Dünyadaki her 1,000 dolarlık startup yatırımından sadece 1,7 dolar pay aldık
Accexible adlı girişim, insanların nasıl konuştuklarından olası zihinsel rahatsızlıklarını tespit etme konusunda yüzde 93 başarı yakaladığını açıkladı. Araştırmalarını sürdüren girişim, alzheimer'ın yanı sıra depresyon ve anksiyeteyi de erken aşamada tespite olanak sağlıyor.
Barselona merkezli startup Accexible, insanlık için önemli bir amacın peşinde koşuyor. Kurdukları platform sayesinde insanların konuşmalarından, alzheimer ya da başka zihinsel rahatsızlıklarını tespit etmeye çalışıyorlar. Bunda da yüzde 93 oranında başarı sağladıklarını söylüyorlar.
Biraz açalım. Dünya çapında yüz milyonlarca insanın Alzheimer ya da depresyon, anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğini ancak bunların önemli kısmının ya yetersiz teşhis ya da geç aşamada teşhis edilmesi nedeniyle, mücadelelerinde güçsüz kaldıklarını öne süren şirket, bu konu için bir formül geliştiriyor.
Şirketin CEO’su Carla Zaldua Aguirre diyor ki, “Accexible nörobilim, dilbilim ve matematiğin kesiştiği noktada çalışıyor.”
Sistem şu şekilde çalışıyor: Hastalık potansiyeli olan kişi, Accexible’ın ürününe bilgisayar, uygulama ya da direkt telefon açarak erişiyor. Uygulama, o kişinin konuşmasını kaydediyor. Bu konuşmada altta yatan soruna işaret edebilecek değişiklikleri belirleyecek şekilde dilsel içerikle beraber kişinin nasıl konuştuğuna da bakıyor. Şirket, yüzde 93 doğruluk ve birkaç dakika için teşhis vaadinde bulunuyor.
Tüm çaba, bu uygulamanın hekimler tarafından bir tarama testi olarak kullanılması ve bunu nörologların hastalarının zaman içindeki gelişimini izlemekte faydalanmasını sağlamak için.
Uygulama halihazırda 5 ülkede, 10 bin hasta ve 40 hekim tarafından kullanılıyor.
CEO Aguirre, Wired dergisine yaptığı açıklamada, “Alzheimer’ın belirtileri göremediğiniz ancak biyolojik biyobelirteçlerin olduğu klinik öncesi bir aşaması var” diyor.