2023’te 56 halka arza katılan yeni kadın yatırımcı sayısı erkekleri yakaladı

Halka arz yapan şirketler 79 milyar 790 milyon lira fon sağladı.  Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Dr. Arıkan yeni yatırımcıların 21-40 yaş arasında yoğunlaştığını belirterek “Yeni kadın yatırımcı sayısı da erkekleri yakaladı’ dedi.

Ekonomi 25 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
2023 yılında halka arzlara yaklaşık 124 milyon yatırımcı katılımı oldu.

Sermaye piyasalarında geçen yıl hareketli dönemler yaşanmasına neden olan halk arzlara kadın yatırımcılar damgasını vurdu. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ekrem Arıkan “Halka arzlarla yatırımcı ilgisi tabana yayılmaya devam edecektir” dedi.

Arıkan geçen yıl yatırımcı sayısı ve endeks değerinde rekorlara şahit olunduğuna işaret ederek “İkisi 2022 Aralık sonunda, 54 tanesi ise 2023 içinde SPK’den halka arz onayı alan 56 şirket, 2023 takvim yılında borsada işlem görmeye başladı. Böylece 2023 yılı ülke tarihimizde en çok şirketin borsada işlem görmeye başladığı yıl olarak kayıtlara geçti” dedi.

Türkiye genelinde yeni şirketlerin de halka arz edilmesiyle yatırımcı ilgisinin zamanla tabana yayılarak devam edeceğine inandıklarını vurgulayan Arıkan yeni yatırımcıların demografik yapılarına bakıldığında kadın yatırımcı oranının erkeklere yaklaştığına dikkati çekti.

Kadınlar neden öne çıktı?

Dr. Ekrem Arıkan kadın yatırımcı oranının erkeklere yaklaşmasının nedenleriyle ilgili bir açıklama yapmamış olsa da halka arzların yapısı bu sonucu beraberinde getiriyor. 2023’te gerçekleştirilen halka arzların önemli bölümünde hisseler yurtiçi yatırımcılara “eşit dağılım” yöntemiyle tahsis edildi. Yani herkes eşit ve az sayıda hisse senedi alabildi. Bu da mutfak masrafından kısarak kenara koyduğu parayla bir haftalık pazar harcamasını finanse etmek isteyen ev kadınlarını halka arzlara getirdi.

Halka arzlardan 2023’te 79,79 milyar liralık fon sağlandığını dile getiren Arıkan bu halka arzlara yaklaşık 124 milyon yatırımcı katılımı olduğunu ve arz başına ortalama 2,2 milyon yatırımcıya pay dağıtımı yapıldığını söyledi.

Halka arz fırtınası Türkiye'yi Avrupa şampiyonu yaptıHalka arz fırtınası Türkiye’yi Avrupa şampiyonu yaptı

Rekor 8,6 milyon yatırımcı olmuştu

Arıkan 2022 sonunda pay piyasalarında 3 milyon civarında olan yatırımcı sayısının 20 Aralık 2023 itibarıyla 8,6 milyonu aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını ve 2024 Ocak ayı itibarıyla da 7,5 milyon seviyelerinde olduğunu belirterek 2023 boyunca halka arzların da etkisiyle yatırımcı sayısındaki artışın ardından gözlenen gerilemenin bu hızlı artış sonrası normal olduğunu söyledi. Arıkan, yeni yatırımcıların 21-40 yaş aralığında yoğunlaştığının göze çarptığını belirterek şöyle dedi:

“Yatırımcıların büyük kısmının portföy büyüklüğünün küçük olduğu dile getiriliyor, ancak bu normal bir durum. Nitekim genç ya da yeni yatırımcı olan kitlelerin yüksek tutarlarla yatırım yapması zaten beklenmez ve pek de uygun olmaz. Finansal okuryazarlığı gelişmiş ve yatırım kültürü edinmiş yatırımcıların büyük tutarlarla yatırım yapması daha sağlıklıdır. Yatırımcıların öncelikle kendilerine yatırım yaparak finansal okuryazarlık seviyelerini artırmalarını, verileri doğru okuyarak yatırımlarını ona göre planlamalarını öneriyoruz.”

SPK Başkanı: 100'e yakın halka arz başvurusu oldu, bu yılı 50'yle bitiririzSPK Başkanı: 100’e yakın halka arz başvurusu oldu, bu yılı 50’yle bitiririz

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.