Koleksiyonerler hep bu günü bekler: Yeni yılın Rolex saatleri açıklandı

Dünya çapında bir arzu nesnesi olan Rolex saatlerin 2023 koleksiyonu görücüye çıktı. Bu saatlerin ikinci el değeri son yıllarda olağanüstü arttı. Ünlü oyuncu Paul Newman'ın çekmecesinden yıllar sonra çıkan iki Rolex Daytona yakında milyon dolarlara satılacak.

Kültür Sanat 29 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Paul Newman'ın çekmecesinden çıkan Rolex'ler rekor fiyata satılabilir.

Saat sektörünün en önemli ticari fuarı, saat koleksiyonerleri ve meraklılarının da ilgiyle takip ettiği Watches & Wonders, Cenevre’de başladı. Gelecek yılın trendleriyle beraber önemli markaların piyasaya süreceği modellerini tanıttığı fuar, söz konusu Rolex duyurusu olunca tüm koleksiyonerlerin dikkatini çekiyor. Zira yatırım aracı olarak da görülen bu saatler, yıllar sonra önemli fiyatlara alıcı bulabiliyor.

Uzmanlara göre, Rolex, bu yılki koleksiyonunda da daha öncekilerde olduğu gibi tahminleri boşa çıkaran çalışmalara imza atmış. GQ’den Cam Wolf, bu yılı Rolex’in eğlence yılı olarak değerlendirmiş.

Bu yıl piyasaya sürülecek modeller şöyle:

Rolex Cosmograph Daytona: Rolex, genel politikasının aksine bu modelin 60’ıncı yıl dönümü için bu seriyi tamamen gözden geçirdi.

 

Lüks GMT: 50’li yıllarda ABD’de Pan-Am mürettebatı için icat edilen bu sportif saat artık lüksün ve arzu nesnesinin tanımı çoğu insana göre. Göz alıcı haliyle bu yıl da piyasaya sunulacak.

 

Sıradışı bir Day-Date: Rolex’in kimliği içerisinde pek görülemeyecek renklilikte bir saat kadranı içeren bu modelde günümüzün en önemli akımlarından wellness’a gönderme de var. Önceden kadranın en üstünde haftanın günleri yazarken, bu modelde onların yerine iyi hisler yerleştirilecek: Mutlu, Sonsuzluk, Minnettarlık, Barış, İnanç, Sevgi ve Umut.

 

Hafifliğe övgü: Yacht-Master modeli, Rolex kataloğunda her yıl daha çok beğenilen titanyum malzemeden üretiliyor ve hafifliğiyle de takdir topluyor.

 

Oyster Perpetual rahatlığı: Rolex’in tasarım konusunda kurallarını esnettiği bu seride kural değişmiyor. Bu yeni versiyonda bu kez her yerde balon var.

 

Yepyeni bir saat: Rolex, genelde eski modellerini yeniden yorumlasa da
1908 adını verdiği bu model tamamen yeni. Siyah kadranlı versiyonu için bu yıl kırmızı halıda çok göreceğimiz yorumu yapılıyor.

 

Daha yetkin bir Sky-Dweller: Rolex’in açıklamasına göre bu saatin kadranın altında eskisine nazaran çok daha yetkin ve farklı bir mekanizma var. Yine de ihtişamlı görüntüsü dikkatleri üzerine topluyor.

 

Neden Rolex saat alıyor koleksiyonerler?

Bu sorunun cevabı muhtelif ama Insider’ın hazırladığı haber, bu saatlerin aynı zamanda iyi birer yatırım aracı olduğunu gösteriyor. Geçen yıl ikinci el lüks saat piyasası, düşük faiz oranları, teşvikler ve kripto kazançlarının birleşimiyle rekor seviyelere yükselmiş, faiz artışını nakit rezervlerinin azalması ve kriptodaki düşüş takip edince fiyatlar  aylar süren bir düşüşe girdi. Araştırmacılara göre şu anda dengeleme belirtileri sergiliyor ve artık yükselme potansiyeli taşıyor.

Örnek olarak Rolex’in Daytona Ref. 116500 modeli, 2022’nin mart ayında 48 bin 500 dolar fiyatla alıcı bulurken, bu yıl ocak ayında 30 bin dolara düştü. Rolex, Audemars Piguet ve Patek Philippe gibi ikinci el lüks saatlerin fiyatlarının düşmesi, artık arzın talebi karşılar hale gelmesiyle açıklanıyor.

İkinci el piyasasında en çok talep gören markalar, Rolex, Patek Philippe ve Audemars Piguet olarak görülüyor ve hâlâ satış fiyatından yüksek fiyata ikinci elde rağbet görüyor. Rolex Daytona 116500, 30 bin dolara ikinci elde satılıyor. Normal satış fiyatı 14 bin 800 dolar ancak tıpkı Türkiye’deki araba piyasası gibi, sizin de bu saati piyasada bulmanız çok zor.

Paul Newman’ın saatlerini alacak paranız varsa…

Böyle bir arzu nesnesine daha ne kadar değer katılabilir diyorsanız, bir haberimiz daha var. Beyazperde efsanesi Paul Newman’ın çekmecesinden yeni Rolex saatler çıktı ve bunlar yakında Sotheby’s’te satışa sunulacak.

Paul Newman’ın çekmecesinden çıkan Rolex’ler rekor fiyata satılabilir.

Yıllar önce Paul Newman’ın kızı Nell Newman, dev aktörü Connecticut’ta aynı zamanda ofis olarak kullandığı evinde bir kalem ararken önemli bir hazine buldu: Newman’ın hayatının son yıllarında kullandığı bir çift Rolex Daytona saat. Bu büyük hazineyi de insanlığın beğenisine sundular. Şimdi belki de milyon dolarları aşabilecek bir satış fiyatıyla sonuçlanacak müzayede için bekliyorlar. Sotheby’s’te yapılacak. Hollywood ikonu ve aynı zamanda yarış pilotu Newman’ın saatlerinin haziran ayında yapılacak açık artırmada 500 bin – 1 milyon dolara arasında fiyatlara alıcı bulması bekleniyor.

Paul Newman’ın Rolex saatleri.

Barron’s’ın aktardığına göre, satışa sunulacak saatlerden biri olan saat Newman’a yarış takımı 1995 Daytona 24 Saat Yarışı’nda TS-1 sınıfını kazandıktan sonra verilmiş. Newman, yarışı 70 yaşında kazanarak bugün de Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alan şekliyle bu yarışı kazanan en yaşlı sürücü unvanını koruyor.

Diğer saat, Newman’ın 93 yaşındaki eşi aktris Joanne Woodward tarafından 2006 yılında hediye edilmiş. Eşinin Newman’a hediye ettiği üç Daytona’dan sonuncusu olan saatin kasasında bir de not var: “Çok yavaş sür, Joanne.” Çift, 1958’den Newman’ın öldüğü 2008’e kadar evli kalmıştı.

Şakira, ayrılığın ve aldatılmanın acısını hala atlatamadı: Onun için cehennemde özel bir yer var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.