Çevre Bakanı Özhaseki’den İstanbul depremi uyarısı: Vakit daraldı
Deprem bölgesinde artçılar devam ederken inşaat çalışmaları başladı. Yeni yapılan binalarda artçılarda sonrası hasarlar meydana geldi.
Yaşanan 6 Şubat depremlerinin ardından ‘yeniden inşa’ çalışmalarının hızla başlatıldığı duyurulmuştu. Talimatı bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan verirken pek çok ihalenin sonuçlandığı ‘müjdesi’ de basında yer almıştı. Bu ‘yeniden inşa’ çalışmalarına TMMOB’dan ve çeşitli meslek örgütlerinden tepkiler yükselirken bölge halkından da tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasına ilişkin itirazlar yükseliyordu.
Hızla başlayan inşa faaliyetlerine ilişkin önemli bir tartışmayı da karar.com’da Eda Narin kaleme aldı. Narin’in haberine göre henüz artçı depremlerin sürdüğü bir ortamda başlayan inşaatlar daha tamamlanamadan hasarlı hale gelmiş durumdalar. Haberde yer alan fotoğrafta, inşaatta kullanılan demirlerin dökülen betonla kaynaşmadığı görülüyor. Peki kalıpların çıkarıldığı ve ‘kaba inşaat’ aşamasının tamamlandığı bu yapılar ne olacak? Bu yapıların yeniden yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.
karar.com’a konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı, betonarme elemanı oluşturan iki asli unsurdan biri olan donatı ile betonun tam tutunmaması nedeniyle artçı deprem olduğunda boşluk ortaya çıktığını söyledi. karar.com’a değerlendirmelerde bulunan Tatlı, bu gibi durumlarda hasar gören katın tamamen yıkılıp yeniden yapılması gerektiğinin altını çizdi. “Beton ile donatının arasındaki boşluklar normal değil. Beton ile donatının bütünleşik halde çalışması lazım. Beton daha kıvamını almadan artçı ile sallandığında problem olacaktır. Her bir yapıyı yaparken böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen kontrolünün yapılması lazım” dedi.
Tatlı, artçılardan hasar gören yapının yıkılmayıp inşaata devam edilmesi durumunda yapıda yıkılma riski oluşacağını vurgulayarak, “Denetim sırasında bu yapıların gerekli katının yıkılması gerekir” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını eleştiren Tatlı, “Bu hız, bu acelecilik hiçbir zaman fayda getirmedi. Bir yerde bir konut planı yapıyorsanız işi uzmanına bırakıp sürece yaymanız gerekir. Projeyi elinizden geldiğince tüm detaylarıyla didik didik etmelisiniz. Süreden kaçınmamalısınız.” diye konuştu.
Tatlı, “İşi bilenlere bırakın, onlardan görüş alın. Bu ülke için iyi olacaktır” çağrısında bulundu.