Yazarların Gazze protestosu PEN Amerika Ödülleri’ni iptal ettirdi

PEN Amerika Gazze’deki katliama sessiz kaldığı için aylardır eleştiriliyor ve protesto ediliyordu. Son olarak bu sene ödüle aday olan 31 yazar ve çevirmen adaylıktan geri çekilmişti. PEN Amerika 2024 edebiyat ödül törenini iptal ettiğini duyurdu.

Kültür Sanat 23 Nisan 2024
Bu yılki ödül töreni 29 Nisan'da New York'taki The Town Hall'da gerçekleşecekti.

Birçok kültür sanat kurumu gibi PEN Yazarlar Derneği de Filistin sınavını başarıyla veremedi. Kurumun tarafgir ve sessiz tutumu daha önce ev sahipliği yaptığı etkinliklerin iptaline, katılımcıların PEN Amerika’yı protesto etmesine neden olmuştu. Dünyanın dört bir yanındaki edebiyatçılar kurumu kuruluş amacına uygun davranmaya davet etmişti.

Son olarak bu sene ödüle aday olan 31 yazar ve çevirmen adaylıktan geri çekilmişti. Pen Amerika 2024 edebiyat ödül törenini iptal ettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada PEN Amerika’nın Edebiyat Programlama Baş Sorumlusu Clarisse Rosaz Shariyf bu yılki ödül törenini iptal etmenin çok zor bir karar olduğunu söylüyor.

PEN Amerika CEO’su Suzanne Nossel ise yaptığı açıklamada “Bu sevilen bir etkinlikti. Bu yüzden hepimiz bu sonuçtan dolayı üzgünüz ancak nihayetinde umduğumuz ve planladığımız şekilde bir kutlama yapmanın mümkün olmadığı sonucuna vardık” dedi.

Yazar ve çevirmenler açıklama yapıp PEN Amerika’nın ‘Gazze’deki Filistinli yazarları korumakta başarısız olduğunun’ altını çizmişti.  PEN/Jean Stein kitap ödüllerinin uzun listesinde yer alan 10 adaydan dokuzu birincinin 75 bin dolar ödül alacağı yarışmadan kitaplarını çekti. Bu isimler arasında Christina Sharpe, Catherine Lacey ve Joseph Earl Thomas gibi yazarlar da vardı.

PEN en başından beri eleştiriliyor

Bu edebiyat dünyasının PEN Amerika’ya ilk eleştirisi değil. Ocak ayında yazarlar Angela Flournoy ve Kathleen Alcott İsrail saldırılarını destekleyen oyuncu ve yazar Mayim Bialik’in olduğu ayrı bir etkinliğe sponsorluk yaptığı için PEN’in Los Angeles’taki yeni yıl etkinliğinden çekilmişti.

Şubat ayında ise aralarında Roxane Gay, Maaza Mengiste ve Nana Kwame Adjei-Brenyah’ın da olduğu 600’den fazla yazar ‘İsrail tarafından öldürülen Filistinli gazeteci, yazar ve şairler’ karşısında kurumun ‘sessiz kalmasını’ kınayıp PEN’i harekete geçmeye çağırmıştı.

PEN Amerika’ya son büyük tepki aralarında Naomi Klein, Michelle Alexander, Hisham Matar, Isabella Hammad, Maaza Mengiste, Zaina Arafat ve Susan Muaddi Darraj gibi isimlerin de olduğu bir grup yazarın PEN Dünya Sesleri Festivali’ni protesto ederek etkinliğe katılmayacaklarını duyurması olmuştu.

Bu yılki ödül töreni 29 Nisan’da New York’taki The Town Hall’da yapılacaktı.

Batı sanat dünyasının Gazze sınavında bugün: İki iptal, 100 tarihi eser yıkımıBatı sanat dünyasının Gazze sınavında bugün: İki iptal, 100 tarihi eser yıkımı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.