İsrailli bakanın oğlu Biden’a ‘alzheimer’ dedi, özür babadan geldi: Bizim büyük dostumuzdur

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir'in oğlunun Biden'a ilişkin sözleri ortalığı karıştırdı. ABD Başkanı'na alzheimer imasında bulunan Shuvael Ben Gvir, Biden yönetimini her fırsatta eleştiren babasını özür dilemek zorunda bıraktı.

Dünya 6 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir. / Fotoğraf: AA

ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük müttefiklerinden İsrail’in Washington’la ilişkilerinin özellikle Gazze’deki savaşın başladığı 7 Ekim’den sonra dönem dönem gerildiği iddiaları ortaya atılırken gerginliğe neden olabilecek bir gelişme daha yaşandı.

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in oğlu ABD Başkanı Joe Biden’ı alzheimer hastasına benzeterek bilişsel gerileme yaşadığını ima edince ortalık karıştı. Shuvael Ben Gvir X hesabından Biden’ın fotoğrafını paylaşarak “Bu zor zamanda bilişsel gerileme ve bunamanın en yaygın nedeni olan dejeneratif bir beyin hastalığı olan alzheimer hakkında farkındalık yaratmak önemlidir” diye yazdı.

Aşırı sağcı bakan daha sonra oğlunun paylaşımı için özür dileyerek oğlunun sözlerini “onaylamadığım bir paylaşım ve ciddi bir hata” diye yorumladı. X hesabından paylaştığı gönderide Bakan Ben Gvir şöyle dedi:

“Oğlum Shubal, en sevdiğim… Bu gece kesinlikle onaylamadığım bir paylaşımla çok büyük hata yaptı. Amerika Birleşik Devletleri bizim büyük dostumuzdur ve Başkan Biden da İsrail’in dostudur. Davranışlarına katılmasam, aynı fikirde olmasam bile Allah korusun, aşağılayıcı bir üsluba yer yok. İnsanlığa saygı bizim ABC’mizdir, ben çocuklarımı böyle yetiştiriyorum. Oğlumun sözleri için özür dilerim.”

Kendi de özür diledi: Pardon Başkan’

Birkaç dakika sonra bakanın oğlu da bir paylaşımla Biden’ın fotoğrafına yer vererek “Sayın Başkan, affedersiniz!” cümlesiyle özür diledi.

Paylaşımlar ve peşi sıra gelen özürler Wall Street Journal’ın Ben Gvir ile yaptığı ve Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) liderinin Biden yönetiminin Gazze’deki savaşı ele alışını sert dille eleştirdiği, Hamas’ın işine yaramakla suçladığı ve İsrail’in ikinci bir Trump yönetimiyle çalışmasının daha iyi olacağını savunduğu röportajın yayınlanmasından iki gün sonra geldi. Aşırı sağcı bakan Trump’ın bu yılki seçimlerde yeniden başkan olması halinde “İsrail’e Hamas’ı yok etmek için daha fazla özgürlük sağlayacağını” öne sürmüştü.

Bu röportaj Ben Gvir’in Biden ve ABD’ye ilk eleştirisi değildi. Kısa süre önce de aşırı sağcı bakan “İsrail’in Amerikan bayrağındaki yıldızlardan biri olmadığını” söylemişti.

Biden’dan Tel Aviv’e baskıyı sonlandırmasını istemişti

Ben Gvir partisinin haftalık toplantısında ABD Başkanı Joe Biden’ın saldırı altındaki Gazze Şeridi için Tel Aviv yönetimine baskıdan vazgeçmesi gerektiğini savunmuştu. ABD yönetiminin kendileri için önemli olduğunu dile getiren Ben Gvir Tel Aviv’in Washington ile çalışma şeklini değiştirmesi gerektiğini söylemişti.

Biden yönetiminin karmaşık bir durumla karşı karşıya olduğunu ileri süren aşırı sağcı bakan “ABD bizim müttefikimiz, dostumuz ama Biden yönetimi sonunda ‘Hamas’a giden’ yakıt ve insani ekipmanı getirme konusunda bize baskı yapmayı durdurmalı” demişti.

Biden imzaladı: ABD yasadışı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulayacakBiden imzaladı: ABD yasadışı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

 

'Biden Netanyahu'nun arkasından kötü konuşuyor' iddiasının ortasında kongreden yeni yardım‘Biden Netanyahu’nun arkasından kötü konuşuyor’ iddiasının ortasında kongreden yeni yardım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.