Yapı Merkezi’nin kurucusu Ersin Arıoğlu hayatını kaybetti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, öngörülenden 1,5 yıl erken açılması nedeniyle 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 415 milyon euro (8,4 milyar lira) tasarruf edildiğini savunurken Dr. Suat Sarı'ya göre devletin kasasından 251 milyon 782 bin 500 Euro (5 milyar 86 milyon lira) çıktı.
1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili zarar tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yaptığı açıklamada köprünün zarar ettiği iddialarını yalanladı. Açılışın öngörülenden 1,5 yıl erkene alındığı belirtilen açıklamada, “Böylece açılışından bugüne geçen 1 yılda, zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin euro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salımındaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin euro ve toplamda 415 milyon euro (yaklaşık 8,4 milyar lira) tasarruf edilmiştir” denildi.
18 Mart 2022’den itibaren köprüyü 2,2 milyon aracın kullandığına dikkat çekilen açıklamada, şu sözlere yer verildi:
“Sürekli aynı masalı okuyanlara, milletimizi yanıltmak isteyenlere öğreteceğiz! Araç tahmin modellemesi ile finansman geri ödemesi için gerekli araç sayısı garantisi arasındaki farkı anlatmaya devam edeceğiz. Daha önce milletimize açıkladığımız ve mühendislikten, hizmetten biraz olsun anlayan herkesin de bildiği gibi, bu kapasite zaman içinde gelişecek ve tıpkı diğer Ulaştırma yatırımlarında olduğu gibi Osmangazi Köprüsü, İzmir-İstanbul Otoyolu gibi planlamalar dahilinde, garanti karşılama oranlarını yakalayacak ve geçecektir.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İYİ Partili Meclis Üyesi Dr. Suat Sarı, köprü için garanti araç sayısının yıllık 16 milyon 425 bin olarak verildiğini oysa geçen araç sayısının 2 milyon 200 bin olduğunu belirterek, “Hazine, 1915 Çanakkale Köprüsü için geçmeyen her araç başına 17.7 Euro ödüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu son bir yılda köprüden 2 milyon 200 bin araç geçtiğini açıkladı. Buna göre geçmeyen 14 milyon 225 bin araç için devletin kasasından toplam 251 milyon 782 bin 500 Euro (bugünkü kurla 5 milyar 86 milyon lira) çıkacak. Deprem için kentsel dönüşüm mü yoksa otoyol ve köprü mü? Kararı sandıkta halk verecek” diye konuştu.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan tarafımıza gönderilen açıklamada “Bahse konu ulaştırma yatırımları e değerlendirmesi çalışması, periyodik olarak güncellenen dönemsel veriler ile analiz edilmekte olup, literatürde leontief modeli olarak bilinen model ilkelerine göre geliştirilmiş olan “Ulaştırma Bakanlığı Etki Analiz Modeli’ kullanılarak yapılmaktadır” denildi. Bu arada Çanakkale Köprüsü yapımcısı Limak-Yapı Merkezi konsorsiyumunun köprünün çevre ekonomisine katkılarının değerlendirildiği bir rapor hazırlattığı ve birkaç aya kadar tamamlanacağı öğrenildi. Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası’nın da yer aldığı rapor çalışmasında köprünün sanayi ve tarıma katkılarına, emlak sektöründe neden olduğu değer artışlarına ilişkin veriler bulunacak.