Alzheimer için önemli adım: FDA’dan Leqembi’ye tam onay geldi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı görülen Leqembi adlı ilaca tam onay verdi. Bu hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik üretilen ilaca verilen ilk onay oldu.

Sağlık 8 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Alzheimer'a karşı geliştirilen iki ilaç bu hastalıkla mücadelede başarı getirebilir: Lecanemab ve Aducanumab.

ABD Gıda ve İlaç dairesi FDA, ocak ayında ön onayı alınan, yetişkinlerde görülen Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik üretilen bir ilacı ilk kez tam onayladı.

FDA’da Nörobilim Ofisi yetkilisi Teresa Buracchi, FDA’nın onayıyla Leqembi adlı ilacın Alzheimer hastaları için ‘güvenli ve etkili’ bir tedavi olduğunun doğrulandığını kaydetti. Araştırmalara göre, 18 aylık tedaviyle hastalığın ilerlemesini yüzde 27 yavaşlattığı görülen ilacın, beyindeki amiloid-beta plaklarını hedef aldığı belirtiliyor.

İlaç, hafıza ve düşünmedeki zayıflamayı yavaşlatabileceğini ortaya koyan, türünün ilk örneği olarak gösteriliyor. Piyasadaki diğer ilaçlar hastalığın sadece semptomlarını hedef alıyordu.

Diğer yandan uzmanlar, ilacın hastalığı durdurmayacağı ve sadece ilk evredeki kişilerin daha bağımsız hareket edebilmelerini sağlayabileceği yorumunu yapıyor. Alzheimer Derneği’ne göre, sadece ABD’de 65 yaş ve üstü yaklaşık 6.7 milyon yetişkin Alzheimer hastalığına sahip.

Prof. Hanağası anlattı: İki yeni Alzheimer ilacı umut mu hayal kırıklığı mı?Prof. Hanağası anlattı: İki yeni Alzheimer ilacı umut mu hayal kırıklığı mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.