6 yaşındaki çocuğa cinsel istismar davası ağır aksak

Kamuoyunda Hiranur Davası olarak bilinen 6 yaşındaki çocuğun cinsel istismarına ilişkin davanın 3. duruşması dün görüldü. Mahkeme, bir tanığın dinlenmesi yönündeki talebi kabul ederek davayı 5 Haziran'a erteledi.

Gündem 1 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İstanbul’da bir çocuğun 6 yaşındayken ‘evlendirildiği’ ortaya çıkmış ve kamuoyu büyük tepki göstermişti. İlk olarak Timur Soykan’ın 3 Aralık 2022’de yayımlanan haberiyle Türkiye’nin duyduğu cinsel istismar olayı, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 1998 doğumlu kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken müridi olan 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlendirmesiyle başlamıştı. Annesi Fatma Gümüşel ile vakfın çevresindekilerin de bildiği bu cinsel istismar, H.K.G.’nin boşanıp şikayetçi olmasıyla son buldu.

Savcılık ifadesinde yaşadıklarını tüm detaylarıyla anlatan H.K.G. önce kardeşleri tarafından yalanlanmış ancak daha sonra Kadir İstekli ile konuşmasının ses kaydı ortaya çıkmıştı. Ayrıca H.K.G.’nin Kadir İstekli’yle çekilen fotoğrafları da dava dosyasında yer almıştı. Yine H.K.G.’nin 14 yaşındayken gittiği doktorun şüphesi üzerine istenen kemik yaşı testinde de yerine başka bir kadının girmesi dava dosyasındaydı.

İki şüpheli tutuklandı

H.K.G.’nin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Anadolu Başsavcılığı 30 Ekim 2022’de iddianameyi tamamladı. Bu sırada haberin geniş kitlelere ulaşmasının ardından Yusuf Ziya Gümüşel ile Kadir İstekli hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve gözaltına alınan iki şüpheli 15 Aralık’ta tutuklandı. Davanın ilk duruşması için ise 22 Mayıs 2023 tarihi verildi. Ancak davanın başlayacağı tarihin uzun olması da kamuoyunda tepkiye neden oldu ve yeni bir kararla dava, 30 Ocak 2023’e çekildi.

Dava 5 Haziran’a ertelendi

Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’e ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar, H.K.G’nin evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘cinsel saldırı’ suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istendiği davanın 3. duruşması ise dün görüldü. Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme, bir tanığın daha dinlenmesi yönündeki talebi kabul ederek davayı 5 Haziran’a erteledi.

Utanç davasına yayın yasağı geldi, Gümüşel’in müritleri eylem yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.