Eurovision’a Filistin bayrağıyla girmek yasaklandı

Eurovision Şarkı Yarışması organizatörleri Filistin bayraklarını veya sembollerini yasakladı. Avrupa Yayın Birliği, 11 Mayıs'ta yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'nda davetlilerin Filistin bayrağıyla içeri alınmayacağını duyurdu.

Kültür Sanat 2 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Eurovision Şarkı Yarışması’nda Filistin bayrağı yasaklandı. Associated Press’in haberine göre etkinliğin organizatörleri 11 Mayıs’ta İsveç’te yapılacak yarışmada Filistin bayraklarını ve Filistin yanlısı sembolleri kaldırma hakkını saklı tuttuklarını açıkladı.

Yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği’nin iletişim başkanı Michelle Roverelli, yarışmayı stüdyoda izleyecek seyircilerin yalnızca gökkuşağı bayrakları ve yarışmacı ülkelerin bayraklarını salona alacaklarını söyledi. İsveç haber ajansı TT, Filistin bayrağı veya siyasi mesaj içeren bir işaret getirmeye çalışan herkesin girişte güvenlikler tarafından durdurulacağını bildirdi.

Bu karar, birçok ülkenin İsrail’in yarışmadan men edilmesi üzerine başlattıkları imza kampanyasından sonra geldi. Avrupa’da birçok ülkeden Gazze’ye yönelik saldırıları sonrası İsrail’in menedilmesi yönünde çağrılar yapılmıştı. Ancak Eurovision yetkilileri bu çağrıyı görmezden geldi. İsrail Eden Golan’ın seslendireceği ‘October Rain / Ekim Yağmuru’ adlı şarkıyla yarışmaya katılacak.

İsrail protesto edilecek

Eurovision yönetimi bayrakları salona almayacağını duyursa da sanatçıların ve izleyicilerin yarışma gecesi büyük protestolar düzenlemeleri bekleniyor.

İsveç Filistin Grubu’ndan yapılan açıklamada İsrail’in yarışmaya katılımının protesto edileceğini söyledi. Ayrıca “Soykırım Ücretsiz Şarkı Yarışması” ismi ile yerel sanatçıların da protestoda sahne alacağı açıklandı.

İsveç devlet televizyonu SVT’nin haberine göre, Malmö Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Nils Norling, şehre 100 bin göstericinin geleceğini tahmin ettiklerini söyledi.Gösterilerde olay çıkmaması için geniş güvenlik önlemleri alacaklarını belirten Norling, Norveç ve Danimarka’dan de polis ekiplerinin destek için Malmö’ye geleceğini duyurdu.

Yazarların Gazze protestosu PEN Amerika Ödülleri'ni iptal ettirdiYazarların Gazze protestosu PEN Amerika Ödülleri’ni iptal ettirdi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.