4.1’lik deprem yıkılma tehlikesi yarattı: Güngören’deki bina şans eseri tespit edildi

Yalova'da 17 Aralık’ta meydana gelen ve İstanbul’da da hissedilen 4.1 büyüklüğündeki depremde Güngören’deki Yonca Apartmanı, hasarlı olduğu gerekçesiyle tahliye edildi. Daire değeri 3 milyonu bulan apartmanın tespiti ise tam anlamıyla şans eseri.

Gündem 20 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Merkez üssü Yalova Çınarcık olan ve İstanbul’da da hissedilen 17 Aralık’ta meydana gelen 4.1 büyüklüğünde depremin ardından Güngören Sanayi Mahallesi’nde bulunan bir binada da hasar oluştu.

Güngören’in iç taraflarında kurulan Sanayi Mahallesi, semtteki tekstil firmalarıyla iç içe durumda. 4-5 katlı binaların olduğu mahallenin kuruluşu ise 50-55 yıl önceye dayanıyor. 

Mahallenin büyük kısmındaki apartmanlarda sonradan yapılan katları, kentsel dönüşüm projelerinin başladığı arazileri görmek mümkün. 

4.1 şiddetindeki depremin ardından tavanlarında çökme yaşanan Yonca Apartmanı’nın da çevresinde yeni yapılan konutlar mevcut. 

5 katlı Yonca Apartmanı, 45 yıllık. Yorgun binanın en üst katında oturan Hasan Samtar ile yaptığımız konuşmada, binadaki hasarın 17 Aralık’tan önce de gündemde olduğunu anlıyoruz. 

Bir-iki ay önce, çatısından yoğun bir su akıntısı nedeniyle usta çağırdığını anlatan Samtar, “Usta çatının tamamen çürüdüğünü söyledi. Oradan akan su, binaya hasar veriyordu. Ben apartman sahibine söyledim fakat dinlemedi” diyor. 

Apartmanda üç yıldır oturduğunu anlatan Samsar, “Burası üç milyon TL değerinde. Çatıdaki hasarı yapması için apartman sahibine ulaştık ama kendisi Rusya’da olduğunu söyledi” diye konuştu. 

Mahalledeki birçok apartman, Yonca Apartmanı’na benzer görünüme sahip. Çoğu yıllar içinde yükselmiş, hangi standartları göre yapıldığı belirsiz. Esnaf da, “O apartmanı haber yap sonra gel diğer binalara bak” diyerek mahalledeki yapıların tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. 

17 Aralık günü ise yaşananlar yıkılma tehlikesi olan Yonca Apartmanı’nın şans eseri tespit edildiğini gösteriyor. 

4.1 şiddetindeki depremi hisseden Hasan Samtar, sarsıntının ardından alt katından yüksek bir ses duyduğunu anlatırken “Dışarıda kaza oldu sandım. Meğer benim balkon, alt kata çökmüş. Komşum belediyeyi aradı, ekipler geldi” dedi. 

Güngören Belediyesi ekiplerinin apartmanda inceleme yaptığını aktaran Samtar, giriş katta bulunan dükkandaki kolonlardan parça alındığını söyledi. 

Ertesi gün ise belediye ekiplerinin kendilerini arayarak aynı gün daireleri tahliye etmelerini söylediğini belirten Samtar, “‘Yıkılma tehlikesi var çıkın’ dediler. Ailelerimizin yanına geçtik. Şimdi kira yardımı gibi bir şey söyleniyor ama ne olur bilmiyoruz” dedi. 

Bir gecede iki deprem korkuttu: Hem Marmara hem Gümüşhane sallandıBir gecede iki deprem korkuttu: Hem Marmara hem Gümüşhane sallandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.