Sanat kurumlarında Gazze krizi devam ediyor: Yazarlar Brooklyn Müzesi’ndeki etkinliği iptal etti

ABD'li iki yazar Pen America'nın ev sahipliğinde Brooklyn Müzesi'nde düzenlenecek etkinliği iptal etti. Gerekçeleri Brooklyn Müzesi ve PEN America'nın Filistin halkıyla dayanışmayı ve soykırıma karşı durmayı reddetmesi.

Kültür Sanat 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yazarlar, Brooklyn Müzesi'nin Filistin'i desteklemeyi 'Reddetmesi' üzerine konuşmalarını iptal etti.

New Yorker yazarı Felix ve şair Nikki Givanni ABD’nin iki önemli yazarı.

İki isim Givanni’nin geçen yıl Sundance Film Festivali’nde gösterilen ‘Going to Mars: The Nikki Giovanni Project’ adlı tarihi belgeselin gösterimi ve sonrasındaki bir etkinlik için Brooklyn Müzesi’nde sanatseverlerle bir araya gelecekti. Etkinliğin ev sahibiyse ifade özgürlüğünü desteklemeyi tek amaç edinen PEN Amerika’ydı.

Ancak yazarlar sosyal medya hesaplarından etkinliğe katılmaktan vazgeçtiklerini duyurdu. Gerekçe Brooklyn Müzesi ve PEN America’nın Filistin halkıyla dayanışmayı ve soykırıma karşı durmayı reddetmesiydi. Hem Brooklyn Müzesi hem de PEN America İsrail hava saldırılarının 7 Ekim Hamas saldırısından bu yana 30.000’den fazla insanı öldürdüğü Gazze’deki çatışmaya tepki vermediği için eleştirilmişti. Brooklyn Müzesi geçen Aralık ayında Filistin yanlısı aktivistler tarafından protesto edildiğinde bir sözcü “herhangi bir grubun barışçıl şekilde toplanma hakkını destekliyoruz” demişti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michèle Stephenson (@michele_0608)

ArtNews’in ulaştığı Brooklyn Müzesi konuyla ilgili açıklama yapmadı. PEN America ise etkinliğin iptaline üzüldüklerini belirtti:

“Etkinlik iptal edildiği çok üzgünüz. Elbette bir ifade özgürlüğü örgütü olarak her bireyin çatışmayla ilgili kendi bakış açısını dile getirme ve vicdanının emrettiği gibi yanıt verme hakkına saygı duyuyoruz. Filistinlilerin muazzam can kayıplarının ve canlı bir kültürel topluluğa katkıda bulunan müzelerin, kütüphanelerin ve camilerin yıkımının yasını tutuyoruz. Ayrıca aileleri öldürülen veya rehin alınan İsraillilere karşı ortak ıstıraplarımızı dile getirdik.”

Brooklyn Müzesi’nde iptal edilen panel ABD’de İsrail’in Gazze’deki savaşından etkilenen tek etkinlik değil. Daha önce ABD’deki Indiana Üniversitesi Eskanazi Sanat Müzesi Filistinli Sanatçı Samia Halaby’nin sergisini “güvenlik endişeleri” gerekçesiyle iptal etmişti. Geçen ay ise Manhattan’daki Modern Sanat Müzesi’ne gelen yüzlerce eylemci İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıların durdurulması için binayı işgal etmişti. Müze binayı o gün için ziyarete kapatmıştı.

Oyuncu Liam Neeson'dan Gazzeli çocuklar için çağrıOyuncu Liam Neeson’dan Gazzeli çocuklar için çağrı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.