ABD’nin ilklerle dolu seçim dönemi: Bu sefer de Biden’ın oğlu mahkemede suçlu bulundu

ABD'de seçim dönemi mitinglerle değil mahkemelerle geçiyor. Bu kez hakimin karşısına ABD Başkanı Biden'ın oğlu Hunter çıktı ve uyuşturucunun etkisi altındayken silah bulundurduğu gerekçesiyle suçlu bulundu. Biden davaya müdahale etmiyor.

Dünya 12 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hunter Biden. Fotoğraf: Shutterstock

ABD’de kasımdaki seçimler yaklaşırken mitinglerden çok mahkemelerden haber geliyor. Cumhuriyetçilerin adayı eski Başkan Donald Trump kendisine yöneltilen dört suçlamadan “sus payı” davasında 34 konuda daha suçlu bulundu. Mevcut ABD Başkanı ve bir kez daha Demokratların adayı olarak öne çıkan Joe Biden hakkında da gizli belgeleri saklamaktan soruşturma açılsa da 81 yaşındaki Biden “yaşlılığı” sebebiyle davadan muaf tutuldu. Ama daha önce seks ve uyuşturucu skandallarıyla öne çıkan oğlu Hunter Biden onun kadar şanslı değildi. Hunter dün Delaware’deki silah davasında üç konuda üç suçlu bulundu.

Savcıların yönelttiği suçlamalara göre Hunter 2018’in ekim ayında Colt Cobra tabanca satın alırken yasalara aykırı bir şekilde uyuşturucunun etkisi altındaydı ama buna rağmen forumda bunu saklamıştı. Halbuki ABD yasalarına göre bir kişi silah satın alırken uyuşturucunun etkisi altında olmamalı. Bir diğer suçlama Hunter’ın uyuşturucu kullanırken silah bulundurmasıydı.

Hunter’ın avukatları onun silah satışından önce ve sonraki aylarda crack kullandığını kabul etse de satış sırasında kullanmadığını ve kendisini bağımlı saymadığı için yasayı kasten ihlal etmediğini öne sürdü. Aralarında Hunter’ın eski sevgililerinin de olduğu tanıklar dinlendikten sonra jüri üç saat boyunca tartıştı. Sonuç olarak Hunter’ı suçlu buldu.

Böylelikle ABD tarihinde bir ilke daha imza atılmış oldu: İlk kez görev başındaki bir devlet başkanının çocuğu hakkındaki iddiadan ötürü suçlu bulundu. Zaten daha önce görevdeki bir devlet başkanının çocuğu da mahkemede yargılanmamıştı. Yargılama Biden’ın kasım ayında Trump’a karşı vereceği seçim mücadelesinin ortasında gerçekleşti. First Lady Jill Biden karar okunurken mahkeme salonunda olmasa da karar açıklandıktan sonra hemen adliyeye geldi. Biden da “Ben ve Jill oğlumuzu çok seviyoruz. Onun bugünkü haliyle gurur duyuyoruz” diye açıklama yaptı. Sonrasında Delaware’de bir araya gelen baba oğul kameralara birbirlerine sarılırken yakalandı.

Yargıç suçlamalardan ikisi için en fazla 10 yıl, üçüncü suçlama için en fazla beş yıl hapis cezası verebilir. Federal ceza yönetmeliğine göre Hunter bir yıllığına hapis cezasına çarptırılabileceği gibi yargıç daha az ya da daha yüksek bir ceza da verebilir. Ayrıca her suçlama için 250 bin dolara varan para cezası verilebiliyor. Cezanın ne zaman belirleneceği bilinmiyor.

Biden’ın gücü yetiyor ama müdahale etmeyecek

Biden davanın sonucunu kabul ettiğini ve yargı sürecine saygı duyacağını söylerken Hunter kararı temyize götürmeyi düşündüğünü söyledi. Biden ABD başkanı olarak oğlunu pekâlâ affedebilir, böyle bir yetkisi var. Ama 6 Haziran’da ABC News’e verdiği demeçte böyle bir şey yapmayacağını söyledi.

Hunter yayınladığı yazılı açıklamada eşine, ailesine ve arkadaşlarına destekleri için teşekkür ederek “Hayal kırıklığından çok minnet hissediyorum. Kendini toparlamak Tanrı’nın izniyle mümkündür. Ben bu hediyeyi her gün aldığım için şanslıyım” dedi. Ama avukatı Abbe Lowell, Hunter kadar iyimser konuşmadı. Hayal kırıklığı içinde olduklarını söyleyen Lowell “Hunter’ın kullanabileceği tüm yasal yollara başvuracağız” dedi.

Trump’a da geçen ayın sonunda porno yıldızı Stormy Daniels’a 2016 seçimlerinde “sus payı” olarak verdiği 130 bin doları kayıtlara “seçim harcamaları” olarak geçirdiği için yargılandığı davada 34 suçtan kabahatli bulunmuştu. Davanın özellikle seçim öncesi yapılmasının siyasi saiklere dayandığını söyleyen Trump “cadı avına” kurban gittiğini vurgulamıştı. Trump “Asıl kararı 5 Kasım’da halkımız verecek” demişti.

Hunter’ın yargılaması akıllara Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan oğlunu ABD’ye kaçıran Eylem Toku da getirmiyor değil. Oğlunu affetme gücüne sahip olan Biden belki de imajını korumak gibi nedenlerle davaya müdahale etmiyor. Ama sonuç olarak oğlunun yargılanmasının önüne geçmedi.

'Sus payı' davasında tarihi karar: Trump suçlu bulundu‘Sus payı’ davasında tarihi karar: Trump suçlu bulundu

Eylem Tok ve oğlunun kaçmasına yardım eden de serbest: Tek tutuklu kalmadıEylem Tok ve oğlunun kaçmasına yardım eden de serbest: Tek tutuklu kalmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.