Parasını teknoloji hisselerine yatıran Norveç Varlık Fonu 213 milyar dolar kâr etti

1,6 trilyon dolarlık Norveç Varlık Fonu 2022 yılında uğradığı devasa zararı, parasını teknoloji hisselerine yatırarak telafi etti ve 2023'te in 213 milyar dolar kâr açıkladı. Fon teknoloji hisselerinden yüzde 21,3 kâr elde etmiş.

Ekonomi 30 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
1990'larda kurulan kurulan Norveç Varlık Fonu, devletin petrol ve doğalgaz üretiminden elde ettiği gelirleri yurt dışındaki hisse senetlerine, tahvillere, gayrimenkullere ve yenilenebilir enerji projelerine yatırıyor.

1,6 trilyon dolarlık varlığıyla dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu 2023’te teknoloji hisselerine yaptığı yatırımlardan elde ettiği yüksek getirilerin etkisiyle 2,22 trilyon Norveç Kronu (213 milyar dolar) kâr açıkladı. Fon 2022’de 1,64 trilyon Norveç Kronu zarar açıklamıştı.

Norges Bank Yatırım Yönetimi geçen yıl hisse senedi yatırımlarından elde ettiği getirinin yüzde 21,3; sabit gelirli yatırımlardan elde ettiği getirinin yüzde 6,1; borsaya kote olmayan gayrimenkul yatırımlarının ise yüzde 12,4 olduğunu açıkladı. Fon 2023’te listelenmemiş yenilenebilir enerji altyapısına yaptığı yatırımlardan da yüzde 3,7 getiri sağladı.

Norges Bank Yatırım Yönetimi geçen yılın sonunda fonun yaklaşık yüzde 80’inin hisse senetlerine, yüzde 27,1’inin sabit gelire, yüzde 1,9’unun borsaya kote edilmemiş gayrimenkule ve yüzde 0,1’inin de borsaya kote edilmemiş yenilenebilir enerji altyapısına yatırıldığını açıkladı.

Norveç Varlık Fonu'nun ilk altı aylık kârı, Türkiye'nin ihracatını geçtiNorveç Varlık Fonu’nun ilk altı aylık kârı, Türkiye’nin ihracatını geçti

‘Bu yıl en büyük risk jeopolitik gerilimlerle artan maliyetler’

Norges Bank Investment Management CEO’su Nicolai Tangen “Yüksek enflasyon ve jeopolitik çalkantılara rağmen 2023 yılında hisse senedi piyasası 2022’deki zayıf yıla kıyasla çok güçlüydü. Özellikle teknoloji hisseleri çok iyi performans gösterdi” dedi.

ABD ve Çin arasındaki gerilimin ekonomik büyüme ve dünya ticareti için olumsuz olduğuna dikkat çeken Tangen “Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin etkisini daha uzun ticaret rotaları ve daha yüksek navlun maliyetleri olarak görüyoruz. Yani bu olumsuz bir durum. Ve tabii ki en korkutucu jeopolitik durumlar henüz bilmediğiniz, henüz gerçekleşmemiş olanlar” diye konuştu.

1990’larda ülkenin petrol ve gaz sektöründen elde edilen gelir fazlasına yatırım yapmak için kurulan Norveç Varlık Fonu devletin petrol ve doğalgaz üretiminden elde ettiği gelirleri yurt dışında hisse senedi, tahvil, gayrimenkul gibi yatırım araçlarına ve yenilenebilir enerji projelerine yatırıyor.

70 ülkedeki 8 bin 859 şirkette hissesi olan, borsada işlem gören tüm hisse senetlerinin yüzde 1.5’ine sahip Norveç Varlık Fonu dünyanın en büyük ulusal varlık fonu.

Norveç Varlık Fonu, bir yılda 164 milyar dolar zarar ettiNorveç Varlık Fonu, bir yılda 164 milyar dolar zarar etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.