Alzheimer teşhisinde kan testi standart yöntemlerden çok daha iyi
Araştırmacılara göre, Alzheimer hastalığının ortaya çıkışından çok önce gözlerde yapılacak incelemelerle hastalığın erken teşhisi konulabilir.
Alzheimer, ilk hafıza kaybı belirtilerinden onlarca yıl önce beyinde başlıyor. Araştırmacılar, bu ilk belirtiler başlamadan önce hastalığın teşhis edilmesinin yollarını arıyor.
Bu kapsamda yapılan bir araştırmada alzheimer hastalığı ve hafif bilişsel bozukluğu olan 86 insan donörden 14 yıl boyunca retina ve beyin dokusu örnekleri toplandı. Yazarlara göre bu, şimdiye kadar çalışılan en büyük retina örnekleme grubunu teşkil ediyor. Araştırmacılar daha sonra normal bilişsel işlevi olan donörlerden alınan örnekleri, bilişsel bozukluğu olanlarla ve ileri evre Alzheimer hastalarıyla karşılaştırdı.
Şubat ayında Acta Neuropathologica dergisinde yayımlanan çalışmada, hem alzheimer hem de erken bilişsel gerileme yaşayan hastaların retinalarında, Alzheimer’lı kişilerin beyinlerinde biriken plakları oluşturan bir protein olan amiloid beta 42’nin fazla miktarda bulunduğunu tespit etti.
Çalışma ayrıca bilişsel sorunları olanların retinalarında beta-amiloidin beyin ve retinadan arındırılmasından sorumlu mikroglial hücrelerin yüzde 80 oranında azaldığını da ortaya koydu. Araştırmacılar bunlara ek olarak retinada amiloid beta plaklarını sıkıca çevreleyen bağışıklık hücreleri, iltihaplanma, hücre ile doku ölümünden sorumlu hücrelerin sayısında da artış yaşandığını tespit etti.
Alzheimer’ın erken safhalarda tespit edilebilmesi halinde hastalar sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapabilir ve yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi önüne geçilebilir risk faktörlerini kontrol altında tutabilir.
Dünyanın en genç vakası: 19 yaşındaki erkeğe Alzheimer teşhisi kondu