12 yıl sonra ilk kez artan kredi notu yatırım umutlarını yeşertti

Türkiye'nin kredi notunun hâlâ yatırım yapılabilir seviyede olmamasına rağmen 12 yıl sonra ilk kez artması, borsanın canlanacağına ve yabancı yatırımcıların geleceğine yönelik umutların yeniden yeşermesine neden oldu.

Ekonomi 9 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fitch, Haziran 2023'ten bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin arttığını vurguladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya, not görünümünü de “durağan”dan “pozitif”e çevirdi. Kuruluşun açıklamasında not yükselişinin Haziran 2023’ten bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin arttığını yansıttığı, görünümün pozitife çevrilmesinin de tutarlı makro politika duruşuna ve Türkiye enflasyonunda önemli düşüşe işaret ettiği vurgulandı.

Türkiye’nin kredi notunun hâlâ yatırım yapılabilir seviyede olmamasına rağmen 12 yıl sonra ilk kez artması, borsanın canlanacağına ve yabancı yatırımcıların geleceğine yönelik umutların yeniden yeşermesine neden oldu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan ekonomistler Türkiye’nin not artışını hak ettiğine dikkat çekerek, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da Fitch’i izleyebileceği belirttiler.

Hakan Kara: Bir not artışı daha bekliyorum

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara X hesabından yaptığı paylaşımda öngörüsünün ilkinin doğru çıktığını belirterek, bu yıl ve 2025 yılında birer not artışı daha beklediğini, böylece olumlu bir döngüye girilebileceğini söyledi:

3 kredi derecelendirme kuruluşunun kredi notlarının 2001 krizindeki düzeylere eşit olduğuna dikkat çeken Kara, “Bunu kesinlikle hak etmiyoruz. En önemli sebebi de Merkez Bankası’nı örseleyip para politikasını etkisiz hale getirip, rezervleri eritip bunu kendi kendimize yaptık aslında. Türkiye’nin temellerine baktığında bunu hak etmiyor. Dolayısıyla o tarafı düzelttiğimiz zaman not artışları hızlı bir şekilde gelebiliyor” dedi.

Timothy Ash: Bu not hak edildi

Merkezi Londra’da bulunan Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de not artırımının seçimlerden bu yana görülen politika düzenlemesi açısından “hak edildiğini” belirterek, enflasyon verisi ile lira ve rezervler üzerindeki baskı nedeniyle piyasaların son birkaç haftadır Türkiye çevresinde gergin olduğu göz önüne alındığında “zamanlamanın ilginç” olduğunu ifade etti. Ash, X paylaşımında “Not artışı Şimşek ve ekibinin yönetimi altında ortodoksluğa dönüşü yansıtıyor; ellerine sağlık. Hayal kırıklığı yaratan enflasyon verileri, rezerv ve döviz baskısı nedeniyle son dönemdeki piyasa baskısı göz önüne alındığında zamanlama ilginç” ifadelerine yer verdi.

İris Cibre: Fitch bize iyilik yapmadı, hakkımızı aldık

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre de, X hesabından yaptığı paylaşımda “Yapılan berbat hatalar bizi bu noktalara taşıdı. Yarım ve yetersiz, eksik fakat bu patika doğru patika. Dolayısıyla Fitch bize güzellik yapmadı. Hakkımızı aldık” dedi:

Emre Akçakmak: Türkiye 20 yıl önce de buradaydı

East Capital portföy danışmanı Emre Akçakmak ise “Türkiye, Fitch’in B’den B+’ya çıkarmasıyla on yıldan uzun bir süre sonra ilk not yükseltmesini aldı. Türkiye 20 yıl önce de buradaydı. Yatırım yapılabilir seviyeye (2003-13) ulaşmak 10 yıl sürdü, daha sonra ilk seviyeye dönmek ise 10 yıl (2014-24) aldı” yorumunu yaptı.

Mehmet Şimşek: Programın sonuçlarının yansıması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi notundaki artışın uyguladıkları programın somut sonuçlarını yansıttığını belirterek, pozitif görünümün önümüzdeki dönemde not artışının süreceğine işaret ettiğini vurguladı:

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükselttiFitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.