerini poyraza, yani kuzeyli rüzgarlara bırakacak. Lodos eserken yine fırtına olarak esecek. O yüzden Bursa ve İstanbul’da özellikle sobayla ısınan evlerin dikkatli olması gerek; lodos hep soba gazlarının evin içine geri dönmesi kaynaklı zehirlenme ve ölümlerle de anılan bir rüzgar kış aylarında. Lodos fırtınasının bir başka etkisi, çatıların uçması, ağaçların devrilmesi ve Marmara’daki deniz trafiğinin olumsuz etkilenmesi.

Sıcaklık 8-10 derece düşecek

Poyrazın başlamasıyla birlikte yarından itibaren ise havalar soğuyacak.

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde hafta sonu itibarıyla Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisini göstermesi de beklenirken, 12-15 derecede seyreden sıcaklıklar, bu akşamdan itibaren sekiz ila 10 derece birden azalarak kış değerlerine gerileyecek. Bu düşüşle beraber yer yer kuvvetli sağanak geçişleri yaşanacak.

Bu kez AKOM uyardı: İstanbul'a lapa lapa kar yolda  Bu kez AKOM uyardı: İstanbul’a lapa lapa kar yolda  

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.