‘Kanun Hükmü’ belgeselini bu sefer kaymakamlık sansürledi

İki KHK'lının öyküsünü anlatan 'Kanun Hükmü' belgeseli Kültür Bakanlığı'nın baskısıyla Altın Portakal'da sansürlenmişti. Filmin İşçi Filmleri Festivali'ndeki dünkü gösterimi de Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Gündem 2 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
'Kanun Hükmü'

Nejla Demirci’nin yönettiği Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sansürlenen ‘Kanun Hükmü’ belgeseli Türkiye’de ilk kez 19. İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara’daki ayağında dün gösterilecekti. Kuğulu Park’ta festival komitesinin düzenlediği geleneksel sanat yürüyüşü sonrası Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne yapılacaktı gösterim. Ama yürüyüşe bir saat kala Çankaya Kaymakamlığı tarafından filmin gösterimi yasaklandı. İşçi Filmleri Festivali’nden yapılan açıklamaya göre filmin gösterimin yasaklanma gerekçesi 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ymuş.

Festivalden yapılan açıklamada “Kanun Hükmü’ filminin Antalya Altın Portakal ile başlayan sansürlenme süreci bu defa Çankaya Kaymakamlığı aracılığı ile devam ettirilmek isteniyor. 19 yıldır sansürün karşısında konumlanmış bir festival olarak bu hukuksuz yasaklama kararını kınıyoruz, yönetmen Nejla Demirci’yle dayanışma içerisinde olduğumuzu yineliyoruz” denildi.

Nejla Demirci: Bu sanata ve sinemaya bir darbedir

Yönetmen Nejla Demirci yaptığı açıklamada hem sürecin nasıl geliştiğini hem de kaymakamlığın 2911 sayılı kanunu gerekçe göstererek filmi nasıl yasakladığını anlattı: “Bu filmin gösterileceği günler öncesinden duyuruldu. Önce festivalin geleneksel sanat yürüyüşü gerçekleşecek sonra film gösterimi yapılacaktı. Son ana kadar bu karar bize tebliğ edilmedi. Festivalin geleneksel yürüyüşü öncesi tebliğ edildi. Hatta polis tarafından bize bu geleneksel yürüyüşün ‘Kanun Hükmü’ belgeseli için yapıldığı söylendi. Bu sanata, sinemaya, birlikteliğimize bir darbedir” dedi.

KHK ile işinden olan bir öğretmen ve bir doktorun hikayesinin anlatıldığı ‘Kanun Hükmü’ belgeseli Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin programına seçilince Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın baskısıyla programdan çıkarılmış sonrasında yaşanan süreç festivalin iptal edilmesine neden olmuştu. Yaşanan süreci festivalin direktörü Ahmet Boyacıoğlu 10Haber’e anlatmıştı. Daha sonra yönetmen Ankara Film Festivali’ne gelen baskılar nedeniyle belgeselin programa seçilmediğini iddia etmiş, bu iddia festival yönetici tarafından yalanlanmıştı. Antalya sonrası ilk defa İşçi Filmleri Festivali’nin programında yer alan ‘Kanun Hükmü’ bu sefer de kaymakamlık tarafından sansürlendi.

Altın Portakal'da bir haftalık krizin gün gün ve saat saat hikayesiAltın Portakal’da bir haftalık krizin gün gün ve saat saat hikayesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.