Not artışı için göz kırpan Moody’s güncellemeyi pas geçti

Değerlendirme için 15 Aralık tarihini veren Moody's, daha önce not artış sinyali verdiği halde Türkiye'nin kredi notunu güncellemedi. Böylece Türkiye'nin kredi notu 'B3' ve not görünümü 'durağan' olarak kaldı.

Ekonomi 16 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Ağustos ayında yayınladığı raporda yeni ekonomi yönetimine övgüler yağdıran Moody's, 15 Aralık değerlendirmesini yapmadı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten yapılan açıklamada, takvimde hakkında değerlendirmede bulunulması için 15 Aralık tarihi verilen Türkiye için güncelleme yapılmadığı bildirildi. Böylece Türkiye’nin kredi notu “B3” ve not görünümü “durağan” olarak kaldı.

Oysa Moody’s 10 Ağustos’ta yayınladığı raporda yeni ekonomi ekibinin para ve maliye politikasının yönünü kademeli olarak düzeltmeye başladığını vurgulamıştı. Kuruluşun analizinde ortodoks politikaların sürmesi ve dengesizliklerin azalmasıyla görünümün pozitife dönebileceği ve not artışı olabileceği belirtilmişti. Analizde, Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere kadar para politikası sıkılaştırmasının kademeli bir şekilde devam etmesinin beklendiği ifade edilerek, bunun da enflasyonun gelecek aylarda yüksek seviyede kalacağına işaret ettiği bildirildi. Ülkenin ekonomik görümünün durağan olduğu ve dengeli riskleri yansıttığı kaydedilen analizde, “Ortodoks politikalara geçiş sürdürülürse ve makro dengesizliklerde düzenli bir azalmaya yol açarsa, görünüm pozitife dönebilir ve not yükseltilebilir” değerlendirmesi yapılmıştı.

Analizin ardından bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de,  kurala dayalı, uluslararası normlara uygun politikaları uygulama konusunda kararlı olduklarını söylemişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde, ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesi, kesin olarak güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor. Kredi derecelendirme kuruluşları belirtilen tarih dışında da bir değerlendirmede bulunabiliyor.

Moody's Türkiye'nin ardından bankalara da göz kırptıMoody’s Türkiye’nin ardından bankalara da göz kırptı

Moody's'ten, Türkiye'ye 'Böyle giderse notunu arttırırız' mesajıMoody’s’ten, Türkiye’ye ‘Böyle giderse notunu arttırırız’ mesajı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.