Erdoğan-Özel zirvesinde herkes ‘boş koltuğu’ konuştu: Gözden kaçan detay ‘not defteri’

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel'in görüşmesi 1 saat 35 dakika sürdü. Salondan yansıyan fotoğraflar gündem oldu. Herkes boş koltuğa odaklanırken 'not defteri'nin barındırdığı mesaj dikkat çekti.

Siyaset 2 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

31 Mart 2024 yerel seçimlerden çıkan sonuçlar nedeniyle Türkiye siyasetinde dengeleri değiştiren bir tarih olarak kayda geçti. AK Parti’nin beş sene önceyle kıyaslandığında ülke genelinde yüzde 8.85 oy kaybettiği, CHP’nin büyük bir sürpriz yaparak sandıktan birinci çıktığı süreç beraberinde yeni adımları da getirdi.

Bunlardan biri iktidar ve ana muhalefet partileri arasında diyalog zemini kurulması oldu.

Seçim sonrası verdiği demeçlerde yumuşak bir ton kullanan ve ‘makama saygılı olacağını’ belirten CHP Genel Başkanı Özgür Özel önce “Birinci partiysek aramak bana düşer” diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bayramlaşmış, ardından randevu talep etmişti.

İki isim bugün saat 16.00’da AK Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Görüşme 1 saat 35 dakika sürdü. Toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Özel kapıda AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanlığı Protokol Müdürü Barkın Kayaoğlu tarafından karşılandı. Asansörden indiğindeyse karşısında Erdoğan vardı.

İki liderin kritik buluşmadaki ilk fotoğrafı da böyle çekilmiş oldu.

Zirvede Özel’e eski Washington Büyükelçisi ve İstanbul Milletvekili Namık Tan eşlik ederken AK Parti tercihini Elitaş’tan yana kullandı. Salondan yansıyanlar fotoğraflar ise verilen, verildiği düşünülen mesajlar nedeniyle ayrı tartışma konusu oldu.

CHP’li kaynaklar Özel’in oturma düzenini doğru bulmadığını, bunun telafisine ihtiyaç olduğunu ilettiğini belirttiğini aktardı. Kaynaklar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunun üzerine Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’a dönerek en kısa sürede Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’ne iade-i ziyaret gerektiğini söylediğini aktardı.

CHP kaynaklarının görüşmeye dair verdiği bilgiler için detaylı haberimizi okuyabilirsiniz.

Loğoğlu: Her şeyin eşit olması lazımdı

Detayları emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu ile konuştuk.

Loğoğlu bu görüşmenin cumhurbaşkanlığı makamından ayrı olarak ‘genel başkanlar düzeyinde’ yapıldığını vurgulayarak şunları anlattı:

“Kağıt üzerinde iki önde gelen siyasi partinin genel başkanları arasında yapılan bir görüşme. Bu bakımdan her şeyi eşit olması lazımdı. Oturma düzenini bir oldubittiye getirdi Cumhurbaşkanı Erdoğan. Kendisi ortada, forslu bayraklar arasında. Sol tarafındaki koltuğa da Özel’i oturttu. Siyasi bakımdan doğru değil. İki eşit genel başkan… Üstelik son seçimde daha çok oy almış bir partinin genel başkanıyla AK Parti Genel Başkanı arasındaki görüşme her bakımdan eşit bir ortamda yapılması gerekirdi. Oturma düzeni bunu göstermiyor.

Boş koltuk, oldubittiye getirmek. O koltuk olmasa, sanki bilinçli olarak Özgür Özel’i sol tarafındaki koltuğa oturtuyor, kendisi ortaya oturuyor gibi. Ama üç koltuk olunca normal düzende, boş koltuğa oturmuş gibi.

(Elitaş’ın Özel’i karşılaması) Ben olsam Erdoğan’ın yerinde, aşağıya inip kapıda karşılardım. Kendi lehine bir puan olurdu.  Hem oturma düzeni, hem karşılama, hem boş koltuk tüm bunlar ‘Ben daha üst konumdayım. Genel başkanım ama Türkiye’nin cumhurbaşkanıyım. Daha üstünüm’ mesajı veriyor.”

Peki Özel’in görüşmeye Tan’la gitmesi ne anlama geliyor?

Loğoğlu bu tercihin konuşulanların tüm detaylarıyla not edilmesi açısından çok yerinde bir karar olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Bizler Dışişleri Bakanlığı mensupları olarak tüm önemli görüşmelerin notlarını tutmaya alışkınız. Bunlar kapsamlı notlar olur. Çok yetkin bir isim. O bakımdan Cumhuriyet Halk Partisi bu görüşmede konuşulan her şeyi detaylarıyla bilecek. İnşallah biz de bileceğiz. Elitaş tercihinde ise, önünde not defteri de yoktu. Benim yorumum ‘Cumhurbaşkanı’nın söylediklerini ayrıntılı not tutmaya gerek yok. Söylediği her şey doğru ve net’ tavrını yansıtıyor.”

AK Parti: Bir anlamı yok

AK Parti’den yapılan açıklamada oturma düzeni ve boş koltuğun herhangi bir anlam içermediği ifade edildi. Gazeteci Murat Yetkin kendisine gönderilen mesajı şöyle aktardı: “Standart oturma düzeniymiş, özel bir anlam verilmemeliymiş. Aceleye gelince değiştirecek vakit bulamadılar herhalde. Yoksa kimin daha eşit olduğunu vurgulamak için değilmiş. Benden iletmesi.”

Sekiz yıl sonra ilk

Erdoğan ve Özel’in görüşmesi sekiz yıl sonra yaşanan bir ‘ilk’ olma özelliği de taşıyor.

AK Parti ve CHP liderleri arasındaki son temas Eylül 2016’da dönemin genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu ile Binali Yıldırım arasında kurulmuştu.

O dönem masada olağanüstü hal (OHAL) kapsamında açığa alınan akademisyenler ile tutuklu er ve erbaşların durumu vardı. Görüşme 1 saat 45 dakika sürmüştü.

Erdoğan - Özel görüşmesinin ayrıntıları: Namık Tan eşlik edecek, gündeme 1 Mayıs da eklendiErdoğan – Özel görüşmesinin ayrıntıları: Namık Tan eşlik edecek, gündeme 1 Mayıs da eklendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.