Bağımsızlık Günü için Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a ‘sürpriz kutlama’

Yunanistan'ın Osmanlı'dan bağımsızlığını kazandığı savaşın başladığı tarih olan Bağımsızlık Günü için Türkiye'den giden kutlama mesajı, Komşu'da büyük şaşkınlık ve memnuniyet yarattı.

Dünya 26 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Yunanistan’ın Osmanlı yönetimine karşı başlattığı mücadelenin kutlandığı 25 Mart Bağımsızlık günü için Türkiye’den gelen mesaj Yunanistan’da şaşkınlık yarattı ve olumlu karşılandı.

Aynı zamanda dini bayram olan 25 Mart için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’a bir kutlama mesajı iletti. Çavuşoğlu’nun iki ülke arasında var olan iyi komşuluk ilişkilerinin gelecekte daha da pekiştirileceğinden emin olduğu; ve ortaya çıkan yeni dinamizme daha fazla katkıda bulunmaya kararlı olduğu yönündeki ifadeleri BBC Türkçe’den Stelyo Berberakis’in izlenimine göre geniş yankı buldu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ‘Proto Thema’ gazetesine verdiği mülakatta şöyle konuştu: “Türkiye’nin Yunanistan’a açtığı diyalog kapısını kapatamayız. Türkiye’nin bize karşı olan parametreleri beklenmedik bir biçimde değişti. Ege’deki ihlaller durdu. Adalar üzerinden uçuşlar yapılmıyor. Tehdit edici ifadeler kullanılmıyor. Yani bizim her zaman diyalog için arzu ettiğimiz bir ortam hüküm sürüyor. O halde Türkiye’nin bu olumlu davranışlarına bizim de aynı oranda bir karşılık verme yükümlülüğümüz var.”

Dendias ayrıca, Türkiye’nin, Yunanistan’ın BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine vereceği desteğe karşı Yunanistan’ın Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) genel sekreterliğine Türkiye’nin gösterdiği adaya destek vermesini de buna örnek gösterdi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.