S&P altı ay sonra İsrail’in notunu yeniden düşürdü
Türkiye’nin kredi notu yine düşüşe doğru gidiyor. S&P Global ekonomideki risklere işaret ederek B olan notumuzun görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e çekti. Rapora göre şubattaki depremlerin ardından Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 12’si kadar iç ve dış finansmana ihtiyacı olacak
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global deprem sonrası toparlanma maliyetleri, kontrol edilemeyen enflasyon gibi risklere dikkat çekerek Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken not görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e düşürdü. S&P Global’in görünümü “negatif”e çekmesi bir anlamda Türkiye’ye “böyle giderseniz notunuzu düşürürüm” uyarısı olarak görülüyor.
B notu ne anlama geliyor?
Türkiye’nin B kategorisindeki notu somut bir temerrüt riskinin varlığını ifade ederken mali yükümlülüklerin yerine getirilmesi açısından sınırlı bir güven marjı olduğuna işaret ediyor. B genellikle halihazırda borcunu ödeyebilen ancak bu kapasitesini olumsuz bir ekonomik/politik gelişme karşısında hızla kaybedebilecek ülke ve kurumlara verilen bir not.
B notunun bir altı ise B- notu. S&P her iki notun sahiplerini de çok spekülatif ve yatırım yapılamayacak ülkeler olarak kabul ediyor. ABD ve Avrupa’da birçok ülkedeki emekli sandıkları ve sigorta şirketleri ana sözleşmelerindeki kısıtlayıcı düzenlemeler nedeniyle bu ülkelerde para ve sermaye piyasalarında yatırım yapmaktan kaçınıyorlar.
S&P’nin değerlendirmesinde negatif görünümün ‘para politikası, mali ve ekonomi politikalarda savunulamaz olarak gördükleri riskleri yansıttığı’ belirtilerek “Kontrol edilemez enflasyon mali, ekonomik ve siyasi analizi karmaşık hale getiriyor” ifadesine yer verildi.
Raporda Şubat ayındaki depremlerin ardından Türkiye’nin GSYH’sinin yüzde 12’si kadar iç ve dış finansmana ihtiyacı olduğu ifade edildi.
S&P: Türk bankalarının 150 milyar dolarlık borcu kırılganlık yaratıyor
Not ne zaman yükselir?
Finansal istikrar ve kamu maliyesi üzerindeki baskının artması durumunda notun düşürülebileceği belirtilirken olumlu senaryoda para ve finans sektöründe öngörülebilirliğin artması ve başta TCMB’nin net döviz rezervleri olmak üzere ödemeler dengesi pozisyonunun güçlenmesi durumunda notun yükselebileceği vurgulandı.
Büyüme tahminlerine de yer verilen açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,1 ve gelecek yıl yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
S&P geçen Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu ultra gevşek para politikaları nedeniyle düşürmüştü.